Xάτιμ στο Μεγάλο Δέρειο

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 8-5-2011 (μτφ tourkikanea.gr)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αυλή του μειονοτικού σχολείου Δερείου τελετή χάτιμ με την στήριξη των γονέων των παιδιών και του κόσμου του χωριού. Ο Αμντουραχίμ Κουρού και ο Χιλμί Κουρού ήταν που έβαλαν φέτος 18 παιδιά να αποστηθίσουν από το Κοράνι. Έκπληξη υπήρξε από την συμμετοχή μαθητών από το θρησκευτικό σχολείο Ισά Μπέι, από τα Σκόπια-Μακεδονία.

Στην εκδήλωση μετείχαν ο υποπρόξενος Φατίχ Ακαρτζά, ο εκλεγμένος μουφτής (σ.σ: ψευδομουφτής) Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του Μειονοτικού Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ, ο Αχμέτ Καραχουσείν-πρόεδρος του Ιδρύματος Διαφύλαξης του Τεκκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, και χιλιάδες ομογενείς.

Το πρόγραμμα άρχισε με πλακέτες που δόθηκαν στα παιδιά. Οι πλακέτες δόθηκαν στα παιδιά, στους μπαμπάδες και στους συγγενείς τους. Ακολούθως οι μαθητές των Κουράν Κουρσού του Μεγάλου Δερείου ανέγνωσαν μόνοι ή και εν χορώ τα ποιήματα και τους ύμνους που έμαθαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Εντύπωση προκάλεσε η άψογη απαγγελία του Κορανίου, καθώς και η σωστή προφορά της μητρικής τους γλώσσας της τουρκικής.

Ο Αμντουραχίμ Κουρού στην σύντομη ομιλία που έκανε, ανέφερε πως η χρονιά ήταν γεμάτη επιτυχίες και ευχαρίστησε για αυτό τις μάνες και τους πατεράδες. Ο Κουρού ανέφερε : Ευχόμενοι ο Θεός να μας δίνει τέτοιες εκδηλώσεις που ενδυναμώνουν την ενότητα, την ομοψυχία και την αδερφοσύνη, δηλώνουμε τις ευχαριστίες μας προς τον δάσκαλο των μαθημάτων Κορανίου Χιλμί Κουρού και προς τους δασκάλους Μουμίν Πιρελή και Ακίφ Πιρελή που με την μουσική τους συνόδευσαν τους ύμνους. Ευχαριστούμε όλους τους μουσαφίρηδες που μετείχαν στην τελετή¨

Η συνέχεια του προγράμματος είχε την προσευχή της μέρας, που έκανε ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ.

Στην ομιλία που έκανε ο Ιμπραήμ Σερίφ ανέφερε πως στο Μεγάλο Δέρειο μετά την κούραση μιας χρονιάς τα παιδιά είχαν την γιορτή τους, το πανηγύρι τους. Ο Σερίφ δήλωσε : ¨Ευχαριστώ τα παιδιά, τους δασκάλους τους που τα ανέθρεψαν και τις αξιότιμες μητέρες των παιδιών. Συγχαίρω για αυτή την ωραία εκδήλωση. Ξέρετε άλλωστε την σημασία της. Θα την επαναλάβουμε και τα επόμενα χρόνια. Σας ευχαριστώ που συνεχίζετε αυτά τα ωραία έθιμα και τις παραδόσεις μας ¨.

Ο υποπρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Φατίχ Ακαρτζά εξέφρασε τον βαθύ του σεβασμό και την αγάπη του προς τα αξιότιμα μέλη της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Ο Ακαρτζά είπε : Είδαμε όλοι μαζί πως σε αυτή την τόσο ωραία εκδήλωση παρά τον δυνατό αέρα και το κρύο, τα παιδιά μας ζέσταναν εσωτερικά με τα ποιήματα και τους στίχους από το Κοράνι. Όπως ανέφερε και ο κύριος μουφτής μας πριν, εκφράζω την ευχαρίστηση μου καθώς με τέτοιες ωραίες εκδηλώσεις συνεχίζεται ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας και ευχαριστώ ιδιαίτερα τα παιδιά μας, τους δασκάλους τους και ξεχωριστά εσάς τους γονείς. Επίσης δίνω τις ευχές μου σε όλε στις μητέρες επ΄ευκαιρία της ημέρας της μάνας. Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ.¨

Η έκπληξη της ημέρας ήρθε από την "Μακεδονία" (FYROM). Ομάδα μαθητών 4ης τάξης μετέχοντας στην τελετή πρόσφεραν αξέχαστες στιγμές στον λαό του Μεγάλου Δερείου. Τα παιδιά είπαν ύμνους στα αλβανικά, στα Τουρκικά και στα αραβικά και κέρδισαν ζεστό χειροκρότημα

Η εκδήλωση περατώθηκε με προσφορά φαγητού στους μουσαφίρηδες.

Οι χωρικοί του Μεγάλου Δερείου απέδειξαν για μια ακόμη φορά σήμερα πόση ενότητα και ομοψυχία έχουν και πόσο στηρίζουν τις πνευματικές και εθνικές τους αξίες. Η εκδήλωση ήταν ένα είδος απάντησης στις σκοτεινές δυνάμεις που στο παρελθόν έκαναν τους ανθρώπους μας να περάσουν δύσκολες μέρες και προσπάθησαν να τους διαιρέσουν σε στρατόπεδα.


Σχόλιο : Έτσι είναι έφυγε η Χαρά Νικοπούλου, χορεύουν τα ποντίκια. Αλήθεια λήφθηκε άδεια από την Διέυθυνση Πρωτοβάθμιας για να γίνει η τελετή στον περίβολο του σχολείου ; Γιατί είναι η δεύτερη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο τις τελευταίες μέρες. Και τα έξοδα π.χ. για τους μαθητές από τα Σκόπια ποιος τα πληρώνει άραγε ; Κύριε Γεροντόπουλε εσείς αλήθεια τι δουλειά είχατε εκεί στην τουρκογιορτή ; Φυσικά δεν ξεχνάμε και την παρουσία σας πριν δύο χρόνια περίπου στην πλατεία του χωριού σε εκδήλωση ενάντια στην παρουσία της Νικοπούλου στο χωριό…Ελπίζουμε να το θυμούνται και οι ψηφοφόροι σας.


http://tourkikanea.gr/


1 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2011 - 10:37:00 μ.μ. EEST  

Πολλά εύγε στον κ. Γεροντόπουλο!!!

ΕΞΩ ΟΙ ΝΕΝΕΚΟΙ!!!

ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ!!!

"Γιασεμής"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP