Άσκηση CSAR στην Λάρισα

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Του Δημήτρη Βάλλα

Η ξακουστή στο Ισραήλ –και όχι μόνο- ομάδα ειδικών αποστολών 669 (Yechidat Hilu'z Vehapinu'i Behethes 669/ Αερομεταφερόμενη Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης 669) βρίσκεται ήδη από χθες στη Λάρισα μαζί με τον ταξίαρχο διοικητή της για τη συμμετοχή στις κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ελλάδος και Ισραήλ που ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του μήνα.Η μονάδα αυτή θεωρείται σαν μία από τις πλέον «ελιτίστικες» δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού με πολλές επιτυχημένες αποστολές στο ενεργητικό της που απαιτούσαν βαθιά διείσδυση σε εχθρικά εδάφη.

Οι άνδρες της 669 υφίστανται ειδική και σκληρή εκπαίδευση που περιλαμβάνει:
Ειδικά μαθήματα πρώτων βοηθειών στο πεδίο μάχης, ρίψεις με αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσης και στατικού ιμάντα, υποβρύχιες καταδύσεις, προσανατολισμός, διάσωση κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αντιμετώπιση τρομοκρατών κ.λπ.

Η μονάδα δημιουργήθηκε το 1974 με αφορμή τον λεγόμενο και «πόλεμο της εξιλέωσης» Yom Kippur και έχει λάβει μέρος σε πολλές αποστολές διάσωσης Ισραηλινών πιλότων και πληρωμάτων σε εχθρικά εδάφη, αλλά και στην περισυλλογή μελών ειδικών αποστολών.
Η μονάδα έχει ακόμα συνεισφέρει και σε επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών έπειτα από φυσικές καταστροφές ενώ σε αυτή καταγράφεται η ένταξη της πρώτης μουσουλμάνας στο θρήσκευμα γυναίκας στις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.

Έμβλημά της είναι μια μαύρη γάτα με πράσινα μάτια και φτερά σε μαύρο φόντο.
Στην άσκηση που εξελίσσεται στο χώρο της Θεσσαλίας με επίκεντρο τη Λάρισα από την πλευρά των Ισραηλινών εκτός από μεταφορικά ελικόπτερα μετέχουν 6 ελικόπτερα Απάτσι και 7 ελικόπτερα Μπλακ Χοουκ ενώ από ελληνικής πλευράς μετέχουν 4 Απάτσι, 4 Χιουι ένα Σούπερ Πούμα και 2 αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προγράµµατα συνεκπαίδευσης – στην Ελλάδα και το Ισραήλ – ήταν από τα βασικά θέµατα στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε πρόσφατα στο Τελ Αβίβ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Β. Κλόκοζας κατά τη διάρκεια εξαήµερης επίσηµης επίσκεψής του.
Η αναβάθμιση των αµυντικών σχέσεων των δύο χωρών αντανακλά, σύµφωνα µε πήγες του ελληνικού Πενταγώνου, την πρόοδο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών που ήδη προωθείται σε πολλούς τοµείς – τουριστικό, ενεργειακό, εµπορικό, διπλωµατικό. Στο φόντο των αµυντικών σχέσεων περιλαµβάνονται – όταν το επιτρέψουν οι δηµοσιονοµικές συνθήκες – και συνεργασία σε αγορές ή συµπαραγωγές όπλων, ενώ ήδη ισραηλινή εταιρεία είναι µεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συµµετοχή στη µερική αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Αµυντικών Συστηµάτων

Από ελληνικής πλευράς µεταξύ των όπλων για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον – και συζητείται -είναι η απόκτηση µε διακρατική συμφωνία και του συστήματος καθοδήγησης SPICE το οποίο τοποθετείται (σαν kit) σε βόµβες γενικής χρήσης που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, µε αποτέλεσμα την αύξηση τόσο της ακρίβειας προσβολής στόχων εδάφους όσο και του βεληνεκούς τους.

Ελευθερία

Σημ Εν Κρυπτώ: Η Μονάδα 669 ανήκει στην Ισραηλινή Αεροπορία και όχι στις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, αν και εκπαιδεύεται σε όλα τα αντικείμενα των ειδικών δυνάμεων. Πέρα από την φρασεολογία του άρθρου, το γεγονός ό,τι η άσκηση είναι σαφώς αναβαθμισμένη σε σχέση με την προηγούμενη (Morning Wind 2010) που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ενδεικτικό όχι μόνο της πολιτικής βούλησης για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ, αλλά και της άψογης συνεργασίας σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων αεροποριών του κόσμου. Η ΠΑ αλλά και η ΑΣ αποδεικνύουν την αξία της στρατιωτικής διπλωματίας, τόσο σε ασκήσεις με απαιτητικά σενάρια, όσο και σε φυσικές καταστροφές όπως οι φωτιές στο Καρμέλ τον περασμένο Νοέμβριο, όπου η συμμετοχή της ΠΑ στην κατάσβεση των πυρκαγιών ανέβασε κατακόρυφα τη συμπάθεια της κοινής γνώμης του Ισραήλ για την Ελλάδα γενικότερα αλλά και για την ΠΑ ειδικότερα.

Απομένει να δούμε πιο χειροπιαστά δείγματα της Ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

5 σχόλια:

Οπλουργός 26 Ιουνίου 2011 - 9:37:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο στα στελέχη της πολεμικής μας Αεροπορίας για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτής της άσκησης.

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2011 - 1:10:00 π.μ. EEST  

Η Σμηναρχία 669 έχει στις τάξεις της την πρώτη Μουσουλμάνα Ισραηλινή Αραβικής καταγωγής που επετράπη ποτέ να υπηρετήσει στην Ισραηλινή ΠΑ, όπου παραδοσιακά υπηρετούν μόνο Ισραηλινοί 100% Εβραικής καταγωγής. Ψάξτε Elinor Yosef sτο διαδίκτυο για να δείτε την φωτό μιας άλλης Ισραηλινής Χριστιανής Αραβικής καταγωγής που υπηρετεί ώς νοσοκόμα σε μονάδα ΚΔ, είναι πανέμορφη.

Θα μπορούσε να γίνει αυτό ποτέ σε μας, δηλ η Γκιοκσέ Γιλντιρίμ Χατζημουσταφάογλου (λέμε τώρα) να υπηρετήσει πχ ώς νοσοκόμα combat medic σε μοίρα ΚΔ και να της έχεις εμπιστοσύνη ότι άμα φάς σφαίρα θα σου τη βγάλει αντί να σου κόψει το λαιμό με το νυστέρι;

Κομμάτι δύσκολο το βλέπω. Πώς τα κάνουνε οι Εβραίοι οι σπεσιαλίστες όλα αυτά τα κόλπα δεν έχω ιδέα. Μπορεί η μικρή να είναι ερωτευμένη με κανέναν αξ/κό της μονάδας, μπορεί να είναι επικοινωνιακό τρύκ, ή μπορεί να είναι και αλήθεια αφού οι μάγκες έχουν καταφέρει και έχουν μέχρι και ολόκληρη μονάδα επίλεκτου πεζικού στελεχωμένη μόνο απο Αραβες Μουσουλμάνους (Βεδουίνους). Τι να πεί κανείς, είμαστε πολύ πίσω.

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2011 - 1:58:00 π.μ. EEST  

Όλα καλά, αλλά είναι μάλλον απίθανο ο επικεφαλής της 669 να είνα ταξίαρχος.

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2011 - 1:19:00 μ.μ. EEST  

Αν ειχαμε κι εμεις mossad, μια χαρα θα εμπαινε αντισοιχα η "κυρια Μπακλαβατζιογλου" στις ελληνικες ΕΔ...Δεν ειναι ολα τοσο απλα και ροδινα ;-)

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2011 - 5:06:00 π.μ. EEST  

ORGANOSI KAI TIPOTA ALLO. AS MATHOUME KATI APO TOUS ISRAELINOUS.
ARKETOUS MPAHALAKIDES EXOUME.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP