Μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Του Αγγελου Αθανασόπουλου

Η Αθήνα και η Αγκυρα συζητούσαν και για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, λέει τούρκος διπλωμάτης. Η Ελλάδα είχε αποδεχθεί, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, να μην επεκτείνει μονομερώς σε ορισμένα σημεία τα χωρικά της ύδατα και να τα διατηρήσει στα έξι ναυτικά μίλια.Αυτό αναφέρει ο πρώην πρέσβης Ντενίζ Μπολούκμπασι, ο οποίος επί χρόνια εθεωρείτο ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας. Ο κ. Μπολούκμπασι, στέλεχος σήμερα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ*) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξέδωσε καινούριο βιβλίο με τίτλο «Η αποβάθρα του ΥΠΕΞ» στο οποίο περιγράφει και τα όσα έζησε στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές συμμετέχοντας στους 36 πρώτους γύρους τους.

Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «όλοι όσοι ασχολούνται με τα θέματα αυτά γνωρίζουν ποιος είναι ο Μπολούκμπασι. Αντιπροσωπεύει τον σκληρό πυρήνα του κεμαλικού κατεστημένου, είναι μέλος του ΜΗΡ. Τα όσα γράφει αποτελούν πάγιες θέσεις της Αγκυρας. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διερευνητικές συνομιλίες είναι γνωστό και ο σκοπός είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα θα επιλέξει η ίδια πότε και πως θα ασκήσει το δικαίωμα της μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων» κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Τι ακριβώς λέει ο Μπολούκμπασι

Η τουρκική εφημερίδα «Sabah» δημοσιεύει την Τρίτη ρεπορτάζ με τον τίτλο « Η πρώτη υποχώρηση από τα 12 μίλια», βασιζόμενη στο βιβλίου του τούρκου διπλωμάτη.

Σύμφωνα με αυτά που φέρεται να γράφει ο κ. Μπολούκμπασι στο βιβλίο του, η Ελλάδα, η οποία εκλαμβάνει ως αναμφισβήτητο δικαίωμα της την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο σε 12 ναυτικά μίλια, έφερε για πρώτη φορά το θέμα προς συζήτηση στις διερευνητικές επαφές. Και μάλιστα, συνεχίζει, δέχθηκε σε ορισμένα σημεία που επελέγησαν να είναι τα χωρικά της ύδατα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σε κάποια άλλα να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια.

Οι περιοχές που απαριθμεί ο κ. Μπολούκμπασι στο βιβλίο του όπου είναι απαραίτητο τα χωρικά ύδατα να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια (κάτι που πρότεινε η Τουρκία και η Ελλάδα είπε ότι μπορεί να γίνει) είναι οι ακόλουθες:


  • Οι περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

  • Η ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία.

  • Οι βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.

  • Η βόρεια πλευρά της Σάμου.

  • Η βόρεια, η νότια και η δυτική πλευρά της Ικαρίας.

  • Η περιοχή με καθεστώς ανοικτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από την Μύκονο και την Ικαρία στην Μεσόγειο.

  • Ο δίαυλος Ρόδου - Καρπάθου, ο δίαυλος Κάσου - Κρήτης και ο δίαυλος Αντικυθήρων - Κρήτης.

Με βάση το δημοσίευμα, ο κ. Μπολούκμπασι τονίζει ότι δεν απηχούν την πραγματικότητα τα όσα ισχυρίζεται η Ελλάδα στις διερευνητικές συνομιλίες ότι «Πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της μονομερούς επέκτασης των χωρικών μας υδάτων». Λέει δε ότι αντίθετα με αυτό που είναι γνωστό, στις συνομιλίες αυτές, η Τουρκία δέχθηκε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο τούρκος διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των «γκρίζων ζωνών», κάνοντας μνεία στα απομνημονεύματα του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, επί της θητείας του οποίου ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά και στις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου. Και υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα των «γκρίζων ζωνών»,το οποίο κάποιες φορές έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα της κρίσης, δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί στις συνομιλίες

Το Βήμα

Σημ 1 Εν Κρυπτώ: Ο ΥΠΕΞ κ.Λαμπρινίδης ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι: "καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τέτοιου είδους συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο."

Σημ 2 Εν Κρυπτώ: Το ΜΗΡ που ίδρυσε ο Τουρκές το 1969 είναι το κόμμα του παντουρανισμού, η νεολαία του οποίου είναι γνωστή ώς "Γκρίζοι Λύκοι" κι ευθύνονται για εκατοντάδες δολοφονίες και τρομοκρατικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων και η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Αυγούστου 2011 - 2:41:00 π.μ. EEST  

Aς μας πούνε τουλάχιστον τι περιμένουν, ποιο είναι το σημάδι, που θα επεκτήνουμε τα σύνορά μας εκεί που δικαιωματικά έπρεπε να ήταν...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP