Χρύσανθος Λαζαρίδης, Φαήλος και Δίκτυο21

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Αποσπάσματα απο την συνέντευξη του Χρ.Λαζαρίδη στο σημερινό Βήμα.

- Ενας πρώην «Ρηγάς», στέλεχος του ΚΚΕ εσωτ., με αντιδικτατορική δράση, βρέθηκε πρώτα στην Πολιτική Ανοιξη και μετά στη ΝΔ, ενώ ανήκει και στο «εθνικοπατριωτικό τόξο». Είναι φυσιολογικό;

«Θα ήταν πιο... “φυσιολογικό” να είχα προσχωρήσει στο ΠαΣοΚ; Θα ήμουν πιο “πολιτικώς ορθός”, έτσι; Το 1973 αγωνιζόμουν για “εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία”. Κανένας δεν με είπε τότε μέλος του... “εθνικοπατριωτικού τόξου”! Για τα ίδια αγωνίζομαι όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν... Για τα ίδια και σήμερα. Στην Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας- σε άλλες εποχές, με άλλους όρους- αγωνίζομαι ακριβώς για τα ίδια: για “εθνική ανεξαρτησία” και “λαϊκή κυριαρχία”. Δεν ξέρω αν είναι “φυσιολογικό” αυτό... Πάντως “πολιτικώς ορθό” δεν είναι! Και πολύ το χαίρομαι».

- Θεωρείστε από πολλούς ένα είδος πολιτικού Ρασπούτιν. Είστε ο σκληροπυρηνικός και ακραίος συνεργάτης του κ.Σαμαρά;

«Καθόλου σκληροπυρηνικός και καθόλου ακραίος. Αλλά δεν είμαι και... “ανεμοδούρας”! Δεν αλλάζω φίλους, προτιμήσεις και απόψεις ανάλογα με τις συγκυρίες. Και δεν προσκολλώμαι στους εκάστοτε “ισχυρούς”. Με τον Σαμαρά είμαι μαζί από τον καιρό που δεν ήταν ισχυρός γιατί πίστευα ότι είχε δίκιο και ότι κάποια στιγμή θα δικαιωνόταν. Παρά πάσα προσδοκία, αυτό ακριβώς συνέβη! Και αυτό είναι η μέγιστη ικανοποίηση: να επιμένεις σε αυτό που πιστεύεις- ακόμα και κόντρα σε όλους- και τελικά να δικαιώνεσαι.
Αυτή την εμπειρία δεν την αντέχουν πολλοί. Αλλά αξίζει τον κόπο. Γιατί σε μαθαίνει να μην είσαι ούτε σκληροπυρηνικός ούτε ακραίος, αλλά να είσαι ανθεκτικός στις πιέσεις και σταθερός στις ιδέες σου· και να μην παίρνεις στα σοβαρά όσους προσπαθούν να σε απαξιώσουν. Εχουμε περάσει από δύσκολα, παιδιά... Δεν μασάμε!».


- Υπάρχει η αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς επηρεάζεται από μια κλειστή ομάδα συμβούλων, στην οποία ανήκετε και εσείς.Τι απαντάτε;

«Ο κ. Σαμαράς συζητεί με τους πάντες, ρωτάει τους πάντες και διευρύνει συνεχώς τον κύκλο των συνεργατών του. Την “καταβρίσκει” να μαθαίνει συνεχώς. Και δεν έχει αλλάξει σε αυτό από φοιτητής. Τι να απαντήσω;..».

- Αισθάνεστε τόσο σίγουρος ότι τα ξέρει όλα ο κ.Σαμαράς;

«Ο κ. Σαμαράς δεν τα ξέρει όλα. Τα ψάχνει όλα! Και τα βασανίζει όλα. Αυτό απαιτεί και από τους γύρω του...».

- Τελικά, η εκλογή Σαμαρά έφερε τη ΝΔ πιο δεξιά;

«Δεξιά όπως... μπαίνουμε ή δεξιά όπως βγαίνουμε; Τι θα πει “δεξιά”; Ηταν “δεξιά άποψη” η άρνηση στο μνημόνιο; Είναι “δεξιά άποψη” ή απόρριψη των οριζόντιων περικοπών στους μισθούς; Είναι “δεξιά άποψη” το ότι απέρριψε εξαρχής των πετσόκομμα των χαμηλών συντάξεων; Εχουμε τρελαθεί τελείως;..».

- Γιατί φοβάστε να πείτε ότι η ΝΔ είναι δεξιό κόμμα; Είναι μομφή να είναι κανείς δεξιός;
«Δεν είναι μομφή να είσαι δεξιός και δεν είναι αρετή να είσαι αριστερός! Ωστόσο η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα, γιατί απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Και την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει πια τι είναι “δεξιό” και τι είναι “αριστερό”. Την ενδιαφέρει τι είναι σωστό, τι είναι ωφέλιμο για το δημόσιο συμφέρον, τι είναι ρεαλιστικό για το σήμερα και τι είναι λυτρωτικό για το αύριο.
Αυτά δεν είναι εύκολο να τα βάλει κανείς στα παραδοσιακά κουτάκια “Δεξιάς”- “Αριστεράς”. Ξέρω αρκετούς παλαιούς αριστερούς που ομολόγησαν κάποτε για την έκβαση του Εμφυλίου: “Σύντροφοι, ευτυχώς χάσαμε!”. Αυτοί πώς ακριβώς χαρακτηρίζονται σήμερα; Αριστεροί; Οχι. Δεξιοί; Ούτε. Μάλλον αληθινοί! Ή, εν πάση περιπτώσει, όχι δήθεν. Η ΝΔ, λοιπόν, είναι κεντροδεξιό κόμμα. Επιπλέον, δεν είναι δήθεν».


- Η αντιπολίτευσή σας είναι «τάζουμε τα πάντα στους πάντες»;

«Είδατε η ΝΔ να τάζει στους πάντες τα πάντα; Είδατε να διαλαλεί ότι “λεφτά υπάρχουν”; Μήπως μας μπερδεύετε με άλλους;».

- Πώς θα πείσετε για μια σύγχρονη διακυβέρνηση όταν στον κομματικό ανασχηματισμό αξιοποιήθηκαν περισσότεροι από 70 βουλευτές;..

«Μόλις πριν από λίγο ρωτούσατε αν ο Σαμαράς λειτουργεί με “στενό πυρήνα” συμβούλων. Τώρα αναρωτιέστε γιατί έδωσε ρόλο στα... τέσσερα πέμπτα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πρέπει να αποφασίσουμε για ποιο πράγμα θα ασκήσουμε κριτική στον Σαμαρά. Επειδή είναι πολύ “στενός” ή επειδή είναι πολύ “πλατύς”; Και τα δύο δεν γίνεται».

- Ενας πρώην αριστερός υποστηρίζει την άρση του ασύλου;

«Το 1973 ζητούσαμε προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε μια κοινωνία όπου διώκονταν οι ιδέες. Σήμερα δεν υπάρχει δίωξη ιδεών εκτός πανεπιστημίων. Υπάρχει δίωξη των ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια από συμμορίες παρανόμων και κυκλώματα ακραίων. Και αν δεν πιστεύετε, ρωτήστε τον κ. Πανούση, καθηγητή και αριστερό, που ξυλοκοπήθηκε πριν από δύο χρόνια! Και πολλούς άλλους που υπέστησαν τα ίδια και χειρότερα... Να σας πουν εκείνοι για το “άσυλο” κακουργηματικών πράξεων και για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες που στραγγαλίζονται μέσα στο “άσυλο”.
Ξέρετε κάτι; Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει νόημα σε “κολοβές δημοκρατίες”, όπου το φρόνημα διώκεται παντού και αναζητεί οξυγόνο ελευθερίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε δημοκρατίες αυτό δεν έχει νόημα πια. Γι΄ αυτό και δεν υπάρχει σε καμία δημοκρατική χώρα. Σε καμία...».


- Ησασταν υπερβολικοί ως κόμμα σε μερικές θέσεις, όπως π.χ.με τον μηδενισμό του ελλείμματος... Το υποστηρίζετε ακόμη;

«Δεν τα μάθατε τα νέα; Τώρα η Ευρώπη θέλει να επιβάλει τον μηδενισμό του ελλείμματος ως... συνταγματική δέσμευση πια! Και όλοι εκείνοι που δεν τον δέχονταν ούτε προσωρινά θα τον αποδεχθούν πλέον μόνιμα. Θα γελάσουμε... Χώρια που με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη μετά το 2013 να μειώνει το χρέος της κατά 5% τον χρόνο. Και για να το επιτύχει αυτό θα χρειάζεται πια όχι απλώς μηδενικό έλλειμμα, αλλά κάτι παραπάνω: πλεόνασμα! Κάτι είχαμε καταλάβει εμείς, όταν μιλήσαμε πέρυσι για ανάγκη μηδενισμού του ελλείμματος το συντομότερο δυνατόν. Απλώς οι άλλοι το κατάλαβαν αργότερα. Γι΄ αυτό και δεν μιλούν πια. Και μερικοί δεν το κατάλαβαν ακόμη...».

Ο Φαήλος και οι «ντιντήδες»

- Ο φίλος σας κ. Φαήλος Κρανιδιώτης λέει ότι η εποχή χρειάζεται «μαχητές και όχι ντιντήδες». Εχει «ντιντήδες» η ΝΔ;

«Ο Φαήλος είναι φίλος μου. Και τους φίλους μας δεν τους εγκαταλείπουμε ούτε τους αποκηρύσσουμε, ακόμη και αν πουν μια κουβέντα παραπάνω... Ο Φαήλος εξέφρασε μιαν ολόκληρη άποψη, που καταπολεμά το “δήθεν” στην πολιτική. Αυτή η άποψη επί της ουσίας εξέφρασε πολλούς, πάρα πολλούς. Αν θέλετε, ας μιλήσουμε για την άποψή του, για το “δήθεν” στην πολιτική, όχι για τους “ντιντήδες”. Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ασφαλώς έχει πολλούς μαχητές, πάρα πολλούς, γνωστούς και λιγότερο γνωστούς. Αν δεν είχε, δεν θα κατάφερνε να μειώσει τόσο πολύ, σε τόσο λίγο χρόνο, τη διαφορά μετά την πρωτοφανή ήττα του 2009. Ετσι δεν είναι;».

«Tο Δίκτυο 21 αγωνίζεται για την Εθνική Ταυτότητα»

- Συνδέεστε με το «Δίκτυο 21». Δεν θεωρείτε ότι αυτό κάνει ζημιά στον κ. Σαμαρά, διότι πολλοί το χρησιμοποιούν για να του επιτεθούν;

«Του Σαμαρά του επιτίθενται συνήθως για τις απόψεις του και για τη σταθερότητα με την οποία τις υποστηρίζει, όχι για τους φίλους του ή για τους φίλους των φίλων του... Οσον αφορά το “Δίκτυο 21” είναι νόμιμο σωματείο που επί πολλά χρόνια συμμετείχε σε δημόσιο διάλογο για ζητήματα εθνικής ταυτότητας και εξωτερικής πολιτικής με σοβαρότητα, παραμερίζοντας “γραφικούς” και “γραφικότητες”, ακραίους και ακρότητες... Εδωσε αγώνα εναντίον του Σχεδίου Αναν, για παράδειγμα. Και είχε απέναντί του όσους έπαιρναν “επιδοτήσεις” από διάφορα κέντρα για να στηρίζουν το σχέδιο εκείνο. Αλλά ατύχησαν... Δεν βρήκαν ποτέ κάτι να προσάψουν στις απόψεις του “Δικτύου 21” και έφθασαν να το συκοφαντήσουν!

Για να καταλήξει η υπόθεση στα δικαστήρια, τα οποία έκριναν ότι επρόκειτο για συκοφαντία καραμπινάτη! Και ομολογημένη πλέον... Το “Δίκτυο 21” δεν υπήρξε επιδοτούμενη ΜΚΟ, δεν πήρε χρήματα από διάφορες εταιρείες που τώρα τις ψάχνουν για μίζες, απλώς συμμετείχε σε δημόσιο διάλογο- κυρίως από το Διαδίκτυο- και πολλά που τότε έλεγε εκ των υστέρων δικαιώθηκαν».


Το Βήμα

Αρθρογραφία : Χρύσανθος Λαζαρίδης, Φαήλος Κρανιδιώτης

3 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2011 - 1:15:00 μ.μ. EET  

Γειά σου βρε Ροδινέ!
:P:P:P:P

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2011 - 8:58:00 μ.μ. EEST  

Όποιος διάβαζε τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, αυτό έξοχο περιοδικό που το έκλεισε ο εσμός του ΔΟΛ, θα διάβαζε και την σελίδα του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, η οποία ομολογώ ότι πολύ με εντυπωσίαζε !

Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε, να θαυμάζουμε τις αστήρικτες και επιστημονικά άκρως διαβλητές απόψεις, του Καθηγητή Βερέμη ;

Ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης που δέχεται τα πυρά ... των υποτιθεμένων δεξιών και αριστερών, είναι όπως και ο κ. Λαζαρίδης, αυτοδημιούργητος και για να ζήσει εργάζεται!!. Επί πλέον είναι Καταδρομέας σε αντιδιαστολή με τον Μισέλ Λιαπή, τον ... Άκη Τσοχατζόπουλο και πολούς άλλους της συνομοταξίας, οι οποίοι αν υπηρέτησαν ήσαν τοποθετημένοι σε μονάδες ηπίας μεταχείρησης!


Ευμένης ο Καρδιανός

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 1 Μαΐου 2013 - 4:35:00 μ.μ. EEST  

Ανέκαθεν οι Σπαρτιάτες απελευθέρωναν κάποιους είλωτες που έδειχναν πιστοί στο καθεστώς και το υπηρετούσαν τυφλά και με ζέση. Όχι ότι τους εμπιστεύονταν απόλυτα αλλά τους ήταν χρήσιμοι, κυρίως για εκστρατείες μακρινές και με ρίσκο (πχ αυτή του Αγησίλαου στη Μ.Ασία). Ο,τι και να γινόταν όμως, Σπαρτιάτες δε θα θεωρούνταν ποτέ. Ποτέ. Και αν στράβωνε η δουλειά...υπήρχε και η κρυπτεία.

Με αφορμή τα αισχρά ψέματα που αράδιασε στη βουλή ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για τους εκπαιδευτικούς Και με αφορμή τους στίχους του Άρη Αλεξάνδρου που τους ξέρει και τους ανάφερε: “Είμαι προδότης για την Σπάρτη, για τους είλωτες Σπαρτιάτης". Μόνο που στην περίπτωσή του ισχύει το αντίθετο: Προδότης για τους είλωτες, είλωτας για τους Σπαρτιάτες. Ελπίζω να ήταν πολλά τα λεφτά, Χρύσανθε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP