Ισραηλινές έρευνες για υδρογονάνθρακες

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Αίτηση της εταιρείας Delek για εγκατάσταση διερευνητικού γεωτρύπανου νότια της Κρήτης στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο

Της Σοφιας ΠαπαϊωαννουΕντονη ήταν η φημολογία την εβδομάδα που πέρασε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας Avner Oil που ανήκει στον ισραηλινό όμιλο Delek Group, με ειδίκευση στον τομέα των υδρογονανθράκων, βρίσκονται στην Ελλάδα για επαφές σχετικά με έρευνες στη νότια Κρήτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η Delek Group είχε όντως έρθει πριν από λίγους μήνες επίσημα στην Ελλάδα και έχει καταθέσει αίτηση για να βάλει διερευνητικό γεωτρύπανο σε πολύ συγκεκριμένη περιοχή νότια της Κρήτης. Η επίσκεψη αυτή είχε κρατηθεί μυστική, κυρίως διότι το ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας εστιάζεται σε ένα οικόπεδο στη θαλάσσια περιοχή κοντά ή πάνω στη γραμμή που συνορεύει η ελληνική και η αιγυπτιακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Οπως είναι όμως γνωστό, οι δύο χώρες, Ελλάδα και Αίγυπτος, δεν έχουν υπογράψει ΑΟΖ ενώ στο θέμα παρεμβάλλεται και το ζήτημα του Καστελλόριζου. Η Τουρκία αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του συμπλέγματος των νησιών του Καστελλόριζου σε θάλασσα και ΑΟΖ και θεωρεί ότι οι θάλασσες της Ελλάδας και της Κύπρου δεν ενώνονται αλλά αντίθετα ενώνονται η τουρκική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι έναν χάρτη που συνοδεύει τις προκηρύξεις για σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. Ο χάρτης αυτός που ονομάστηκε «ενδεικτικός» καθορίζει ουσιαστικά τις ΑΟΖ της Ελλάδας στις περιοχές, παρόλο που επίσημα η χώρα μας δεν έχει υπογράψει ακόμα ΑΟΖ με καμία γειτονική χώρα. Ωστόσο ο σχεδιασμός της ελληνικής θαλάσσιας ζώνης στον χάρτη νότια της Κρήτης σταματά ακριβώς πάνω από τα σύνορά μας με τη Λιβύη και δεν επεκτείνεται ανατολικότερα στη θαλάσσια περιοχή που ενώνει τη θάλασσα της Αιγύπτου με της Ελλάδας. Η Delek όμως, γνωρίζει η «Κ», ζήτησε περιοχή εκτός του χάρτη, πιο ανατολικά.

Να σημειωθεί ότι για την περιοχή που ζήτησε η ισραηλινή εταιρεία να βάλει γεωτρύπανο δεν έχουν γίνει επίσημα σεισμικά τεστ, εκτός αν η εταιρεία έχει στη διάθεσή της σεισμικές έρευνες στην περιοχή που δεν τις γνωρίζουμε. Οι Ισραηλινοί μπορεί να διαθέτουν φωτογραφίες από αμερικανικούς ή δικούς τους δορυφόρους, αλλά οι γεωλόγοι πετρελαίου επισημαίνουν ότι κανένας δορυφόρος δεν μπορεί να προσφέρει ασφαλή στοιχεία σε τέτοια βάθη θάλασσας. Την ίδια στιγμή δεν γνωρίζουμε αν η Delek έχει έρθει σε επαφή με την Αίγυπτο για το ίδιο ζήτημα. Θεωρητικά, σύμφωνα με τον νόμο που πέρασε στη Βουλή το καλοκαίρι το ΥΠΕΚΑ, δίνεται η δυνατότητα σε μια εταιρεία να καταθέσει απευθείας στο υπουργείο αίτηση, για μια περιοχή για την οποία εκτιμά ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενδείξεις. Το υπουργείο σε επόμενο στάδιο αξιολογεί την αίτηση και στην περίπτωση που είναι θετική η αξιολόγηση, τότε στέλνει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναγγελία ότι η εταιρεία έχει ζητήσει τη συγκεκριμένη περιοχή και καλεί όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες μέσα σε 90 ημέρες να καταθέσουν προσφορά.

Η Delek Group δεν είναι μεγάλος παίκτης στον χώρο του πετρελαίου αλλά έγινε γνωστή με τη συμμετοχή της -μαζί με την αμερικανική Noble- στην άντληση του σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν στη θάλασσα του Ισραήλ, κοίτασμα που θεωρείται η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Η Delek έχει ζητήσει να συμμετάσχει και με ένα ποσοστό στο οικόπεδο 12 της Κύπρου αγοράζοντάς το από τη Noble, αλλά η αίτηση αυτή δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την κυπριακή κυβέρνηση.

Το ΥΠΕΚΑ δεν είχε καμία επαφή με την Delek την εβδομάδα που πέρασε αλλά και η ίδια η εταιρεία αρνείται τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να επισκέπτεται την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της Delek μπορεί να βρίσκεται μόνο σε επίπεδο διερεύνησης των προθέσεων της χώρας μας, με δεδομένο και το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή, που δεν είναι φιλικό σε τέτοιου μεγάλου ρίσκου και κόστους επενδύσεις. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μία από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες στον χώρο του πετρελαίου, η οποία δεν ενδιαφέρεται για τη νότια Κρήτη αλλά ενδεχομένως για τις δημοσιευμένες προκηρύξεις για έρευνες στις τρεις περιοχές του Ιονίου.
kathimerini.gr

Σημ Εν κρυπτώ: στο θέμα της Κρήτης είχαμε αναφερθεί εδώ

1 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Δεκεμβρίου 2011 - 4:02:00 π.μ. EET  

Ιδιαίτερα ύποπτη και προβοκατόρικη είδηση. Χωρίς συμπληρωματικές πληροφορίες πρέπει να θεωρηθεί προπαγάνδα εχθρική προς τα εθνικά μας συμφέροντα. Για να κάνει διερευνητικές γεωτρήσεις θα πρέπει είτε να πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο για την ερεύνα ένα συμφωνημένο ποσό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της έρευνας, είτε να έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης.
Με ποιον τα συζητάνε; Γιατί διέρευσε η είδηση;
Θα αποκτήσει η Ντελέκ δικαίωμα εκμετάλλευσης σε μια ακαθόριστη ΟΑΖ από μια μεταβατική κυβέρνηση με όρους "έχετε μας εμπιστοσύνη" όπως στη Κύπρο;
Σ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP