Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ο πρώην αρχηγός

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011

Σε μια απόφαση χωρίς προηγούμενο, τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Μπουγιούκανιτ για την αιματηρή επίθεση σε κουρδικό βιβλιοπωλείο, τον Νοέμβριο του 2005.Σε μια απόφαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, τουρκικό δικαστήριο έδωσε σήμερα εντολή να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος ενός απόστρατου στρατηγού, πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, για την αιματηρή επίθεση σε ένα κουρδικό βιβλιοπωλείο.

Δικαστήριο στην ανατολική επαρχία Βαν έδωσε εντολή στους εισαγγελείς να αρχίσουν έρευνα σε βάρος του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ για την βομβιστική επίθεση του Νοεμβρίου του 2005 η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωποι στην πόλη Σεμντινλί, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο Μπουγιούκανιτ ήταν τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας. Προήχθη σε αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας τον Αύγουστο του 2006, θέση στην οποία υπηρέτησε για δύο χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε εισαγγελείς να διεξαγάγουν έρευνα και ποινική δίωξη σε βάρος πρώην αρχηγού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Η εξέλιξη καταδεικνύει ενδεχομένως μια αλλαγή του συσχετισμού εξουσίας στην Τουρκία σε βάρος του στρατού --που έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1960.

Στις αρχές του 2006, ένας εισαγγελέας στο Βαν, ο Φερχάτ Σαρίκαγια, είχε καλέσει τον Μπουγιούκανιτ να δώσει κατάθεση σχετικά με τη ρίψη μιας χειροβομβίδας στο βιβλιοπωλείο. Τρία χαμηλόβαθμα στελέχη της στρατοχωροφυλακής είχαν συλληφθεί, αλλά ο Σαρίκαγια υποπτευόταν ότι στην υπόθεση ενέχονταν και ανώτερα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων.

Ο Σαρίκαγια απομακρύνθηκε από την θέση του και εξοστρακίστηκε από το δικαστικό σώμα διότι "υπερέβη την δικαιοδοσία" του. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο του επιτράπηκε εκ νέου να ενταχθεί στον δικηγορικό σύλλογο.

Ο Μπουγιούκανιτ είχε προκαλέσει σάλο στην Τουρκία επαινώντας έναν από τους τρεις υπόπτους για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο και χαρακτηρίζοντάς τον "υπερπολύτιμο στρατιώτη".

Οι τρεις είχαν καταδικαστεί, αλλά εφετείο ανακάλεσε την απόφαση και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης, η οποία δεν έχει γίνει ως σήμερα.

Έθνος

Σημ Εν κρυπτώ: Η επίθεση με χειροβομβίδες στο βιβλιοπωλείο του Σεμντινλί ήταν μία από τις προβοκάτσιες εκείνες που το βαθύ κράτος της γείτονος εκτέλεσε προκειμένου να φέρει με το μέρος του και εναντίον των Κούρδων μαχητών, την εγχώρια αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη. Η JITEM, η Ομάδα C και άλλες θεσμοθετημένες μονάδες του ΤΚΚ και της Στρατοχωροφυλακής εμπλέκονται σε δολοφονίες, εξωδικαστικές δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες με σκοπό την αποσταθεροποίηση, συνήθως όχι με την εντολή της κυβέρνησης αλλά πάντα βάσει σχεδίου και με συγκεκριμένο ΑΝΣΚ. Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις δεν είναι πάντα αναίμακτες. Ας το έχουμε υπ' όψη μας όταν διαβάζουμε παρόμοιες ειδήσεις. Η προπαγάνδα έχει πολλά ποδάρια.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2011 - 1:32:00 π.μ. EEST  

άντε και στα δικά μας...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP