Ολονύχτιο θρίλερ στο Μαξίμου - διαφωνία Σαμαρά για τις συντάξεις

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Λίγο πριν τις έξι το πρωί ολοκληρώθηκαν οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού με την τρόικα. «Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σήμερα δεν θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, κι ενώ επίκεινται οι συνεδριάσεις του Working Group και στη συνέχεια του Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως, μετά το αδιέξοδο που υπήρξε για το θέμα των συντάξεων, και ειδικά των επικουρικών, η κυβέρνηση έλαβε δεκαπενθήμερη διορία από την τρόικα για να παρουσιάσει (ισοδύναμα) μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Στέλεχος της κυβέρνησης υποστήριξε σε συζήτηση που είχε με πολιτικούς συντάκτες μετά τη σύσκεψη ότι «όπως φαίνεται να διαμορφώνεται», τα μισά από το συνολικό ποσό 625 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει η τρόικα, «κλείνουν», ενώ έχει δοθεί περιθώριο 15 ημερών για να εξειδικευτεί από πού θα αντληθεί το υπόλοιπο ποσό. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι το ποσό των περίπου 300 εκατ. ευρώ που έχει κλείσει, αφορά περικοπές συντάξεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχει συμφωνηθεί εάν θα πρόκειται μόνο για τις επικουρικές ή μόνο για τις κύριες ή και για τις δύο. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια κυβερνητική πηγή δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να εξεταστεί η εξειδίκευση του τρόπου άντλησης ττων 625 εκατ. ευρώ συνολικά, εντός του χρονικού περιθωρίου των 15 ημερών.

«Απομένουν ζητήματα να διευκρινιστούν»

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως είναι η ώρα της ευθύνης για όλους και δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. «Πρέπει», είπε, «να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας.

Όπως επεσήμανε, από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, και «αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία, όπως υπογράμμισε, «εξαρτώνται από τη συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ' εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού».

Παραπέμποντας, τέλος, στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην αυτού των συντάξεων και επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. «Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό διεκόπη γύρω στα μεσάνυχτα, για να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την τρόικα.

Προηγήθηκε «εμπλοκή» -όπως προαναφέρθηκε- στο θέμα των συντάξεων, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αντιτάχθηκε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο ποσοστό που ζητούσε η τρόικα (35%), ενώ στην αντιπρόταση της τρόικας για μείωση των κύριων συντάξεων έφερε αντίρρηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι, αν θιγούν, είναι έτοιμος «να σπάσει κάθε συμφωνία». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε και σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία «και με τους δυο αρχηγούς» για το θέμα.

Αντώνης Σαμαράς: Δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά

«Ξέρω ότι για ορισμένους, είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται. Και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα ακόμα. Έχει να κάνει με τις συντάξεις», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματος.

«Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο», πρόσθεσε. «Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά. Και ουδόλως με ενδιαφέρει, αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν. Και προσπαθούν να τη δικαιολογήσουν διαφορετικά». «Η θέση αυτή», τόνισε, «είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης και είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου. Γι αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό». «Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα και γι αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση. Θα τη συνεχίσω», διεμήνυσε κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς.

Μετά την εμπλοκή στο θέμα των συντάξεων οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Πρωθυπουργό να κάνει την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκειμένου να βρεθεί η συμβιβαστική φόρμουλα για την εξεύρεση του ποσού των 300 εκατ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα, ο κ. Παπαδήμος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ευρωπαίο επίτροπο, Ολι Ρεν, και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία πλην ενός»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό Γραφείο μετά την επτάωρη συνάντηση, αναφέρονταν τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο-οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις».

Γ. Καρατζαφέρης: Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου απαγγέλοντας στίχους του Καβάφη από το «Μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι»: «Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι -το σωστό- εις όλην την ζωή του». Ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στο αίτημά του για έγγραφες διαβεβαιώσεις απο το Ελεγκτικό Συνέδριο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με το σύννομο των μέτρων, καθώς και το πως αυτά τα μέτρα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. «Όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε είμαι μαζί σας» δήλωσε ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, ενώ κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ, διευκρίνισε ότι «παρέμεινα μέσα (στη σύσκεψη) για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στα θέματα των επικουρικών συντάξεων».

Σε σημείωμα, τέλος, για τις θέσεις του κατά τη συζήτηση των αρχηγών, αναφέρονταν τα παρακάτω: «Η χώρα υπό την μία ή την άλλη εκδοχή, οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία. Οι ευθύνες μας επομένως είναι τεράστιες. Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να "υπογράψω" μια σύμβαση εντός ελάχιστων ωρών της οποίας το περιεχόμενο σε πολλά σημεία δεν με βρίσκει σύμφωνο (ούτε επιθυμώ αργότερα, να παίξω τον απολογητικό ρόλο της Κατσέλη). Και κυρίως δεν θα "υπογράψω" γιατί δεν μας έχουν προσκομισθεί αυτά τα οποία κ. Πρωθυπουργέ με την επιστολή μου σας ζήτησα». Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, «ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος, είναι απαράδεκτα και επιπόλαια». «Εδώ καλούμαστε να δεσμεύσουμε την πατρίδα για τα επόμενα 40-50 χρόνια και δεν βρίσκουμε τον χρόνο των ολίγων εβδομάδων;» διερωτάται και προσθέτει πως «σε κάθε περίπτωση, είμαι πέραν των άλλων κάθετα αντίθετος στις τελευταίες νέες απαιτήσεις των τροϊκανών, για μείωση των κατωτέρων μισθών, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων ή π.χ. την περικοπή – κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος». «Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι στις προθέσεις και το αίσθημα της ευθύνης μου, το να σταθώ με τις ενστάσεις μου εμπόδιο στην Κυβέρνηση. Θα με έχετε σύμμαχο στις όποιες θετικές αποφάσεις σας», καταλήγει το σημείωμα.

Εξερχόμενος τα ξημερώματα από τα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Το μόνο που μπορώ να πω στις 02:00 η ώρα το πρωί είναι ένα τραγούδι των Beatles: "it is a Hard Day’s Night".

Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Ριζικές ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες και το τέλος των συλλογικών συμβάσεων σηματοδοτεί το μνημόνιο. Συγκεκριμένα προβλέπει μείωση των κατώτατων μισθών σε όλα τα επίπεδα κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%, όπως και «πάγωμα» των ωριμάνσεων, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%. Προβλέπει ακόμη μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ [OTEr.AT] και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Προβλέπεται εξάλλου κατάργηση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως το 2015.

Σύμφωνα επίσης με το νέο μνημόνιο, η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών. Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών, θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Πέραν αυτών, προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ 2% άμεσα και επιπλέον 3% το 2013 και η αναθεώρηση ως το τέλος Ιουνίου των ειδικών μισθολογίων για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Προωθείται επίσης, η ιδιωτικοποίηση έως το τέλος του Ιουνίου του 2012 των προγραμματισμένων πακέτων μετοχών των ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] , ΕΥΑΘ και του διεθνούς κέντρου Τύπου. Ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις περιορίζεται στα 19 δισ. ευρώ από 50 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται τέλος, περιορισμός των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στο ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση του συστήματος επιβολής και το κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους, καθώς επίσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

Το περιεχόμενο του μνημονίου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και αναβρασμό στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές, ζητώντας την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ άλλοι ζητούσαν την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι τα ασφυκτικά περιθώρια που διαμορφώνονται υπό τις εντονότατες πιέσεις και απειλές της Ε.Ε., καθιστούν αναγκαία την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή σήμερα, με στόχο να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μεθαύριο.

Σε μαζικές διαδηλώσεις καλούν τα κόμματα της Αριστεράς

Σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του νέου μνημονίου κάλεσαν το λαό τα κόμματα της Αριστεράς. Για λαϊκό ξεσηκωμό έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν τις επόμενες μέρες γεμίσουν οι δρόμοι διαδηλωτές, όπως τον περασμένο Ιούνιο, «αυτή τη φορά ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι ετοιμόρροπο, κρέμεται από μια κλωστή, δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει».

www.naftemporiki.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2012 - 11:30:00 π.μ. EET  

Οι θεατρινισμοί από όλους θυμίζουν κωμωδία του Γκολντόνι. Ο Πατριωτισμος και η Εθνικη Αξιοπρέπεια δεν εκπροσωπεύονται με φθηνές ατάκες ταινίας Β διαλογής, ακατανόητους στοίχους του Καβάθη ή αρχαίες ρήσεις που κανείς δεν καταλαβαίνει με τις οποίες ο πολιτικός επιδεικνύει το 'εύρος' πατριωτικών γνώσεών του στους πολιτες.

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2012 - 12:15:00 μ.μ. EET  

Μόνο ο Πατριωτισμός και η αίσθηση του καθήκοντος θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε. Άλλες γενιές υπέφεραν πολύ περισσότερο απ ό,τι εμείς . Ας μην δίνουμε δικαιολογίες σε κλάψες νεοσυλλέκτων. Το γεγονός ότι μας απογοήτευσαν και οδήγησαν τη χώρα εδώ δεν μας δίνει το δικαίωμα να μην προσπαθήσουμε για τη Πατρίδα.

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2012 - 12:23:00 μ.μ. EET  

Πρέπει να έσκισαν πολλά καλσόν χθες το βράδυ στο μαξίμου...

Ο Σαμαράς φημολογήται ότι από την πολύ σκληρή διαπραγμάτευση έλυσε μέχρι και την γραβάτα του.. άξιος!

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2012 - 12:58:00 μ.μ. EET  

Εντάξει ας μην τα απαξιώνουμε και όλα...
Αν δε γινόταν διαπραγμάτευση δε θα τηλεφωνούσε τόσες φορές ο Παπαδήμος στους Ευρωπαίους, ούτε θα ερχόταν νυχτιάτικα η τρόικα μετά τους αρχηγούς. 1 τα μεσάνυχτα έφυγαν από το Μαξίμου οι αρχηγοί, 6 το πρωί έφυγαν η τρόικα κι ο Βενιζέλος.
Οτι μπορεί κάνει ο Σαμαράς.

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2012 - 2:33:00 μ.μ. EET  

Τι να μην απαξιώσουμε βρε ανώνυμε 12:58; Τα ήδη πολλάκις απαξιωμένα;

Αν δεν το έχεις καταλάβει το παιχνίδι έχει τελειώσει. Και αν περιμένεις να μας σώσουν αυτοί που μας έφεραν εδώ (έχοντας πλήρη γνώση του τι κάνουν) τότε μάλλον είσαι πολύ ρομαντικός.

Το δίλημμα πια είναι αν θα πεθάνουμε με το κεφάλι ψιλά και παίρνοντας και άλλους μαζί μας ή όχι. Το ότι θα πεθάνουμε είναι δεδομένο.

"Πάντες Αυτοπροαιρέτως" όπως λέει και το έμβλημα της 16ης λοιπόν ή πάντες σαν τα σκυλιά στο αμπέλι όπως λέει το τροϊκανό ρητό;
Διάλεξε και πάρε...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα γίνει χαμός είτε γιατί θα περάσουν τα μέτρα και ο κόσμος θα πεινάσει, είτε γιατί δεν θα περάσουν τα μέτρα, θα βαρέσουμε κανόνι και πάλι ο κόσμος θα πεινάσει.

Οπότε οι διαμένοντες στις πόλεις και έχοντες καριοφίλια ας τα έχουν πρόχειρα, και όσοι έχουν χωραφάκια ας περάσουν από την Γεωπονική για ένα crash course στις καλλιέργειες και αχρείαστα νά'ναι και τα δύο...

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2012 - 3:05:00 μ.μ. EET  

τι να διαπραγματευτει ο Σαμαρας; πλακα κάνετε;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP