Λαθρομετανάστες, έγερση εμποδίων και λήψη μέτρων

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Του Σταυρου Λυγερου

Η δημόσια συζήτηση για τον περιβόητο φράχτη επιβεβαίωσε την τάση να υπεκφεύγουμε από το πρόβλημα, διαπληκτιζόμενοι για τη σημειολογία ενός προτεινόμενου μέτρου. Tο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει κατακλυσθεί από λαθρομετανάστες. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι από πέρυσι η βασική δίοδος είναι η χερσαία μεθοριακή ζώνη της Νέας Βύσσας, εκεί που ο Εβρος εισέρχεται εντός της Τουρκίας και παύει να είναι σύνορο. Οι διακινητές την προτιμούν, επειδή είναι εύκολη και ασφαλής δίοδος. Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες κάνουν τα στραβά μάτια, αφ’ ενός επειδή δωροδοκούνται και αφ’ ετέρου επειδή δεν έχουν εντολές να εμποδίζουν τη ροή λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δέχεται πάνω από το 80% των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη. Οσα κέντρα υποδοχής και αν ιδρύσει θα κάνει μια τρύπα στο νερό, λόγω της μεγάλης εισροής. Κατά κανόνα όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θέλουν να πάνε στη δυτική Ευρώπη - ελάχιστοι το καταφέρνουν. Η παράνομη είσοδος είναι εύκολη, αλλά η παράνομη έξοδος δύσκολη. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θεωρείται χώρα τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται τελικός προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος. Η διαρκής συσσώρευση λαθρομεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την εγκληματικότητα, επιβαρύνει τις κοινωνικές υποδομές, υπονομεύει τις κοινωνικές ισορροπίες. Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε ατύπως διχοτομημένη πόλη.

Το πρόβλημα

Η κατασκευή του φράχτη υπαγορεύεται από την ανάγκη να κλείσει η εύκολη δίοδος. Προφανώς, δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Θα δυσκολέψει και θα περιορίσει όμως την παράνομη είσοδο. Οι διακινητές θα στείλουν τους λαθρομετανάστες από το ποτάμι ή με πλοιάρια σε νησιά του Αιγαίου. Αυτό καθιστά όχι άσκοπη την κατασκευή του φράχτη, αλλά αναγκαία τη λήψη δραστικών μέτρων και σ’ εκείνα τα μέτωπα. Η παράνομη είσοδος μπορεί να συρρικνωθεί, αλλά όχι να μηδενισθεί. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο εάν η έγερση εμποδίων συνοδευθεί με μέτρα που θα στείλουν εκτός Ελλάδας όσους βρίσκονται παρανόμως και δεν δικαιούνται προστασίας.

Η διεκπεραίωση των 46.000 εκκρεμουσών αιτήσεων για παροχή πολιτικού ασύλου είναι προϋπόθεση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολλοί λαθρομετανάστες ζητούν άσυλο επειδή η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος διαρκεί χρόνια και αυτό το διάστημα οι αιτούντες εξασφαλίζουν προσωρινή παραμονή. Η κατάχρηση που γίνεται στον θεσμό του πολιτικού ασύλου έχει αποτέλεσμα μαζί με τα ξερά να καίγονται και χλωρά. Η ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επίλυση του προβλήματος. Πρώτον, επειδή η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο επανεισδοχής. Δεύτερον, επειδή ελάχιστοι λαθρομετανάστες δέχονται να επαναπατρισθούν οικειοθελώς. Τρίτον, επειδή οι χώρες προέλευσης δίνουν με το σταγονόμετρο τα έγγραφα για την απέλαση πολιτών τους.

Η Ελλάδα έχει περιορισμένη δύναμη πίεσης. Γι’ αυτό και τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία και με τις χώρες προέλευσης πρέπει να αναλάβει η Ε. Ε. Δεν αρκεί η ελληνική πλευρά να ζητάει μόνο τη μη εφαρμογή της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ». Πρέπει να απαιτήσει την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Oι εταίροι μας, όμως, βολεύονται με το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα είδος ανθρώπινης «χωματερής», που προστατεύει τους ίδιους από τα κύματα λαθρομεταναστών. Για να κάμψει την απροθυμία τους, το μόνο όπλο που διαθέτει η Αθήνα είναι να τους απειλήσει ότι θα πάψει να λειτουργεί σαν ανάχωμα.

Ολα αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν τους ουκ ολίγους Ελληνες, που προσεγγίζουν το κρίσιμο και σύνθετο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης με συναισθηματικές κορώνες και με σημειολογική δαιμονοποίηση ορισμένων μέτρων, όπως ο φράχτης. Στην πραγματικότητα, έχουμε μία εκδοχή της τρομοκρατίας του «πολιτικά ορθού». Η ανοχή της λαθρομετανάστευσης έχει αναγορευθεί σε κριτήριο προοδευτισμού! Εστω και αν σπανίως το ομολογούν, πιστεύουν ότι ο λαθρομετανάστης πρέπει να νομιμοποιείται. Αδιαφορούν για το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό στέλνεται το λάθος μήνυμα, που τροφοδοτεί το ρεύμα.

Από ηθικής και πολιτικής απόψεως, προοδευτική και καθαρή λύση είναι η νόμιμη μετανάστευση. Εάν κάποιες χώρες-μέλη θεωρούν ότι χρειάζονται εργατικό δυναμικό, ας εφαρμόσουν μία πολιτική οργανωμένης νόμιμης μετανάστευσης, η οποία θα αποτρέψει τα φαινόμενα υπερεκμετάλλευσης, μαύρης εργασίας και ρατσισμού.

www.kathimerini.gr

Bλέπε επίσης : Περίφραξη Ασφαλείας στον Έβρο. Η μόνη λύση

3 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Ιανουαρίου 2011 - 5:06:00 μ.μ. EET  

Συντριπτικό είναι εξάλλου το ποσοστό υπέρ της κατασκευής του φράχτη στον Εβρο για τους λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας 80,3% λέει «ναι» στο φράχτη, ενώ το 89,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της απέλασης (οικειοθελούς ή μη) όλων των παράνομων μεταναστών. Τέλος το 86,5% ζητεί επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήναςhttp://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1921888

ΑΧΕΡΩΝ 16 Ιανουαρίου 2011 - 7:00:00 μ.μ. EET  

Εργα και ημεραι Γ.Α.Π:πρωτα υπογραφει Δουβλινο II,και σημερα,που αυτο μας εχει γονατισει,προσπαθει να το παρακαμψει.Αυτο θα πει συνεπεια και συνεχεια πολιτικης,να καρπωνεσαι δαφνες αντι φασκελα.
Και στο βαθος,εκλογες,απεμπλοκη,απαγκιστρωση,και,εν καιρω,ηρωικη επανοδος.
Αμ δε!

Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2011 - 10:51:00 π.μ. EET  

Καλημέρα,
Ολες αυτές οι περισπούδαστες αναλύσεις που σοφά δημοσιεύετε είναι πρέπον και σωστό.
Ομως έχω να προσθέσω κάτι που όχι μόνο ούτε καν περνάει από τον νου σας αλλά μπορεί να προκαλέσει πιθανόν και εκνευρισμό σε κάποιους από σας:
Η ύπαρξη της Ελλάδος ως κράτος ήταν ανέκαθεν Τιμή και Δόξα όχι τόσο γιά εμάς τους κατοίκους της που θέλαμε να λεγόμαστε ΄Ελληνες αλλά πρωτίστως γιά την ανθρωπότητα.
Σε αντίθεση με όσες "πολιτικές" αναλύσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας ιδίως μετά το κυπριακό οτι δήθεν οι Η.Π.Α. είναι ανθελληνικές.
Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού αφήσαμε ως κουτοπόνηροι
ανθυποτίποτα να εισρεύσουν ΧΗΔΗΝ
κάτοικοι απο την βαλκανική και εν συνεχεία όχι μόνο προπαγανδίστηκαν
τα περί όμαιμου μετα των λαών αυτών
αλλά με ιδιαίτερη ζέση επιδοθήκαμε σε συστηματικό ,ουσιαστικό αφελληνισμό της χώρας μας αρνούμενοι ακόμα και διακρίσεις του τύπου "βορειοηπειρώτης" ή "Ελληνες" από το Μοναστήρι ενω τουναντίον αρχίσαμε να αισθανόμασθε όλοι περίπου σαν αλβανοι ή ρουμανοβούλγαροι.
Σε αυτό το σημείο είχε επέλθει πλέον η πλήρης καθίζηση και αποκαθήλωση του Νεοελληνικού κράτους σε όλα τα επίπεδα(πολιτι-σμικό,στρατιωτικό,επιστημονικό,κοινωνικό και κυρίως ηθικό).
Κανείς δεν εσπρωξε την Ελλαδα σαυτόν τον δρόμο.
Μόνοι μας το επιλέξαμε ,ο καθείς γιά τον εαυτόν του και όλοι μαζί γιά όλους.Καθήσαμε λοιπόν πάνω σε μιά νέα ιδέα :Την ιδέα της δήθεν ανάπτυξης σε συνδιασμό με την αμερικανοφοβία ,την τουρκοφοβία , την ευρωπαικοφοβία και την εβραιοφοβία.
Ξεχάσαμε ακόμη περισσότερο ότι ο κόσμος, μας είχε τιμήσει απο το 1821
ως Ελληνες,ξεχάσαμε ότι είμαστε Ελληνες προς χάριν της δήθεν ομόνοιας και συνύπαρξης των λαών της βαλκανικής ανασύροντας πιά μόνοι μας το "Φαλμεραιερισμό" δημιουργώντας ως ψυχασθενείς την λεγόμενη "προβολή".Δηλ. προβάλαμε την χυδαιότητά μας στους αμερικανους,τούρκους και εβραίους.
Σπιλώσαμε λοιπόν την Ιδέα του Ελληνισμού και την γλώσσα της Ελλάδος στο όνομα της ένταξης
αλλογενών πληθυσμών ΜΟΝΟΙ μας,
αποδεικνείοντας και επιβεβαιώνοντας στην μερίδα των ανά τον κόσμο δύσπιστων
οτι δεν υπάρχουν πιά Ελληνες όπως πάντα υποστήριζαν.
ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΕΛΟΣ.
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΕΛΟΣ.
Αρα αυτομάτως χάσαμε και το στρατη-γικό μας πλεονέκτημα Κύριοι.
Από δω και στο εξής θα είμαστε άλλος ένας λαός της Βαλκανικής και έτσι θα αντιμετωπιζόμαστε.
Οχι ως Ελληνες αλλά ως Βαλκάνιοι
χάνοντας ολοκληρωτικά τους υπερασπιστές μας οι οποίοι αηδιασμένοι και τεθλιμένοι απο την συμπεριφορά μας έχασαν τα τελευταία ερείσματα να μας υποστηρίξουν πλέον.
Αυτό σημαίνει απώλεια ΓΕΩΣΤΡΤΗΓΙΚΟΥ ΡΟΛΛΟΥ της Ελλαδος.
Μετάφραση:H Ελλάδα είναι ένα τίποτα.Ηταν ένα παραμύθι και τώρα ΤΕΛΟΣ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP