Κύπρος: Σύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο τέταρτης γενιάς θα χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011


Ένα από τα πλέον σύγχρονα πλωτά γεωτρύπανα στον κόσμο, το 4ης γενιάς «Νoble Ηomer Ferrington», θα μετακινηθεί, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», τις τελευταίες μέρες Σεπτεμβρίου από την περιοχή «ΝΟΑ Νorth» στα ανοικτά του Ισραήλ (όπου βρίσκεται από τις 12 Ιουλίου) προς συγκεκριμένες συντεταγμένες του «Οικοπέδου 12» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.


Στόχος (ενδεχομένως και την 1η Οκτωβρίου - Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας) να ξεκινήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, ώστε να επαληθευτούν οι επιστημονικές και σεισμολογικές αλλεπάλληλες ενδείξεις ότι εκεί υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου και ενδεχομένως και πετρελαίου.

Η γεώτρηση θα δείξει τις πιέσεις που υπάρχουν στο κοίτασμα και άλλα δεδομένα, που θα δώσουν τη δυνατότητα να υπολογιστούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, οι ποσότητες και οι δυνατότητες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.Το κοίτασμα (όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη) σύμφωνα με τις δυσδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου πετρελαίου ΒΕΙCΥΡ και της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, αντιπροσωπεύει, με τη σημερινή κατανάλωση, τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 100 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι έχει αποθέματα 300 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (οκτώ τρισ. κυβικά πόδια).Η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 δισ. δολάρια. Οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης του κοιτάσματος στο οικόπεδο αυτό, αναμένεται να φτάσουν στα $4,5 δισ. με αναμενόμενη παραγωγή φυσικού αερίου της τάξης των 40 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα. Με μια τέτοια παραγωγή η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εισπράττει (με σημερινές τιμές αερίου) περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Το πλωτό γεωτρύπανο «Νoble Ηomer Ferrington», που έχει κατασκευαστεί το 1985 και ανακαινίσθηκε ριζικά το 2004, έχει δυνατότητα δράσης σε βάθος θάλασσας μέχρι και 7.200 πόδια, ενώ μπορεί να τρυπήσει σε βάθος μέχρι και 30.000 πόδια κάτω από το βυθό, γεγονός που το κάνει κατάλληλο για όλες τις απαραίτητες γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 12». Εξυπηρετείται από 42μελές πλήρωμα και προσωπικό, ενώ διαθέτει τελευταίου τύπου εξοπλισμό, από πλευράς περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας.

Τον περασμένο Ιούνιο ορίστηκε, σε τεχνικό επίπεδο, το ακριβές σημείο (συντεταγμένες) που θεωρείται ως το πλέον προσφερόμενο γεωτεχνικά, από το οποίο θα ξεκινήσει το γεωτρύπανο, σε βάθος περίπου 1.550 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Ισραήλ διαθέτει, ήδη, στολίσκο μαχητικών που περιφρουρούν τις περιοχές, όπου διεξάγονται έρευνες και γεωτρήσεις, με κάποια από τα πολεμικά σκάφη να βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια της ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, καλύπτοντας τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κοίτασμα "Λεβιάθαν".

Η παρουσία πολεμικών σκαφών του Ισραήλ γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε πλοία που πλησιάζουν στις περιοχές, όπου βρίσκονται οι πλωτές πλατφόρμες, ενώ με διαδοχικές ειδοποιήσεις έχουν αποκλείσει τη διέλευση σκαφών σε περίμετρο μέχρι και πέντε ναυτικών μιλίων από τα σημεία των γεωτρήσεων. Επίσης, γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε σκάφη που πλησιάζουν τις πλωτές πλατφόρμες, με σκοπό την εξυπηρέτησή τους, είτε για λόγους εφοδιασμού είτε για μεταφορά προσωπικού.

(Πηγή: www.sigmalive.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP