Νίκη Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλαμβάνει για τρίτη συνεχή θητεία την πρωθυπουργία της Τουρκίας, αφού στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σημείωσε μεγάλη νίκη, λαμβάνοντας το 49,9% των ψήφων, έναντι 46,5% που είχε λάβει στις εκλογές του 2007.
Ο Ερντογάν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς το κόμμα του κέρδισε 325 έδρες, αλλά παρά την αύξηση του ποσοστού του δεν έφτασε τον απαιτούμενο αριθμό εδρών (330) για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, με αρχηγό τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου) με 25,9% και οι εθνικιστές της Εθνικής Δράσης (MHP, με αρχηγό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί) με 13%. Το εθνικιστικό κόμμα πέτυχε να υπερβεί το εκλογικό μέτρο του 10% και να μπει στη Βουλή παρά τα ερωτικά σκάνδαλα που είχαν πλήξει την ηγεσία του. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 84,79%.

«Σήμερα για μια ακόμα φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση νίκησαν» δήλωσε ο Ερντογάν από το μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του στην Αγκυρα, από όπου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμίν, χαιρέτισε το πλήθος των οπαδών του που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εκεί κρατώντας σημαίες του κόμματος ΑΚΡ αλλά και της χώρας.

Ο κ.Ερντογάν τόνισε επίσης ότι «η Γάζα, η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ νίκησαν επίσης» δείχνοντας για μία ακόμα φορά τη συμπάθειά του στον μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαιτέρως στην παλαιστινιακή υπόθεση. Ως προς το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματος, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν εγκαταλείπει το στόχο της αναθεώρησής του. Δήλωσε ότι «ο λαός μας έστειλε μήνυμα να εκπονήσουμε ένα νέο Σύνταγμα μέσω συναίνεσης και διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε: "θα απευθυνθούμε στην αντιπολίτευση. Θα διασκεφθούμε με τα ΜΜΕ και τους ακαδημαϊκούς για να πετύχουμε συναίνεση. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας σχετικά με το Σύνταγμα, μόνο επειδή δεν φτάσαμε τις 330 έδρες".

Το γεγονός είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αναγκάζει τον Ερντογάν να βρει συμμάχους για την συνταγματική αναθεώρηση, και το ερώτημα είναι αν θα τους αναζητήσει στο εθνικιστικό κόμμα ή στους Κούρδους βουλευτές, καθώς κάθε επιλογή συνεπάγεται και διαφορετικούς πολιτικούς συμβιβασμούς. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εξελέγησαν (οι περισσότεροιμε την υποστήριξη του κουρδικού κόμματος BDP) έφτασαν τους 36, μεταξύ των οποίων και η γνωστή ακτιβίστρια Leyla Zana στο Ντιγιαρμπακίρ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι Κούρδοι αποστασιοποιούνται από τον Ερντογάν και η υποστήριξή τους, την οποία είχε πετύχει ο Ερντογάν με τα ανοίγματά του στο παρελθόν, δεν είναι πια δεδομένη.

Επιπρόσθετα η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση της οικονομίας, αλλά και τα εξωτερικά προβλήματα. Ειδικά η συριακή κρίση, αλλά και η συνεχής όξυνση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα δοκιμάσουν σκληρά το δόγμα "μηδενικών προβλημάτων" του Αχμέτ Νταβούτογλου, που αναμένεται να συνεχίσει να ηγείται της τουρκικής διπλωματίας. Με αυτά τα δεδομένα, και με τους κυριότερους πολιτικούς του αντιπάλους να "παραμένουν ζωντανοί", το μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως δεν είναι τόσο ρόδινο, όσο εκ πρώτης όψεως δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP