Ελεύθερη πτώση στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας

Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Οι φόβοι από την κρίση χρέους στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κλιμακώνονται στις αγορές. Μετά τη βουτιά των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ την Πέμπτη, την Παρασκευή τα ασιατικά χρηματιστήρια πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ιδιαίτερα αρνητικά.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 σημείωνε πτώση 3,43%. Την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 έπεφτε κατά 3,57%. Στο Παρίσι η πτώση του CAC-40 φθάνει το 2,25%, στο Μιλάνο ο γενικός δείκτης βρίσκεται στο -3,89%, στην Μαδρίτη στο -3,89% και στην Ελβετία στο -2,70%. Το αρχικό ιδιαίτερα κακό ξεκίνημα, μετριάστηκε κάπως στη συνέχεια, με το μέσο όρο της πτώσης στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κυμαίνεται στο 2%. Στο ίδιο επίπεδο (2%) κινούνται και οι απώλειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις κινήσεις τους προκειμένου να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση των χρηματαγορών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο θα έχουν τηλεδιάσκεψη εντός της ημέρας. Στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με βασικό θέμα την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ Κίνα και Ιαπωνία ζήτησαν συντονισμό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης χρέους.


Mε πτώση κατά 3,72% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 359,30 μονάδες και να κλείνει στις 9.299,88 μονάδες. Πτώση κατά 3,7% στη Νότιο Κορέα, μειωμένος κατά 4% ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας, στο -4,6% έκλεισε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Την Πέμπτη, ο Dow Jones κατρακύλησε στις 11.383,83 μονάδες, υποχωρώντας 4,31% ή 512 μονάδες. Κατακόρυφη ήταν και η πτώση του Standard & Poor’s 500 που διαμορφώθηκε στις 1.200,10 μονάδες με πτώση 4,78%, όπως και το δείκτη εταιρειών τεχνολογίας NASDAQ που έκλεισε με πτώση 5,08% στις 2.556,39 μονάδες.

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την Πέμπτη στο Λονδίνο σημειώθηκε πτώση 3,50% στις 5.393,14 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX-30 διαμορφώθηκε στις 6.414,76 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει 3,41% και ο CAC40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 3,95% στις 3.320,35 μονάδες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το αρνητικό κλίμα θα συνεχιστεί για εβδομάδες, καθώς δεν καταλαγιάζει η ανησυχία για τη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, που πλέον από την περιφέρεια έχει μετατοπιστεί στον πυρήνα της Ευρώπης, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από τις αρνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

www.in.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP