Περί "ακύρωσης της Εφές 2011"..

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου, η γειτονική χώρα φέρεται "να ακύρωσε τις μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις Ντενίζ Κουρντού και Εφές 2011". Στην σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάτι σχετικό με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Την είδηση αναμετέδωσαν σχεδόν όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέροντας αναληθώς πως "Ματαιώθηκαν οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο". Και λέμε αναληθώς γιατί παραλείπεται μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Η ακύρωση αφορά μόνο ένα σκέλος των ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα την τελική φάση η οποία συγκεντρώνει συνήθως και τα φώτα της δημοσιότητας. Η δε ανακοινώσεις περί "ματαίωσης" έγιναν μόνο αφού οι εμπλεκόμενες μονάδες ολοκλήρωσαν επιτυχώς πολυήμερες ασκήσεις στα σχετικά σενάρια (ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νήσων, αποβατικές/αεραποβατικές ενέργειες κ.ά).

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις ξεκίνησαν στα μέσα Μαίου με μια πρωτοφανή κινητοποίηση πλήθους μέσων των ΤΕΔ, μια εκ των μεγαλύτερων των τελευταίων ετών,και ιδιαίτερη ένταση με τις υπόκωφες εκρήξεις στον κόλπο του Ντογάνμπει να αντηχούν ημέρα και νύχτα για αρκετές ημέρες χωρίς παύση. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε αντίστοιχης έντασης κινητοποίηση του ελληνικού αμυντικού μηχανισμού, σε όλα τα επίπεδα.

Πιθανότερος λόγος για την ματαίωση της τελικής φάσης των τουρκικών ασκήσεων είναι πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ανταποκριτές όπως ο Μ.Ιγνατίου, η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο (συνεπικουρούμενη από την απόπειρα δημιουργίας θερμού επεισοδίου στο Αγαθονήσι) προκάλεσαν σημαντικές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον.

Παρά τις ανακοινώσεις του Τουρκικού επιτελείου, οι εξελίξεις τρέχουν, καθώς η έξοδος του συνόλου σχεδόν του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και οι περιρρέουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση ματαίωσης της τελικής φάσης των τουρκικών ασκήσεων δεν θα οδηγήσει την ενδοτική ελληνική ηγεσία στην ακύρωση της προγραμματισμένης άσκησης "Ιωνάς 2011"..

3 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 25 Μαΐου 2011 - 10:56:00 π.μ. EEST  

Η μεχρι σημερα εμπειρια δειχνει οτι οποτε κανουν οι απεναντι ενα βημα πισω,εμεις κανουμε τρια...

Ανώνυμος 25 Μαΐου 2011 - 3:25:00 μ.μ. EEST  

Ε, δεν θα έδωσε και ο Πάγκαλος το κάτι τις του (μας) για να ανασταλεί το τελευταίο μέρος της άσκησης;

Ανώνυμος 25 Μαΐου 2011 - 6:41:00 μ.μ. EEST  

είναι κίνηση τακτικής για να χαλαρώσουμε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP