Εισβολή διαδηλωτών στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι εισέβαλαν χθες βράδυ στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, πετώντας δεκάδες έγγραφα και την σημαία της χώρας από τα παράθυρα. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ, η οικογένειά του και το διπλωματικό προσωπικό εγκατέλειψαν τη χώρα.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ από την Ιερουσαλήμ υποστήριξε πως οι διαδηλωτές που μπήκαν στο κτίριο έφθασαν ως το χώρο της εισόδου αλλά δεν εισήλθαν στους κύριους χώρους της διπλωματικής αποστολής, ενώ ο πρεσβευτής Γιτζάκ Λεβανόν ήταν ασφαλής στην πρεσβευτική κατοικία. Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο ότι το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρεσβευτή, τα μέλη της οικογένειάς του και τους διπλωμάτες προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 450 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα διαδηλώσεων στο Κάιρο και την Γκίζα και συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ τραυματίες είναι και 46 αστυνομικοί.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, που ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων που είχαν οδηγήσει στην ανατροπή του του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία στην άλλη όχθη του Νείλου (Γκίζα) και χρησιμοποιώντας σφυριά και μεταλλικές ράβδους κατεδάφισαν τον προστατευτικό τοίχο.


Η αστυνομία και οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας αρχικά παρακολούθησαν αμέτοχες τα τεκταινόμενα, στη συνέχεια όμως επενέβησαν, διέλυσαν τους διαδηλωτές και έκαναν 4 συλλήψεις.

"Αυτή η ενέργεια δείχνει το θυμό που νιώθουν οι νεαροί Αιγύπτιοι επαναστάτες κατά του Ισραήλ, ιδίως μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στα σύνορα της Αιγύπτου που οδήγησαν στο θάνατο Αιγύπτιων στρατιωτών", είπε στο πρακτορείο Reuters ο Αιγύπτιος πολιτικός αναλυτής Nabil Abdel Fattah. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου, τρεις Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε συνοριακό επεισόδιο.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, σε συνδυασμό με την τουρκική αλλαγή πολιτικής, δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό στρατηγικό περιβάλλον στη Μ. Ανατολή. Επ' αυτού θα επανέλθουμε σύντομα.

Πηγές: www.naftemporiki.gr, Reuters

4 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 10 Σεπτεμβρίου 2011 - 1:54:00 μ.μ. EEST  

Πάντως,του Νταούτογλου αυτό του ήρθε ''λουκούμι''.

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2011 - 2:21:00 μ.μ. EEST  

το λουκούμι είναι τουρκικό έδεσμα

ΑΧΕΡΩΝ 10 Σεπτεμβρίου 2011 - 3:18:00 μ.μ. EEST  

''το λουκούμι είναι τουρκικό έδεσμα''
Μένει να δούμε αν ήταν Τούρκος και ο ζαχαροπλάστης.
Διότι αν ήταν η είναι,τότε πρόκειται για τρανή μαγκιά.

Emerson 10 Σεπτεμβρίου 2011 - 6:05:00 μ.μ. EEST  

Οι ισραηλινοί (τουλάχιστον το DEBKAfile.com) θεωρούν την Τουρκία υπεύθυνη.

The attack came two days before a scheduled visit by the Turkish prime minister Tayyip Erdogan to Cairo amid an escalating Turkish diplomatic offensive against Israel which the US is seeking to contain...

The Turkish leader set the scene for the rampage in Cairo by his spiraling anti-Israel hate campaign which is winning him popularity on the Arab Muslim street...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP