Η νέα τουρκική στρατιωτική ηγεσία

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Εγκρίθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ οι νέοι αρχηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την πρωτοφανή ομαδική παραίτηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση ανώτατων στρατιωτικών που φέρονται αναμεμειγμένοι σε σχέδια πραξικοπήματος.

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ (φωτογραφία), ο μόνος από την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία που δεν παραιτήθηκεΣυνολικά οι νέοι αρχηγοί είναι οι εξής:

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ (φωτογραφία)
Αρχηγός Στρατού: Στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου
Αρχηγός Ναυτικού: Ναύαρχος Εμίν Μουράτ Μπιλγκέλ
Αρχηγός Αεροπορίας: Πτέραρχος Μεχμέτ Ερτέν
Αρχηγός Στρατοχωροφυλακής: Στρατηγός Μπεκίρ Καλιοντζού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή ως Α/ΓΕΣ του στρατηγού Χαϊρί Κιβρίκογλου, ανηψιού του τέως Α/ΓΕΕΘΑ Χουσεΐν Κιβρίκογλου, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στο κεμαλικό κατεστημένο και αντίπαλος των ισλαμιστών. Η τοποθέτησή του ερμηνεύεται ως συμφιλιωτική κίνηση προς τους στρατηγούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP