Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Υπεγράφη το πρωί συμφωνία για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Η συμφωνία θεωρείται εξαιρετικής σημασίας αφού καθορίζει και τα σύνορα της Αποκλειστικής Ζώνης της εκάστοτε χώρας στο μεταξύ τους θαλάσσιο χώρο αλλά διασφαλίζει περεταίρω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον Κύπριο ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικών Υποδομών Ουζί Λαντάου, παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη και αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, της υπογραφής της συμφωνίας προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των κ.κ Κυπριανού και Λαντάου και Πασχαλίδη. Εξάλλου, το μεσημέρι ο κ. Κυπριανού θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού Υπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα περαιτέρω κατοχύρωσης της ΑΟΖ της Κύπρου και την εκμετάλλευση των υδρογοναναθράκων που υπάρχουν στην Οικονομική Ζώνη, ενώ γεμίζει το κενό μεταξύ Αιγύπτου και Λιβάνου, με τις οποίες η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει σχετικές διμερείς συμφωνίες.

Μετά την υπογραφή, η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Η σημερινή συμφωνία έχει και πολιτική σημασία αφού απαντά στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/7524

7 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2010 - 11:41:00 μ.μ. EET  

Δρούουουτσααααα! Όχι στα βαθειά παιδί μου!

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2010 - 8:31:00 π.μ. EET  

Η Κύπρος μας δείχνει τον δρόμο.
Η Ελλάδα ακούει;

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2010 - 11:19:00 π.μ. EET  

Μήπως φέρνει την Κύπρο αντιμέτωπη με τον αραβικό κόσμο λόγω Λιβάνου;

Πάντως μπράβο στην Κυπριακή Διπλωματία!!!

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2010 - 11:26:00 π.μ. EET  

Εχουν και τα μεμέτια άποψη

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2010 - 11:58:00 π.μ. EET  

Τουρκικό άρθρο

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2010 - 12:08:00 μ.μ. EET  

Cyprus has signed delineation agreements with Egypt and Lebanon, which have agreed to mutually exploit hydrocarbon deposits that crisscross their boundaries.

But the deal with Beirut has yet to be ratified by the Lebanese parliament.

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2010 - 3:16:00 μ.μ. EET  

ΠΟΙΑ ελλαδα δεν υπαρχη ΥΠΑΡΧΕΙ μονο η ΧΩΡΑ του πασοκ του ΔΝΤ και πρωτη υπο ψυ φια να μπει υπο την διακυβερνηση της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ...{ ΜΗΝ φοβαστε τα πασοκια θαχουν ολα θεση κλητηρα}

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP