Αρχίζει σήμερα η άσκηση "Καταιγίς", ακολουθούν "Αργοναύτης" και "Ιωνάς"

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Δεκαήμερο έντονης αεροναυτικής δραστηριότητας αρχίζει σήμερα από ελληνικής πλευράς σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της Άγκυρας, καθώς είναι πρόσφατη η ακύρωση της τελικής φάσης των ασκήσεων "Θαλασσόλυκος" και "Εφές" (αφού όμως είχαν διεξαχθεί τα βασικά σενάρια, με εντυπωσιακή συγκέντρωση δυνάμεων και όγκο πυρών), που συνοδεύθηκε από διάφορες φήμες ως προς τα αίτιά της.

Σήμερα αρχίζει στο Αιγαίο η άσκηση "Καταιγίς 2011", που θα διεξαχθεί στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου. Η "Καταιγίς" είναι εθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας, με σκοπό τη διατήρηση και βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τη μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας ειδικότερα στο χώρο του Αιγαίου. Εκτός των μονάδων του Στόλου, στην άσκηση συμμετέχουν μαχητικά της ΠΑ και τμήματα του ΣΞ. Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά τη διάρκεια της άσκησης "Καταιγίς 2010" η Τουρκία είχε προβεί σε σοβαρότατη και επικίνδυνη πρόκληση, με εικονική προσβολή της φρεγάτας "Σαλαμίς" από δύο τουρκικά F-4E.

Αύριο 31 Μαϊου αρχίζει επίσης η τριεθνής άσκηση «Αργοναύτης», που διοργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο μεταξύ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, με τη συμμετοχή ελληνικών και βρετανικών δυνάμεων. Η άσκηση, που αφορά αντιμετώπιση κρίσεων και έρευνα - διάσωση, θα αολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου. Η Ελλάδα συμμετέχει με μια κανονιοφόρο και ένα αεροσκάφος C-130.

Τέλος, για τις 7 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης «Ιωνάς», που θα διεξαχθεί μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, εντός του FIR Αθηνών. Η Τουρκία έχει ήδη εκφράσει με ΝΟΤΑΜ την αντίρρησή της για τη διεξαγωγή της άσκησης "Ιωνάς". Ίδωμεν...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP