Ιταλοϊσραηλινές ασκήσεις

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων οι πολεμικές αεροπορίες της Ιταλίας και του Ισραήλ εκπαιδεύτηκαν μαζί σε δύο ασκήσεις.

Πρώτα διεξήχθη η άσκηση VEGA-10 στο Decimomannu της Σαρδηνίας. Εκεί οι Ισραηλινοί έστειλαν 6 διθέσια F-15D Baz I/II και 6 διθέσια F-16Β Νetz, με την προσθήκη του α/φους ΑΣΕΠΕ και Η/Π Gulfstream G550 Nachshon Aitam, το οποίο απ όσα έγιναν γνωστά δεν είχε έρθει στην Ελλάδα για τον Μίνωα και την Morning Wind. H Σαρδηνία είναι τακτικός οικοδεσπότης ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων, με προεξάρχουσα την Spring Flag και η Ιταλική Αεροπορία συμμετείχε με Eurofighter, F-16A-ADF, Tornado ECR και AMX- ACOL. Με δύο κύματα την ημέρα, η άσκηση διήρκησε από τις 11 έως τις 25 Νοεμβρίου συμπεριλαμβανομένων και των πτήσεων εξοικείωσης. Είναι προφανές ότι οι Ισραηλινοί μετά την διακοπή των φιλικών σχέσεων με την Τουρκία, ψάχνουν πεδία βολής στα οποία να εκπαιδεύεται η Αεροπορία τους έχουν εντείνει το πρόγραμμα ασκήσεων με ΝΑΤΟϊκές αεροπορίες. Και το πρόγραμμα αυτό τρέχει κανονικά παρά τις καταστροφικές φωτιές στις οποίες ήταν αποφασιστική η συμβολή της ΠΑ και της ΕΜΑΚ στην κατάσβεσή τους.

Σε ανταπόδωση της VEGA-10, στις 5 Δεκεμβρίου, η Ιταλική αεροπορία έστειλε α/φη Tornado ECR στην βάση Ovda όπου εδρέυει το Κέντρο Τακτικής της Ισραηλινης Αεροπορίας, για να ασκηθούν σε περιβάλλον ερήμου. Εκεί εδρεύει η 115η Μοίρα η οποία έχει και το ρόλο εξωμοίωσης απειλής καθώς επίσης και αυτόν της μακράς κρούσης. Οι χειριστές της 115 έχουν αραβικά callsigns και μερικοί από αυτούς έχουν συμπληρώσει 1000 ώρες σε MiG-29! Εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών, η ελίτ της Ισραηλινής Αεροπορίας εκπαιδευόταν με τα Ιταλικά Tornado ECR χρησιμοποιώντας F-16A/Β Netz σε περιβάλλον ερήμου και αποστολές αέρος-αέρος και αέρος εδάφους. Δεδομένου ότι η τελευταία άσκηση στο εξωτερικό που συμμετείχε η ΠΑ ήταν το TLP τον περασμένο Μάϊο με τα F-16 της 341Μ, ελπίζουμε το κύμα περικοπών, περισσότερο για λόγους εντυπώσεων παρά ουσίας, να μην παρασύρει και αυτή την χρυσή ευκαιρία να συνεχιστούν οι κοινές ασκήσεις με την Ισραηλινή Αεροπορία και η στρατιωτική διπλωματία που αυτές συνεπάγονται, ειδικά σε καιρούς που η Τουρκία δια στόματος Μπαγίς κάθε λίγο και λιγάκι ζητάει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και η Κύπρος με το Ισραήλ συμφωνούν στην οριοθέτηση των ΑΟΖ τους. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι η ΠΑ παράγει εκτός της ασφάλειας και διπλωματία και προσφέρει στο πιάτο το κλίμα για να διευθετηθούν προς όφελος της χώρας μας οι όποιες εκρεμμότητες υπάρχουν, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου οι πολιτικοί και διπλωματικοί χειριμοί μας στερούνται της αναγκαίας βαρύτητας!

1 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2010 - 11:57:00 μ.μ. EET  

Μα και μονο η αναδρομη στην Ιστορια επιβαλει συμμαχικους αξονες.
Ηδη ο κοσμος εχει κατανοησει ποια ειναι η καταρα εξ ανατολων.
Πολυ ευχαριστο, σαφως οι διπλωματες μας ειναι ακρως σημαντικοι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP