Η κυβέρνηση δεν γνώριζε για την κυπριακή ΑΟΖ..

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Ισχυρό ρήγμα έχει υποστεί η σχέση ενότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που δημοσίως τουλάχιστον φαινόταν να επικρατεί μεταξύ κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης. Οπως αποκαλύπτει η «Δημοκρατία», η Λευκωσία είχε κρατήσει μυστική από την Αθήνα τη συμφωνία που υπέγραψε με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Γύρω από την υπόθεση αυτή αναπτύχθηκε ένα γεμάτο ένταση παρασκήνιο, που έθεσε σε μεγάλη δοκιμασία τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων, αλλά τελικά η κρίση αποφεύχθηκε με τη συμφωνία να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα. Επιπρόσθετος λόγος γι’ αυτό ήταν και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εισέρχονται σε νέα κρίσιμη φάση με την επανέναρξή τους σήμερα στη Γενεύη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ είχαν αρχίσει 18 μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, στις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου, με την Αθήνα να μη γνωρίζει τίποτα. Κυπριακές πηγές αποκαλύπτουν ότι η Λευκωσία κράτησε μυστικές τις διαπραγματεύσεις για να μη δεχτεί πιέσεις να υπαναχωρήσει δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, διατηρεί πολλές επιφυλάξεις και διακατέχεται από φόβους για τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Δρούτσας μάλιστα χθες «αποκήρυξε» και δημοσίως την ΑΟΖ. Την επομένη της συζήτησης στη Βουλή, όπου ο Α. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Αθήνα 9,84 υποστήριξε ότι «η ΑΟΖ δεν είναι το μαγικό ραβδάκι που λύνει όλα τα θέματα, όπως κάποιοι κύκλοι προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν» και ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν είναι αυτή η οποία δημιουργεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δρούτσας ήταν αρνητικός και στην προσφυγή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση του Διστόμου προκειμένου να μην ενοχληθεί η Γερμανία, αλλά βλέποντας το θετικό κλίμα στην κοινή γνώμη έσπευσε «να προσαρμοστεί».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει γίνει αποδέκτρια καμίας πρότασης από την Αθήνα για συζήτηση σχετικά με την ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών κυριαρχεί η άποψη ότι δεν μπορεί να οριστεί ΑΟΖ και να αγνοηθεί η Τουρκία ως παράκτιο κράτος.

Το ζήτημα δεν σταματά πάντως εδώ. Το Ισραήλ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει να οριστεί η ΑΟΖ με την Ελλάδα, πρόταση που απέρριψε άμεσα η Αθήνα θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε και ίσως παρέσυρε τη χώρα μας σε περιπέτειες με την Τουρκία. Η πίεση του Τελ Αβίβ για ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας είναι αφόρητη, αλλά η Αθήνα προσπαθεί να ελέγξει τον ρυθμό μη διαθέτοντας συγκεκριμένη πολιτική για την εξέλιξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.

http://www.antinews.gr/2011/01/26/82040/

11 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2011 - 1:56:00 π.μ. EET  

Άχου το τσαμένο, μου είναι αρνητικούλικο! Θα στον κάνω εγώ ντα τον κακό σύντροφο Χριστόφια για να μάθει! Έλα φάε την κρεμούλα σου τώρα!

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2011 - 6:44:00 π.μ. EET  

Σοσιαλιστική αλληλεγγύη...

J5 27 Ιανουαρίου 2011 - 7:30:00 π.μ. EET  

Πολύ καλά έκανε η Κύπρος και διαπραγματεύτηκε την ΑΟΖ της εν αγνοία της Ελλάδος. Εδώ όλοι διακατέχονται απο φοβίες για τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Αδυνατούν να καταλάβουν τι είναι το εθνικό συμφέρον και πως αυτό υπηρετείται, αναλόγως των δυνατοτήτων σου. Πάντως όλα τα κράτη, όχι η Ελλάδα που ουδέποτε υπήρξε κράτος, εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους δίδει το Διεθνές Δίκαιο γι' αυτό τέτοιες επιλογές απολαμβάνουν διεθνούς νομιμοποιήσεως. Αλλά ποιός να καταλάβει οτι θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία; Απαραίτητη προυπόθεση για την ελευθερία βλέπεις είναι η αρετή. Και αυτή δεν υπάρχει.

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2011 - 9:29:00 π.μ. EET  

Όταν "δηλώνουν" ότι δεν γνώριζαν, σημαίνει ότι ή είναι ηλίθιοι, ή ανίκανοι. Αν ήξεραν και "ποιούσαν την νήσσαν", τότε είναι προδότες. Ας διαλέξουν μονοι τους το τι είναι. Πάντως για 'μένα ένα είναι το σίγουρο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Βελισάριος 27 Ιανουαρίου 2011 - 1:20:00 μ.μ. EET  

Δεν υπάρχει πιο μεγάλη απόδειξη της κατάντιας του ελλαδικού κράτους από αυτή την είδηση...
Η ημικατεχόμενη, ημιάπολη, μικροσκοπική Κύπρος κράτησε μυστική τη διαπραγμάτευση από την Ελλάδα, για να μη δεχτεί πιέσεις, επειδή ο αρματωμένος αστακός... φοβάται.

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2011 - 2:42:00 μ.μ. EET  

Δεν θέλει Χάγη για να μην θυμώσει η Γερμανία. Δεν θέλει ΑΟΖ αλλά ήθελε Σχέδιο Ανάν για χαρεί η Τουρκία...

Εξωτερική πολιτική υποτέλειας κάνει ο καθένας, Μήτσο! Δε χρειάζεται διδακτορικό (αν το έχεις πάρει κι αυτό τελικά γιατί μας έχεις...χάσει στη μετάφραση)για να είσαι Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας (;;;)...

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2011 - 6:04:00 μ.μ. EET  

Είναι άραγε δειλός ή πραγματιστής ο Φον Δημητρακης?Εαν πιστεύει ότι μόλις ανακυρήξουμε ΑΟΖ οι Τούρκοι θα μπουκάρουν ίσαμε τα διόδια της Στυλίδας, γιατί η Ελλάδα στρατιωτικά αλλά κυρίως ως κοινωνία είναι ανέτοιμη, τότε γιατί εξευτελίζει, μαζι με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς, τις ¨Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας ως "αντιπαραγωγικές" και κάνει ότι μπορεί για να δυαλίσει και τις τελευταίες ικμάδες "ηθικού" των Ελλήνων? Τα ακριβώς αντίθετα δεν θα έπρεπε να πράτει ? Τα αυτονόητα? Για αυτό δεν είναι απλώς δειλοί, πράκτορες επιρροής σε διατεταγμένη υπηρεσία αποδόμησης της χώρας είναι. Πότε θα τους ξεφορτωθούμε ? Θα περιμέμουμε τις εκλογές?

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2011 - 6:06:00 μ.μ. EET  

Δεν ειναι δυνατον να μην γνωριζαν. Ενεκα σκοπιμοτητος γινονται ολες οι δηλωσεις. Ας δωσουμε παραπανω χρονο και καθυστερηση αποφευγοντας τον πολεμο με την Τουρκια. Ετσι οπως εξελισονται τα γεγονοτα η Τουρκια θα βρεθει αντιμετωπη με το Ισραηλ,Ηνωμενες Πολιτειες, και Ρωσια, και τοτε βλεπουμε. Ας ετοιμαζονται ολοι ομως για εκτεταμενο πολεμο οταν ελθη.

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2011 - 6:37:00 μ.μ. EET  

Καλά έκαναν και δεν είπαν τίποτα, αφού ξέρουν οι άνθρωποι με ποιους έχουν να κάνει, ακόμα και ο χριστόφια είναι κλάσεις ανώτερος πατριώτης από αυτούς.

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2011 - 8:00:00 μ.μ. EET  

Δεν είναι δειλός, his masters voice είναι!

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2011 - 11:12:00 μ.μ. EET  

Με Δρούτσα (πρώην ανανιστή) στο ΥΠΕΞ περιμένετε ναχει εμπιστοσύνη ακόμη και η κυβέρνηση Χριστόφια?
Ούτε αυτοί Δεν είναι τόσο ηλίθιοι. Και δεν πρόκειται να λένε στούς δεδομένους δκούς μας, ούτε τι φάγανε σήμερα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP