Σοβαρές εξελίξεις στο Κουρδικó;

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Του Σάββα Ιακωβίδη

Ξεχάστε τα επεισόδια με τους χούλιγκαν στο Παπαδόπουλος-Ελευθερία και τις τουρκικές υλακές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαντικότερα και επαναστατικά γεγονότα ενδέχεται να συντελεσθούν σύντομα στην περιοχή μας, με δραματικές και σεισμικές εκτυλίξεις σε όλη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρασία. Το περ. Σαββατοκύριακο σημειώθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ ένα γεγονός ύψιστης και πολυδιάστατης σημασίας, που πέρασε απαρατήρητο από τον κυπριακό και ελλαδικό πολιτικό μικρόκοσμο. Το Συνέδριο για τη Δημοκρατική Κοινωνία στο Ντιγιάρμπαρκιρ υιοθέτησε σχέδιο για τη Δημοκρατική Αυτονομία εντός των συνόρων της Τουρκίας με δικαίωμα αυτοοργάνωσης των Κούρδων. Το σχέδιο εισηγείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, με τη λειτουργία τοπικού Κουρδικού Κοινοβουλίου καθώς και ελεύθερα κουρδικά τοπικά συμβούλια.

Η Άγκυρα πανικοβλήθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ αποφάσισε να περάσει τις δύο τελευταίες ημέρες του χρόνου στο Ντιγιάρμπακιρ για να εκτονωθεί η κατάσταση, εξαιτίας της επίσημης χρήσης της κουρδικής γλώσσας από δήμους της ΝΑ Τουρκίας, της δημιουργίας δίγλωσσων επιγραφών και του αιτήματος για δημοκρατική αυτονομία. Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας, Αμντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, διέταξε έρευνα κατά του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Ο βουλευτής του κόμματος, Μπενγκί Γιλντίζ, δήλωσε στην τουρκική «Χουριέτ» (22/12/2010) πως «αν η κυβέρνηση δεν λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις μας, αν μας κλείσει, τότε κάποιοι μπορεί να πουν ότι "τα όπλα θα πάρουν τη θέση του διαλόγου", όπως έγινε πριν από λίγους μήνες». Εννοούσε αιματηρές επιθέσεις Κούρδων ανταρτών εναντίον φυλακίων και το θάνατο δεκάδων στρατιωτών.

Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να διασυνδεθούν προς άλλες, εξίσου κρίσιμες, που αναμένονται στο Βόρειο Ιράκ, όπου από ετών λειτουργεί κουρδικό κράτος, με πρωτεύουσα το Ερμπίλ, στην καρδιά του πετρελαιοφόρου Κιρκούκ, που οι Κούρδοι διεκδικούν παλαιόθεν. Εκεί έπρεπε να γίνει απογραφή πληθυσμού από το 2007. Αναβλήθηκε γι’ αυτόν το μήνα. Αν και εφόσον η απογραφή πραγματοποιηθεί, θα επισημοποιήσει την κουρδική πλειοψηφία, η οποία, δικαιωματικά, θα διεκδικήσει τη λειτουργία αυτόνομου και ανεξάρτητου, πια, κράτους, στο βόρειο Ιράκ. Όμως, τα σχέδια των Κούρδων προεκτείνονται και προς την Τουρκία. Χάρτες, που από καιρό έχουν αναρτηθεί στα γραφεία του αυτόνομου κουρδικού κράτους, δείχνουν μιαν ακανόνιστη έκταση που καταλαμβάνει μέγα μέρος του Βόρειου Ιράκ με το Κιρκούκ, όλη σχεδόν την ανατολική Τουρκία και καταλήγει ανάμεσα στην Αλεξανδρέττα και τη Μερσίνα. Ας προσεχθεί τούτο το βαρυσήμαντο: Εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεθοδική διαδικασία «κουρδοποίησης» της συγκεκριμένης περιοχής, ειδικά της Μερσίνας, που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο.

Σταδιακά, όπως γράφει ο Γεώργιος Φίλης (διδάκτωρ γεωπολιτικής και εκδότης του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική», τ. 10), το κουρδικό στοιχείο, οικονομικά και πληθυσμιακά ελέγχει ήδη την περιοχή και τη Μερσίνα. Τι επιδιώκουν οι Κούρδοι; Αν ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος στο Βόρειο Ιράκ, θα διεκδικήσουν εδάφη από την Τουρκία και διέξοδο στη θάλασσα. Αυτό θα σημαίνει δύο σεισμικές και καταλυτικές εξελίξεις για ολόκληρη την περιοχή: Πρώτον, την κατάρρευση του Ιράκ και την τριχοτόμησή του, με όλα τα συνεπακόλουθα για την περιοχή. Δεύτερον, τη διχοτόμηση της Τουρκίας, που είναι ο χειρότερος εφιάλτης της. Ανακύπτουν δύο ερωτήματα: Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία; Θα αντιδράσει κατά τη γνωστή και πάγια δολοφονική τακτική της: Επιχειρώντας να εξολοθρεύσει το κουρδικό στοιχείο και κατακαίοντας κουρδικές πόλεις και χωριά. Με αποτέλεσμα μιαν ευρύτερη ανάφλεξη με ανάμειξη και άλλων παραγόντων.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις ΗΠΑ: Πώς θα αντιδράσουν σε ανακήρυξη κουρδικού κράτους και σε διχοτόμηση της Τουρκίας; Η απάντηση ίσως βρίσκεται σε ανάλυση Αμερικανού ειδικού (Peters Ralf: «Blood Brothers: How a better Middle East Would Like» Armed Forces Journal, July 5, 2006), όπου επισημαίνεται ωμά: «Ένα ελεύθερο Κουρδιστάν, εκτεινόμενο από το Ντιγιάρμπακιρ στην Ταυρική, θα αποτελεί το πλέον φιλοδυτικό κράτος στην περιοχή μεταξύ Βουλγαρίας και Ιαπωνίας». Και μιλάμε για έναν κουρδικό πληθυσμό 27-36 εκατομμυρίων. Τέτοιες πιθανές εξελίξεις θα αναδιατάξουν δραματικά, γεωγραφικά, πολιτικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά όλη την περιοχή και θα επηρεάσουν αμεσότατα την Ελλάδα και την Κύπρο.


http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/339329

7 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Δεκεμβρίου 2010 - 4:35:00 μ.μ. EET  

αν κουτσουρευτει η τουρκια απο ανατολικα, να περιμενετε να της δωσουν ως ανταλαγμα εδαφη προς τα δυτικα, Ετσι το ανατολικο υποαναπτυκτο κομματι της θα εξαφανιστει και θα μπορεσει να μπει στην ευρωπαικη ενωση(εαν αυτη υπαρχει ως τοτε)

Ανώνυμος 26 Δεκεμβρίου 2010 - 7:35:00 μ.μ. EET  

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει Κουρδικό κράτος και θα είναι, όπως αναφέρεται στο κείμενο, γεωγραφικά.
Δηλαδή, μέρος του παλιού Ιράκ και της σημερινής Τουρκίας και ίσως κάποια μικρά κομμάτια της Συρίας και του Ιράν.
Η αντίδραση της Τουρκίας εξαρτάται απλά από το τι σκέφτονται οι Αμερικάνοι, 1. αν θέλουν καινούργιο πολεμικό μέτωπο που σημαίνει πώληση οπλικών συστημάτων 2. μια μικρή πολεμική σύρραξη για τα μάτια του κόσμου (πάλι πώληση όπλων)
3. αφού το Κουρδικό κράτος θα έχει στην κατοχή του τεράστια αποθέματα πετρελαίου και θα είναι το παιδί τους, αυτόματα έχουν παραμερήσει όλα τα εμπόδια και ο πλούτος τους θα αυξηθεί χωρίς οι ίδιοι να ρίξουν ούτε μία σφαίρα και θα έχουν όπως αναφέρθηκε παραπάνω ένα κράτος μαριονέτα.

Το διαίρει και βασίλευε λειτουργεί κι εδώ πολύ καλά.

ZeuS-X-

ΑΧΕΡΩΝ 26 Δεκεμβρίου 2010 - 10:14:00 μ.μ. EET  

Λετε;
Ε,μα τοτε,με Γ.Α.Π και Χριστοφια,Ντορα και ολους τους προθυμους,να τρεξουμε να προλαβουμε,να ξεπουληθουμε οσο-οσο στην τουρκια,γιατι ισως αυριο να μην υπαρχει τουρκια,και θα λειωσουμε απο τον σεβντα,που χασαμε τετοια ιστορικη ευκαιρια,και ουτε θα εχουμε σε ποιον να κανουμε τεμεναδες.

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2010 - 6:23:00 π.μ. EET  

Αντεύχομαι Χρόνια Πολλά, Ευτυχισμένο το Νέο Έτος, προ πάντων Υγεία σε ΄Ολους μας και Ευτυχία και ότι καλλίτερο για την Πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της!

Όσον αφορά την Κουρδική πρωτοβουλία που αναφέρατε, εάν μειωθεί η Τουρκία μήπως επαληθευθούν οι φόβοι του αείμνηστου Παναγιώτη Κονδύλη, καθώς και του Δόκτωρος Γεωργίου Μούρτου.

Δηλαδή, ναι μεν θα δημιουργηθεί ένα Κουρδικό Κράτος και θα μειωθεί η τουρκική επικράτεια, αλλά η Τουρκία θα "αποζημιωθεί" εις βάρος της Ελλάδος!

Ας μην λησμονούμε να ρηθέντα υπό του τότε υφυπουργού των ΗΠΑ Ντάνιελ Φρήντ, ο οποίος εξανέστη όταν οι Τούρκοι δεν άφησαν τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να προσβάλουν το Ιρακ από Βορρά και είπε:
- "Μα τι θέλουν τέλος πάντων οι Τούρκοι, τους δώσαμε χρήματα τους δώσαμε την Κύπρο (Σχέδιο Αναν) ....!

Ευμένης ο Καρδιανός

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2010 - 12:16:00 μ.μ. EET  

@26 Δεκεμβρίου 2010 4:35:00 μ.μ. GMT+02:00
Φίλε μου, γιατί επαναλαμβάνεις τις ψευτοπροφητείες που δήθεν είπε ο πάτερ Παΐσιος; Ποιος θα της δώσει ανταλλάγματα; Οι ΗΠΑ; Τώρα που τους έχουν κάνει την ζωή δύσκολη και που προσπαθούν να γίνουν τοπική υπερδύναμη, κλέβοντας τα πρωτεία από το Ισραήλ;;; Δεν θα της δωθεί τίποτα. Αν τολμήσει να ανοίξει και μέτωπο με την Ελλάδα (και άρα με την ΕΕ), τότε θα υπογράψει την θανατική της ποινή.

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2010 - 3:54:00 μ.μ. EET  

Κρατήστε αναμονής για τους Κούρδους και να συνεχίσει ευσεβείς πόθοι. Πώς αφελής, για να έχουν υγρά όνειρα ελπίδα για κάποιον άλλο να καταστρέψει την Τουρκία.

Καλή τύχη.

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2010 - 4:12:00 μ.μ. EET  

...ήταν μια φιλική παρέμβαση από Άγκυρα, με τη βοήθεια του Google Translator...
Ξύδι, "φίλε και σύμμαχε".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP