Παραδόθηκε το πρώτο τουρκικό F-16 Βlock 50+

Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε από τα ελληνικά ΜΜΕ η τελετή παράδοσης του πρώτου F-16 Βlock 50 plus στην Τουρκική πολεμική Αεροπορία που έλαβε χώρα στις αρχές της εβδομάδας.

Στην τελετή έδωσαν το παρών ο Τούρκος ΥΠΑΜ Γκιονούλ, ο γγ Αμυντικής Βιομηχανίας Μουράντ Μπαγιάρ, ο τούρκος Α/ΓΕΑ Αμπιντίν Ουνάλ , ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΑΙ, απόστρατος Μεχμέτ Γιαλτσίν Καβα, ενώ απο πλευράς ΗΠΑ παρέστη στην τελετή ο πρέσβης Φράνσις Ριτσαρντόουν.

Το πρώτο εκ των 30 νέων α/φ συναρμολογήθηκε απο την ΤΑΙ στην Άγκυρα, με τους κινητήρες να προέρχονται από τις εγκαταστάσεις της ΤUSAS στο Δορύλαιο (Εσκισεχίρ). Τα 30 νέα μαχητικά της ΤΗΚ είναι ανάλογων δυνατοτήτων με τα F-16 Block 52+ Advanced της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα οποία ήδη αξιοποιούνται απο την 116 ΠΜ.
Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ Μαίου 2011 και Δεκεμβρίου 2012.

Η παράδοση του πρώτου F-16 Βlock 50+ σηματοδοτεί για την ΤΗΚ την είσοδο σε μια νέα φάση αναδιάταξης μονάδων και προσωπικού, εφόσον την ίδια στιγμή τρέχει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των παλιότερων α/φων σε επίπεδο CCIP. Ένας σημαντικός αριθμός F-16 θα είναι ανά πάσα στιγμή εκτός για λόγους αναβάθμισης εκτός της προγραμματισμένης συντήρησης. Ακόμα και αν η προγραμματισμένη συντήρηση συνδυασθεί με την αναβάθμιση σε επίπεδο CCIP, το χρονικό διάστημα που κάθε α/φος θα παραμείνει στο υπόστεγο, θα είναι μεγαλύτερο του κανονικού.

Η "τρύπα" αυτή θα καλυφθεί σε ένα ποσοστό από τα 30 F-16 Block 50+ τα οποία έχουν αρχίσει να παραδίδονται, με το τελευταίο να αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2012. Το χρονικό διάστημα για να καταστεί τουλάχιστον μία Μοίρα Β50+ επιχειρησιακή υπολογίζεται στο εξάμηνο.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η ΤΗΚ αναβάθμισε 16 μη εκσυγχρονισμένα F-4E σε επίπεδο Simsek ώστε να διατηρήσει 1 Μοίρα σε υπηρεσία, ακριβώς για να καλυφθούν αυτά τα κενά στην συνολική δύναμη μαχητικών, έως ότου παραδοθούν τα καινούρια Β50+ και τα CCIP. Το ίδιο έγινε και με τα RF-4E που επίσης αναβαθμίστηκαν.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η απέναντι πλευρά, εκτός από το να σχεδιάζει σε βάθος χρόνου και ταυτόχρονα να βοηθά την εγχώρια οικονομία της, διαθέτει κι ένα επιχειρησιακό minimum δυνάμεων ώστε να μπορεί ν' ανταπεξέλθει σε θερμό επεισόδιο ή και κρίση, διαθέτοντας τις απαραίτητες αεροπορικές δυνάμεις. Η παρ' ολίγο κρίση των προηγούμενων ημερών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τον καιρό που η Ελληνική πολιτική ηγεσία είναι απασχολημένη με άλλα ζητήματα και οι διερευνητικές επαφές των επιτροπών Σινίρογλου-Ζέππου έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε λύση πακέτο για τα Ελληνοτουρκικά, η Τουρκία δεν διστάζει να βγάλει σχεδόν το σύνολο των ναυτικών της δυνάμεων στο Αιγαίο και να βάλει τις βάσεις για ένα θερμό επεισόδιο.

Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας δηλαδή. Είναι προφανές ότι ακόμα και η πολιτική κατευνασμού δεν πρόκειται να τους ικανοποιήσει, παρά τις αφελείς δοξασίες τις Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που φαίνεται να πιστεύει στα παραμύθια.

6 σχόλια:

Ανώνυμος 29 Μαΐου 2011 - 4:39:00 μ.μ. EEST  

Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να τους αντιμετωπίσουμε με τα ίδια όπλα.
Πρέπει να βάλουμε μυαλό και να δούμε το παράδειγμα του θωρηκτού Αβέρωφ.

Ανώνυμος 30 Μαΐου 2011 - 8:19:00 π.μ. EEST  

''Πρέπει να βάλουμε μυαλό και να δούμε το παράδειγμα του θωρηκτού Αβέρωφ.''
ΔΗΛΑΔΗ;;;...
-ΑΡΜΕΛ-

Ανώνυμος 30 Μαΐου 2011 - 11:24:00 π.μ. EEST  

ΟΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ.
"Ο "Αβέρωφ" ήταν εκείνη την εποχή το πιο σύγχρονο και ισχυρό πλοίο στην Aνατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο."
Παράδειγμα πρέπει να γίνει και ο τρόπος αγοράς του θωρηκτού Αβέρωφ.

"Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Τούρκοι είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά του πλοίου, αλλά άργησαν να καταθέσουν την προσφορά τους, όπως επίσης και ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τελική τιμή κατά 2.000.000 δρχ. μικρότερη από το ποσό που πρόσφερε το Ιταλικό Βασιλικό Ναυτικό για το αδελφό πλοίο "ΠΙΖΑ"."

Ανώνυμος 30 Μαΐου 2011 - 2:21:00 μ.μ. EEST  

Υπάρχουν όμως όπλα υπεροχής στη σημερινή εποχή; Και αν υπάρχουν, αν τα αγοράσει ο ένας, μετά από λίγο θα τα αγοράσει κι ο άλλος. Αυτό βλέπουμε τόσες δεκαετίες να γίνεται και συνήθως είμαστε εμείς αυτοί που έπονται. Δείτε τι γίνεται με τα SCALP. Επιπλέον την οροφή στην ισχύ των όπλων την επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Ακόμη και να υπήρχαν χρήματα (που δεν υπάρχουν) δεν θα βλέπαμε ποτέ αεροπλανοφόρα στα μέρη μας.

Ανώνυμος 30 Μαΐου 2011 - 7:11:00 μ.μ. EEST  

Μπορεί το Αβέρωφ για την εποχή του να ήταν όπλο υπεροχης,αλλα είχαμε και ηγεσία με A.......α, και όχι A.......α ηγεσία.Τα όπλα μας είναι αρκετά, αρκεί να δείξουμε στους απέναντι ότι είμαστε αποφασισμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε.Αυτό όμως πρέπει να το πει ο ας πούμε ηγέτης της χώρας.

Ταξίαρχος (I)ε.α Κίμων A.

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2011 - 1:31:00 π.μ. EEST  

Σε κάθε περίπτωση το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
Οι πολιτικοί διορίζουν τους ανώτατους αξιωματικούς και φροντίζουν να είναι σαν τα μούτρα τους.
Αλλά και πάλι όταν παρά την δουλικότητα υπήρχε μια καλή απόφαση συνήθως την ανέτρεπαν.
Για παράδειγμα το 1999 οι αεροπόροι ζήτησαν F15 για να έχουν αεροπορική υπεροχή κατά το παράδειγμα του Ισραήλ.
Τους πήρε τηλέφωνο ο Σημίτης και τους είπε σας πήρα F16.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP