Νέα τουρκικά όπλα stand-off και bunker buster!

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011Άλματα πραγματοποιεί η τουρκική αμυντική βιομηχανία, όπως αποδεικνύεται από τη νέα «έκπληξη» την οποία επιφύλαξε η τουρκική Αεροπορία στους προσκεκλημένους της με την ευκαιρία των επίσημων εορτασμών συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή της.

Στην Αεροπορική Βάση Cigli (Σμύρνη) επιδείχθηκαν για πρώτη φορά αναρτημένα σε μαχητικό F-16 δύο νέα οπλικά συστήματα που αναπτύχθηκαν εγχώρια από το 2006 υπό την τεχνολογική διεύθυνση και καθοδήγηση του TUBITAK-SAGE. Πρόκειται για το βλήμα stand off MSOM και την βόμβα διάτρησης (bunker buster) NEB. Μέσα σε πέντε χρόνια με άκρα μυστικότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και με αξιοθαύμαστη συνέπεια οι Τούρκοι τεχνικοί κατασκεύασαν το πρώτο τουρκικό stand off βλήμα (σ.σ. χαρακτηρίζεται MSOM και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 13 Μάρτιος 2001 «Τα άγνωστα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα»).

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και σήμερα η Τουρκική Αεροπορία μπορεί να καυχάται ότι διαθέτει ένας προηγμένο βλήμα αέρος-εδάφους εμβέλειας 180+ χλμ, το οποίο μπορεί να πλήξει σταθερούς και κινητούς στόχους.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του TUBITAK-SAGE ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αρχικές δοκιμαστικές πτήσεις, ενώ οι παραδόσεις της πρώτης παρτίδας θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του 2011, μετά από την εκτέλεση των προγραμματισμένων βολών στο πεδίο Βολής Ικονίου. Το βλήμα χρησιμοποιεί συνδυασμό GPS/INS για την καθοδήγησή του προς τον στόχο, βασιζόμενο επίσης στο σύστημα TERCOM (για την σύγκριση και ταυτοποίηση ψηφιακών δεδομένων εδάφους). Οι Τούρκοι τεχνικοί που έχουν αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία ισχυρίζονται ότι το βλήμα μπορεί να ίπταται σε χαμηλό ύψος πάνω από το έδαφος, αποφεύγοντας την επισήμανσή του από τα ραντάρ αεράμυνας.

Μεταξύ των ενδιαφερόντων πρώτων στοιχείων που αποδεσμεύτηκαν ξεχωρίζουν επίσης η αποκάλυψη της χρήσης προηγμένων συνθετικών υλικών απόκρυψης ίχνους, τα οποία μειώνουν σημαντικά (σύμφωνα με τους ειδικούς του TUBITAK-SAGE) το RCS του βλήματος. Η προηγμένη αεροδυναμική σχεδίαση συμβάλλει επίσης στην απόκτηση χαρακτηριστικών stealth από τον MSOM. Ένα άκρως σημαντικό στοιχείο του όπλου αφορά την ύπαρξη αισθητήρα υπερύθρων κατά την τελική πορεία προς τον στόχο, επιτρέποντας την αναγνώρισή του (μέσω της πρόσβασης σε δεδομένα που έχουν φορτωθεί στην βιβλιοθήκη του συστήματος, βάσει των οποίων συγκρίνεται η υπογραφή του με άλλες παρόμοιες) και στη συνέχεια ταυτοποιείται αυτόματα. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι τεχνικοί έχουν αξιοποιήσει σημαντικά μέρος της τεχνολογίας που έχουν προμηθευτεί, πιθανότατα αντιγράφοντας όπλα που βρίσκονται ήδη σε χρήση στο τουρκικό οπλοστάσιο (π.χ. JSOW, SLAM). Το πρώτο τουρκικό όπλο ακριβείας ολοκληρώνεται σε F-16 και F-4E. Πηγές του TUBITAK-SAGE ανέφεραν επίσης ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική εργασία για την ολοκλήρωση του βλήματος και στο υπό απόκτηση F-35.


Το δεύτερο τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης όπλο που παρουσιάστηκε είναι το πυρομαχικό διάτρησης θωράκισης και καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), που κωδικοποιείται ως NEB (Nufuz Edici Bomma) δηλαδή βόμβα διάτρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόκειται για μια βόμβα βάρους 870 κιλών, η οποία αποτελείται από δύο κεφαλές σε διάταξη Tandem. Η πρώτη κεφαλή είναι κοίλου γεμίσματος και χρησιμοποιείται για την δημιουργία ωστικού κύματος και θερμότητας κατά την κρούση. Το αποτέλεσμα που επιφέρει η αρχική έκρηξη επιτρέπουν τη διείσδυση της δεύτερης κεφαλής να διατρήσει θωρακισμένες κατασκευαστικές δομές και να εκραγεί στη συνέχεια στο εσωτερικό τους.

Η δεύτερη κεφαλή περιέχει ισχυρότερα εκρηκτικά προστατευμένα σε ανθεκτικό ειδικής επεξεργασίας και σχεδίασης ατσάλι (steel-alloy, που επιτρέπει τη διάτρηση μέσα από τους ενισχυμένους τείχους, η αντοχή των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της πρώτης κρούσης και της παραγόμενης υψηλής θερμότητας. Η κεφαλή φέρει πυροσωλήνα προσέγγισης ο οποίος εκρήγνυται αμέσως μετά από περίοδο ενός δευτερολέπτου μετά την εκτόνωση της πρώτης κεφαλής. Η βόμβα ΝΕΒ κατευθύνεται προς τον στόχο με λέιζερ και μπορεί να ριφθεί από όλα τα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας με τη χρήση καταδεικτών.

Με τα δύο αυτά νέα όπλα να υπηρετούν στο τουρκικό οπλοστάσιο, εκτιμούμε ότι οι αρμόδιοι επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα είναι σε θέση να… εφησυχάσουν ακόμη περισσότερο την πολιτική ηγεσία, η οποία πιστεύει ακλόνητα ότι παρά τις πρωτόγνωρες μειώσεις των αμυντικών δαπανών, η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας παραμένει μαγικά ανεπηρέαστη.

Στην πρώτη φωτογραφία αποτυπώνεται το πρώτο τουρκικό βλήμα Stand Off αναρτημένο σε φορέα μαχητικού F-16, ενώ στην δεύτερη η βόμβα διάτρησης αναρτημένη σε F-4E Terminator.

http://www.defence-point.gr


Σημ Εν κρυπτώ: Επίσης παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων και η συλλογή HGK (Hassas Gudum Kiti/Σύνολο καθοδήγησης Ακριβείας) στην οποία είχαμε αναφερθεί εδώ

4 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2011 - 7:53:00 μ.μ. EEST  

Ωραία όλα αυτά αλλά πρέπει να διευκρινίζεται πάντα, ότι ξαφνικά οι Τούρκοι δεν στρώσαν κώλο κι άρχισαν να αναπτύσσουν συστήματα. Έχουν στρώσει κώλο και κάνουν copy/paste ξένα συστήματα. Βέβαια καλύτερο από εμάς που κωλοβαράμε και δεν κάνουμε τίποτα, αλλά καλό είναι να το προβάλλουμε μπας και τους βάλει κανείς χέρι, μπας και τους κάνει κανάς κανά εμπάργκο.

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2011 - 10:53:00 μ.μ. EEST  

Τα υλικά που χρειάζονται για τη βόμβα διάτρησης που τα βρήκανε οι Τούρκοι;

Και εν πάση περιπτώσει όπου ακούς πολλά κεράσια βάστα και μικρό καλάθι, μέχρι να τα δούμε σε κάποια επίδειξη αν δουλεύουν έστω και στοιχειωδώς ως προς τις προδιαγραφές τους.

ΑΧΕΡΩΝ 7 Ιουνίου 2011 - 3:57:00 π.μ. EEST  

Δεν πρεπει να μας διαφευγει η διαφορα δυναμικης που παρουσιαζει ο τομεας της αμυνας στις δυο χωρες.Το αν οι τουρκοι αντιγραφουν ξενα προ'ι'οντα χωρις εξουσιοδοτηση,δεν ειναι παρηγορια.Αλλωστε,μεχρι σημερα,κανεις δεν τους τραβηξε το αυτι.Και αν παλι οι τουρκοι προμηθευονται απο το εξωτερικο τα υλικα για να κατασκευασουν προηγμενα οπλα,ακομη και αν ετσι εκτινασσεται το κοστος,εμεις κινδυνευουμε το ιδιο απο τα οπλα αυτα,ενω οι απεναντι χτιζουν βιομηχανια και εξασφαλιζουν τεχνολογια.Ετσι ξεκινησαν και οι ιαπωνες πριν 120 χρονια,περι το 1890,και μεσα σε 2(δυο)δεκαετιες,ηταν πρακτικως αυταρκεις,οταν εισηλθαν στον Α´ΠΠ.

Ανώνυμος 7 Ιουνίου 2011 - 8:34:00 π.μ. EEST  

HSC-1 <>??????????????????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP