"Γκρεμίζεται" ο φράκτης Παπουτσή

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Του Νίκου ΔεμισιώτηΜε τη... μακέτα του φράκτη στον Εβρο κλεισμένη σε κάποιο ντουλάπι του γραφείου του στον έβδομο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη θα μείνει τελικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος επί επτά ολόκληρους μήνες προανήγγειλε τη δημιουργία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπερσύγχρονος φράκτης (ή, διαφορετικά, το σύγχρονο γεφύρι της Αρτας) για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας, συνολικού μήκους 12,5 χιλιομέτρων και ύψους τριών μέτρων, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ. Η οριστική αυτή απόφαση έχει μπόλικο παρασκήνιο, που εκτείνεται από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες και από εκεί μέχρι την... Αγκυρα!

«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής σχεδιάζει στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράκτη για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών» δήλωνε στις 2 Ιανουαρίου ο κ. Παπουτσής, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως τα εγκαίνια θα γίνονταν τέλη Μαρτίου ή το πολύ αρχές Απριλίου! Στις 18 Μαΐου ο κ. Παπουτσής δίνει στη δημοσιότητα ένα σκαρίφημα της τελικής μορφής του φράκτη, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως «ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και η κοστολόγηση, παραμένουν όμως κάποιες νομοθετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, συγκεκριμένα ένα Προεδρικό Διάταγμα και μια τυπική άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προκειμένου το έργο να μπει στη τελική του ευθεία»!

Παράλληλα με τις πομπώδεις δηλώσεις Παπουτσή, η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα για τη χρηματοδότησή του έργου από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ένα αίτημα το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν «απολύτως συμβατό με τον κανονισμό του Ταμείου και επομένως αναμένουμε και από εκεί την έγκριση και την αξιολόγηση. Αλλά ακόμα και αν δεν αξιολογηθεί, ούτως ή άλλως θα προχωρήσουμε με εθνικούς πόρους»!

Από εκεί και πέρα αρχίζει το παρασκήνιο. Η αρμόδια επίτροπος Σ. Μάλμστρομ απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής πλευράς και αφήνει χωρίς χρηματοδότηση το έργο, ενώ, όπως είναι εύκολα κατανοητό, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με εθνικούς πόρους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φαίνεται πως, εκτός από την κυρία Μάλμστρομ, τον φράκτη δεν ήθελε ούτε η τουρκική πλευρά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκαν πιέσεις προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του αρνήθηκε να δώσει το ok προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή και έτσι ο φράκτης έμεινε στα χαρτιά και τη θέση του θα πάρει μια τεραστίων διαστάσεων τάφρος που κατασκευάζει ο Ελληνικός Στρατός!

δημοκρατία

Βλέπε επίσης:


Περίφραξη Ασφαλείας στον Έβρο. Η μόνη λύση

Λαθρομετανάστες, έγερση εμποδίων και λήψη μέτρων


6 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2011 - 9:56:00 π.μ. EEST  

αν είναι δυνατόν είστε τόσο αφελής περιμένατε να φτιαχτεί οι περίφραξη δίχως την συγκατάθεση της Τουρκιάς πράγμα αδύνατον δηλαδή, τι άλλο πρέπει να γίνει επιτέλους για να καταλάβετε ότι είμαστε μπατανία, τοσα χρόνια αποδεικνύετε περίτρανα σε όλους τους τομεις.

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2011 - 10:45:00 π.μ. EEST  

Εκεί που έχουμε φτάσει, θα ήταν είδηση αν κατασκευαζόταν ο φράκτης.

Αλλά ειλικρινά, πιστεύει κάποιος ότι η ανακοίνωση για τον φράκτη ήταν οτιδήποτε περισσότερο από μία δήλωση-πυροτέχνημα, για να μειωθούν οι αντιδράσεις κατά των λαθρομεταναστών, που τότε είχαν αυξηθεί

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2011 - 11:42:00 μ.μ. EEST  

τζάμπα τσακωνόμασταν δηλαδή;

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2011 - 9:48:00 π.μ. EEST  

ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΔΕ ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ;;
Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ...Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΕΟΝ...
-ΑΡΜΕΛ-

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2011 - 9:51:00 π.μ. EEST  

Α.. ΡΕ ΤΡΑΓΚΑ..ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΣ ...ΜΠΑΝΑΝΙΑ!!!!

./ΕΛ

konion 22 Ιουλίου 2011 - 1:14:00 π.μ. EEST  

Δὲν νομίζω ὅτι θὰ τελειώση ἔτσι ἄδοξα ὁ φράχτης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP