Έρχονται M113A2, M557A2 και M901A2 ITV από τις ΗΠΑ

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Προς επίλυση βαίνει το πρόβλημα της εύρεσης χρηματοδότησης για τη μεταφορά δια θαλάσσης μεγάλης ποσότητας μεταχειρισμένου κύριου υλικού (Μ113Α2 και Μ901Α2 ITV) που αποκτήθηκε δωρεάν από τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού, ως πλεονάζον (EDA: Excess Defense Articles) από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, το κόστος μεταφοράς τους ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ, και ήδη το ΓΕΣ, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εύρεση και διάθεση του ποσού από τον προϋπολογισμό του. Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΣ είχε αιτηθεί μέσω σχετικής επιστολής (LOR: Letter of Request) και επιτύχει την αποδέσμευση και διάθεση στη χώρα μας 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams εξοπλισμένων με πυροβόλο L44 των 120 χιλ., 225 τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, περισσότερων από 100 M577A2 και 106 τεθωρακισμένων οχημάτων-αντιαρματικών καταστροφέων Μ901Α2 Improved TOW Vehicle (ITV).

Εξ αυτών οι διαδικασίες για τα M113A2, M577A2 και τα M901A2ITV έχουν ολοκληρωθεί και παρέμενε προς επίλυση το ζήτημα της μεταφοράς τους, που πλέον διευθετείται. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΣΙ&Γ» θα εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για τη χωρίς κόστος παραχώρηση επιπλέον οχημάτων των δύο προαναφερόμενων τύπων, όπως επίσης και ειδικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς φορτίου Μ548 (αρχικά είχαν εντοπιστεί προς διάθεση 57 οχήματα του τύπου) και ομάδας υποστήριξης πυρός M981 FIST-V (οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 80 οχήματα του τύπου). Τα τελευταία θα αποτελέσουν εξαιρετικά σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) καθώς θα ικανοποιήσουν μία πάγια επιχειρησιακή απαίτηση για τεθωρακισμένα οχήματα για τους Προκεχωρημένους Αξιωματικούς Παρατηρητές (ΠΑΠ) του Πυροβολικού στις μονάδες ελιγμού. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι για όλους τους προαναφερόμενους τύπους οχημάτων ο ΕΣ διαθέτει ήδη την υποδομή, επάρκεια ανταλλακτικών και την τεχνογνωσία για την υποστήριξη τους (στο σύνολο τους αποτελούν παραλλαγές της οικογένειας του M113).

Πηγή

10 σχόλια:

ΟΠΛΙΤΗΣ 24 Ιανουαρίου 2012 - 7:53:00 μ.μ. EET  

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιός ο λόγος προμήθειας των Μ-113 Α2;
Κάλυψη αναγκών των Μονάδων;
Συμπλήρωση αποθέματος ανταλλακτικών;
Ενεργοποίηση νέων Μονάδων;
Πάντως κατά την γνώμη μου υπάρχει έλλειψη σε ΤΟΜΟ Μ-106 και ειδικά σε Μ-125 που είναι φορέας του όλμου 81 χλστ.
Απορία μου εδώ και χρόνια είναι γιατί δεν διασκευάζουμε εμείς τα Μ- 113 σύμφωνα με τις ανάγκες μας, σημειώνω ότι η μόνη τροποποίηση που έχει κάνει η Ελλάδα είναι η αντικατάσταση του βενζινοκινητήρα σε αντίστοιχου πετρελαίου.

ΑΧΕΡΩΝ 24 Ιανουαρίου 2012 - 8:17:00 μ.μ. EET  

Kαι για το ψητὸ,τα Μ1Α1 δηλαδὴ,μοὺγκα;

Οδυσσέας 24 Ιανουαρίου 2012 - 9:03:00 μ.μ. EET  

@ Οπλίτη:
Πολύ σωστή η παρατήρηση για τα ΤΟΜΟ αλλά προφανώς παίρνουμε ό,τι υπάρχει.

@ Αχέρων:
Το κείμενο λέει ότι "οι διαδικασίες για τα Μ113, Μ577 και Μ901 έχουν ολοκληρωθεί", που σημαίνει εξ αντιδιαστολής ότι για τα Abrams δεν έχουν ολοκληρωθεί (κάτι που επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές). Θα δείξει.

ΑΧΕΡΩΝ 24 Ιανουαρίου 2012 - 10:29:00 μ.μ. EET  

Οδυσσὲα,η αγωνὶα μου εὶναι μὴπως κωλυσιεργὴσουν (ξὲρεις ποιοὶ),αφοὺ να αρνηθοὺν χωρὶς περιστροφὲς τους ὲρχεται κομμὰτι δὺσκολο.
Τὶ πιὸ απλὸ απὸ την ταυτὸχρονη παραλαβὴ και μεταφορὰ στην Ελλὰδα του συνὸλου του υπὸ παραχὼρηση υλικοὺ;
Το κὸστος κὺκλου ζωὴς τὼρα το θυμὴθηκαν;

ΟΠΛΙΤΗΣ 25 Ιανουαρίου 2012 - 12:09:00 π.μ. EET  

@ Οδυσσέα:
Η παρατήρηση μου για τα ΤΟΜΟ εστιάζεται στην έλλειψη πρωτοβουλιών από το ΓΕΣ για την διασκευή ΤΟΜΠ σε φορείς όλμων προκειμένου να είναι εποχούμενοι. Η διασκευή είναι αστεία υπόθεση, όπως επισημαίνω την έλλειψη ασπιδίου για την στοιχειώδη προστασία του πολυβολητή όπου στέκεται σαν ''τσολιάς'' εκτεθειμένος από την μέση και πάνω.
Ποιός όμως ασχολείται με τόσο ''πεζά'' αντικείμενα, αξία μόνο έχουν οι υπολογιστές και οι ασκήσεις επί χάρτου με τους συμμάχους σε στρατηγεία με βαρύγδουπες ονομασίες.

Ανώνυμος 25 Ιανουαρίου 2012 - 8:26:00 π.μ. EET  

Χρειαζόμαστε επειγόντως ΤΟΜΑ.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ

Ανώνυμος 25 Ιανουαρίου 2012 - 6:47:00 μ.μ. EET  

@Σέλευκο

Τα τυλίγω και στα στέλνω.

Ανώνυμος 25 Ιανουαρίου 2012 - 9:50:00 μ.μ. EET  

Αφού χρειαζόμαστε επείγοντος ΤΟΜΑ, γιατί ζητήσαμε ΤΟΜΠ;

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2012 - 11:11:00 μ.μ. EET  

Γιατί προφανώς παίρνουμε ό,τι υπάρχει.

Βασιλής 31 Ιανουαρίου 2012 - 2:51:00 π.μ. EET  

Γιατι δεν ζηταμε απο τους Αμερικανους περισσότερα Μ1Α1 (αν θυμαμε καλά επιθεωρηθίκαν 1000 για να διαλεχτουν τα 400) και αν μας τα δωσουν να πουλησουμε τα LEO να βγαλουμε κανα φραγκο, να λυσαξουν και οι Γερμανοι? Το θετω χιουμοριστικά βεβαια αλλά σε δυσκολούς καιρούς πρεπει να σκεφτεσαι εναλλακτικα,να μη πω τρελα...Ετσι και ομοιομορφια πετυχαινεις,και παντα θα εχεις ανταλακτικα και κανα φραγκο θα βγαλες και δειχνεις στους Γερμανους οτι υπαρχουν κιαλλου πορτοκαλιες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP