Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε τη σύλληψη του Ιλκέρ Μπασμπούγ

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012


Εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε την Πέμπτη την σύλληψη του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμούγ με την κατηγορία της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Εργκένεκον.

Ο Μπασμπούγ κατηγορείται ότι ηγούνταν της ομάδας που επιδίωκε την ανατροπή της κυβέρνησης. Η ομάδα κατηγορείται ότι δημιούργησε 42 προπαγανδιστικές ιστοσελίδες με αντικυβερνητικό περιεχόμενο, κατά του PKK, κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας.

Είχε προηγηθεί μακρά ανάκριση του πρώην αξιωματικού, μεταδίδει το Anadolu. Η απόφαση όμως του δικαστηρίου για τυχόν σύλληψη του Μπασμπούγ δεν έχει εκδοθεί.

Άλλοι αξιωματικοί συγκατηγορούμενοι του Μπασμπούγ κινήθηκαν στην υπερασπιστική γραμμή ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ανακρίνεται πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ είχε διοριστεί αρχηγός του Γενικού Επιτελείου το 2008 και αποστρατεύτηκε τον Αύγουστο του 2010.

Η υπόθεση Εργκένεκον έχει φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τις ένοπλες δυνάμεις –τον φορέα διατήρησης του πνεύματος του κεμαλισμού και του κοσμικού κράτους– με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν η οποία έχει προσπαθήσει, όπως λένε οι επικριτές της, να εισάγει στοιχεία ενός μετριοπαθούς ισλάμ.

www.in.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP