Νικόλαος Κυρούδης ονομάζεται πλέον το στρατόπεδο καταδρομέων στη Νέα Σάντα

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Με απόφαση του Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου που παρέστη στην τελετή

Συγκίνηση στην χθεσινή τελετή παρουσία των γονέων του αδικοχαμένου αξιωματικού που με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στις 22 Νοεμβρίου, που δημοσιοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε η προαγωγή του Νικόλαου Κυρούδη σε αντιστράτηγο ως ελάχιστη τιμή κι ευγνωμοσύνη.
Τα δάκρυα κύλησαν από το πρόσωπο της μάνας του παλικαριού που αν ζούσε θα ήταν 39 ετών, όταν μαζί με τον απόστρατο αξιωματικό σύζυγό της κι ενώ ακουγόταν η μπάντα του στρατού σ εκείνη την μουσική εκτέλεση που έκανε να ριγούν και οι πέτρες αποκάλυψε την προτομή του παιδιού της που ήταν καλυμμένη με την γαλανόλευκη. Ώρα 2.30 είμαστε στο στρατόπεδο καταδρομών στη Νέα Σάντα όπου ζούμε την ατμόσφαιρα μιας συγκλονιστικής τελετής ονοματοδοσία του ανεπτυγμένου στρατοπέδου των ειδικών δυνάμεων.

Παρόν ο αρχηγός του ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, όλοι οι επιτελείς του Δ.ΣΣ , ο σωματάρχης διοικητής Δημήτριος Αγγελούδης και ο υποδιοικητής Γεώργιος Σοφιανίδης, ο επίτιμος διοικητής του 2 Σ.Σ. αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαληνός, ο διευθυντής του 2ου Σώματος αντιστράτηγος Θεόκλητος Ρουσάκης, οι ταξίαρχοι Κομοτηνής 21ης ΤΕΘ Δημήτριος Χασάπης, της 29ης ΤΑΞΕΑ Αθανάσιος Ζάχος, αξιωματικοί μονάδων, ο αντιδήμαρχος Δήμου Σαπών Γ. Σταυρίδης,το προεδρείο της Λέσχης ειδικών δυνάμεων Κομοτηνής, οι συγγενείς του τιμωμένου αξιωματικού που χάθηκε κατά την διάρκεια ατυχήματος κι ενώ προσέτρεξε να βοηθήσει όσο περισσότερους μπορούσε.


Τον αγιασμό και την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο αρχιμανδρίτης πρωτοσύγκελος Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος συνεπικουρούμενος από 5 ιερείς ενώ στον ειδικό χώρο των επισκεπτών παρόντες και οι κάτοικοι της Νέας Σάντας που νοιώθουν το ζωντάνεμα του χωριού τους με την παρουσία και την δυναμική του στρατοπέδου. Παρηγοριά και καύχημα η παρουσία του. Ένα στρατόπεδο που αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατού. Πρασινοσκούφηδες ευθυτενείς και παραταγμένοι αντιπροσωπεύουν τη νέα γενιά των στρατευμένων που δίνουν όλη την δυναμική τους για την πατρίδα μέσα από μια εκπαίδευση υψηλών απαιτήσεων και ετοιμότητας.

Η τελετή γίνεται με όλα τα στρατιωτικά ειωθότα. Αποδίδονται τιμές στην μνήμη του νεκρού, τελείται μνημόσυνο, ακολουθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτεχνήθηκε από γλύπτη και υπάρχει στην κεντρική είσοδο του στρατοπεδου όπου κυριαρχεί μια τάξη και καλαισθησία υπάρχουν φυτεμένα φυτά στο λόφο, ασπρισμένα όλα τα παρτέρια, κυματίζουν ελληνική και στρατιωτική σημαία. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων, από τον αρχηγό ΓΕΣ και από τον χαροκαμένο πατέρα επίσης απόστρατο αξιωματικό, επίδοση πλακέτας στους γονείς και αναγνώριση της προαγωγής του Νικόλαου Κυρούδη σε αρχιστράτηγο με ομόφωνη απόφαση όλων των αρχηγών των Γενικών επιτελείων που κοινοποιείται για πρώτη φορά.

Για τιμή που αποδίδεται σε «άξιο τέκνο της πατρίδας μας» μίλησε ο πρωτοσύγκελος κ. Παναγιωτακόπουλος που αναφέρθηκε στην παρουσία του στρατοπέδου ως συντροφιά και καταφυγή μετά από την εκκλησία σ΄αυτό το στρατιωτικό πνευματικό και υλικό οικοδόμημα. «Χαίρομαι όταν επιτελούμε τέτοια μεγάλα έργα και όταν τα αφιερώνουμε σε μεγάλα ονόματα και πρόσωπα που έδωσαν την ζωή τους υπέρ της πίστεως της πατρίδος και υπέρ του καθήκοντος.


Ο Θεός να δίνει υγεία και μακροημέρευση στους γονείς του εκλιπόντος και κυρίως να δίνει συγχώρεση και να τον έχει κοντά στα δεξιά του ούτως ώστε εκείνος να προσεύχεται για όλους εμάς» ενώ συνεχάρη τον αρχηγό γι΄αυτή την πρωτοβουλία.

Διαβάστηκε το βιογραφικό του τιμώμενου ταγματάρχη που γεννήθηκε το 1971 στο Σταυρό Θεσσαλονίκης υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις τον Μάρτη του 1974. Υπηρέτησε τα έτη 1994-95 όπου μετατέθηκε στην Δ μοίρα καταδρομών διμοιρίτης λόχου κρούσεως ενώ τον Αύγουστο 1998 διετέλεσε διοικητής λόχου του τάγματος 575 πεζοναυτών, την 16 Δεκεμβρίου 1998 απεβίωσε στην περιοχή της Χαλκίδος συνεπεία ατυχήματος.

Οι γονείς έβγαλαν την γαλανόλευκη κι αποκάλυψαν την προτομή του γιου του το όνομα του οποίου παίρνει το στρατόπεδο καταδρομών Νέας Σάντας.

Διιστάμενες οι απόψεις για την προτομή στο αν αποδίδει τον θανόντα καταγράψαμε από τους συγγενείς πρώτου βαθμού που πλησίασαν στο χώρο σχολιάζοντας με έκπληξη το αποτέλεσμα. «Δεν μοιάζει στο Νίκου» υποστήριζαν ότι ήταν μια ψυχρή απεικόνιση που απείχε από το πραγματικό πρόσωπο του ανθρώπου τους που τον γνώριζαν. Ωστόσο δεν παρέλειπαν να ευγνωμονούν τον στρατό με την χειρονομία του Αρχηγού του να δώσει το όνομά του προσφιλούς του προσώπου στο στρατόπεδο και να μείνει στην αιωνιότητα.


Κοινωνοί σε αυτό το σεμνό προσκλητήριο συναξιωματικοί συνοδοιπόροι του εκλιπόντος, αλλά και συγγενείς που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας μετέχοντας στην τελετή ονομασίας του στρατοπέδου καταδρομών στη Νέα Σάντα. Ο πατέρας του Χρήστος Κυρούδης από μικροφώνου τους ευχαρίστησε δημοσίως λέγοντας: «Σήμερα έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του παιδιού μας, της προτομής και το όνομα του στρατοπέδου δόθηκε στο όνομα του. Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά Αρχηγέ και όλους τους συναδέλφους που εργάσθηκαν για να τιμηθεί το παιδί μας και να μείνει η θυσία του στην μνήμη όλων μας αλλά και των μελλοντικών καταδρομέων. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον γλύπτη Ιωάννη Μπάρδη που φιλοτέχνησε την προτομή, τον καταδρομέα Δεμίρογλου Χρήστο που προσέφερε τα μάρμαρα και τοποθέτησε τα μάρμαρα στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, τους κατοίκους της περιοχής που συνέδραμαν με οποιονδήποτε τρόπο στην δημιουργία αυτού του στρατοπέδου, να σας πω δε ότι ο Ταγματάρχης Κυρούδης Νικόλαος που σαν αύριο θα έκλεινε τα 39 του, η καταγωγή του είναι λίγα χιλιόμετρα από εδώ, από την Ζώνη Ορεστιάδος. Αντικρίζοντας τους συμμαθητές του, τους συναδέλφους του με τους οποίους έχω υπηρετήσει και εγώ, που ήρθαν από πολύ μακρινά στρατόπεδα για να παραβρεθούν στην τελετή αυτή, να τους ευχαριστήσω όλους και τους συγγενείς και φίλους που βρίσκονται εδώ σήμερα».

Ο αρχηγός του ΓΕΣ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ονομασία του στρατοπέδου κι ευχαρίστησε την εκκλησία στο πρόσωπο του Αρχιμανδρίτου, τους κατοίκους της Νέας Σάντας, τον επίτιμο διοικητή του Β’ Σώματος Στρατού στρατηγό κ.Γαληνό, τους παλιούς καταδρομείς, τον Γιώργο που είναι εδώ και είναι ο μοναδικός επιζών από την Κύπρο, «τον πατέρα αντισυνταγματάρχη Κυρούδη Χρήστο γιατί τον είχα εκπαιδευτή στην Ρεντίνα και στο σχολείο των ranger και μας συνδέει μια πραγματικά αληθινή σχέση που ξεκινάει από ένα ενδιαφέρον για τον ίδιο σκοπό, να υπηρετήσουμε την πατρίδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το στρατόπεδο της Νέας Σάντας δημιουργήθηκε γιατί έτσι ήταν γραμμένο και ήταν μέχρι και το 1983 το στρατόπεδο της Δ’ μοίρας καταδρομών, ενός λόχου που ερχόταν εδώ κάθε τρείς μήνες ένας διοικητής των ΛΟΚ από την Δ’ μοίρα και εγώ ως διοικητής το ’73, ερχόμασταν εδώ. Η αγάπη των κατοίκων είναι γνωστή και δεδομένη. Οι υπηρεσιακές ανάγκες επέβαλλαν την δημιουργία του προχωρημένου κέντρου εκπαιδεύσεων ειδικών δυνάμεων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ολοκληρώθηκε αυτή η προσπάθεια και είμαστε εδώ υπό την θεία σκέπη πάντα του Χριστού και της Παναγίας, το αγαπημένο κομμάτι του χωριού. Είμαστε και είναι οι άνθρωποι μας. Θα ήθελα να σας καταστήσω γνώστες μιας απόφασης η οποία ελήφθη από το συμβούλιο αρχηγών των γενικών επιτελείων, κατόπιν προτάσεως του ανωτάτου στρατιωτικού συμβουλίου και οι δύο προτάσεις και η απόφαση ελήφθησαν ομόφωνα.

Κατόπιν τούτου το συμβούλιο αρχηγών γενικών επιτελείων το οποίο συνήλθε την 27 Νοεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα να προαγάγει τον Ταγματάρχη Κυρούδη Νικόλαο του Χρήστου σε Αντιστράτηγο. Είναι η ελαχίστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την θυσία του ταγματάρχη ο οποίος δεν εφείσθη ούτε και αυτή της ζωής του προκειμένου να προστατέψει τους μικρότερους συναδέλφους του όταν έγινε εκείνο το τραγικό ατύχημα.

Κοιμήθηκε ο Νικόλαος, αυτό πρέπει να λέμε. Δεν απεβίωσε. Μας περιμένει όλους και πιστεύω ότι προσεύχεται για εμάς. Οι ειδικές δυνάμεις και ο στρατός ξηράς θα ευγνωμονεί την οικογένεια και την θυσία του γιού τους» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Φράγκος.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι πέρασαν από το μνημείο της προτομής αποτίοντας φόρο τιμής στην μνήμη του τιμωμένου αξιωματικού.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=62648

12 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2010 - 12:25:00 π.μ. EET  

Να ξέρατε πόσο ηθικό έδωσε αυτό το στρατόπαιδο στους κατοίκους της περιοχής.
Σε άλλους βέβαια το έριξε στο ναδήρ!
Ότι κατάφεραν σε 10 χρόνια
" Καποδίστρια " το χάλασαν 10 πράσινοι μπερέδες.
:-)
Μετα λόγου γνώσεως.

enkripto 4 Δεκεμβρίου 2010 - 1:01:00 π.μ. EET  

πάντα τέτοια!

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2010 - 1:28:00 π.μ. EET  

Ο πρώτος σχολιαστής έχει απέραντο δίκιο!!
Εκεί που "διάφοροι" περνοδιάβαιναν και αλώνιζαν τα ορεινά, χωρίς έλεγχο και κανένα σημάδι του ελληνικού κράτους, νάσου τώρα ξεπετάγονται μπροστά τους τα κομμάντα!ΤΕΛΕΙΟ!!
Μάλλον μπορούμε να ελπίζουμε ακόμα....
ΕΒΡΙΤΗΣ

ΣΤΡΑΤΟΣ 4 Δεκεμβρίου 2010 - 9:22:00 π.μ. EET  

Ας είναι αιωνία η μνήμη του εκλιπόντος και ας είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Μία παρατήρηση προς αυτούς που έγραψαν το ανωτέρω κείμενο. Ο εκλιπών προήχθη σε αντιστράτηγο ή αρχιστράτηγο;Αλλού αναφέρεται το ένα και αλλού το άλλο. Επίσης ο εκλιπών υπηρέτησε από ηλικίας τριών ετών στους Καταδρομείς; Γιατί έτσι συμπεραίνεται από τα γραφόμενα σας,

enkripto 4 Δεκεμβρίου 2010 - 12:51:00 μ.μ. EET  

Στράτο κατ'αρχήν έχεις δίκιο για τα λάθη. Να σημειώσω όπως πως δεν πρόκειται για "γραφόμενα μας", αν παρατηρήσεις στο τέλος της ανάρτησης έχει ενα σύνδεσμο προς την εφημερίδα Χρόνος, απ'οπου προερχεται και το κείμενο.

Ο εκλιπών προήχθει σε αντιστράτηγος και υπηρέτησε την δεκαετία του '90, προφανώς και δεν υπηρέτησε σε ηλικία 3 ετών.

Nήμα 5 Δεκεμβρίου 2010 - 4:05:00 μ.μ. EET  

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Hellenic Army - Eιδικές Δυνάμεις (Z' MAK) [HD]

ΑΡΤΑΞΕΡΞΗΣ 5 Δεκεμβρίου 2010 - 4:11:00 μ.μ. EET  

μπράβο όλα ειναι τελεια όλα λειτουργούν αψογα ,έχουμε τις καλύτερες ηγεσίες ............

enkripto 5 Δεκεμβρίου 2010 - 4:22:00 μ.μ. EET  

Αδελφέ, εντάξει το εμπεδώσαμε έχεις προσωπικό πρόβλημα με τον Φράγκο. Αρκεί ένα σχόλιο, δεν χρειάζεται να σπαμάρεις σε όλες τις αναρτήσεις ούτε να αλλάζεις ψευδώνυμο συνέχεια.

ΑΡΤΑΞΕΡΞΗΣ 5 Δεκεμβρίου 2010 - 4:31:00 μ.μ. EET  

Κανένα πρόβλημα δεν έχω με τον Στρατηγό με τον τρόπο ανάδειξης των ηγεσιών έχω και την νοοτροπία που δεν λέει να αλλάξει. Αδερφέ εσύ νομίζεις ότι το αξιόμαχο μας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο;

enkripto 5 Δεκεμβρίου 2010 - 4:34:00 μ.μ. EET  

Με μια λέξη; Όχι

το εχουμε γράψει επανηλημένα άλλωστε

http://www.enkripto.com/2009/11/blog-post.html

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 - 5:44:00 μ.μ. EET  

Kαι τόμπολα ο Αρταξέρξης. Χαιρετισμόυς στον Μαρδόνιο!

Αρματιστής 5 Δεκεμβρίου 2010 - 7:25:00 μ.μ. EET  

Η απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας για τη δημιουργία στρατοπέδου των δυνάμεων καταδρομών στη Νέα Σάντα του νομού Ροδόπης, θα πρέπει να τη θεωρήσουμε σαν μια ενέργεια με ιδιαίτερη βαρύτητα, τόσο από στρατιωτικής πλευράς, όσο και από πολιτικής.

Έγραφα πριν από καιρό στις προτάσεις του άρθρου "Το σχέδιο Βαριά και οι Ελληνικές αδυναμίες", τα ακόλουθα:

"Για τη διατήρηση ανοικτών των διαβάσεων της οροσειράς Σάπκα - Κελεμπέκ – Μπουκατέ – Τσοπάν, δηλαδή των διαβάσεων της Ατάρνης, της Κίρκης - Συκοράχης, της Κυριακής, του Μεγάλου και Μικρού Δερείου και άλλων δευτερευουσών, επιβάλλεται η ανάληψη της ευθύνης του υπόψη ορεινού όγκου από τώρα, από δύναμη τουλάχιστο Ταξιαρχίας Πεζικού (+), ενισχυμένης με Μοίρα ή Μοίρες Καταδρομών."

Και βεβαίως δεν έχω καμιά ανοικτή γραμμή με το ΓΕΣ, αλλά βλέπω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ότι αντιμετωπίζει το υπόψη ζήτημα με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Ελπίζω το στρατόπεδο που δημιουργήθηκε, πολύ σύντομα να αποτελέσει την έδρα κάποιας ενεργής Μοίρας Καταδρομών και γιατί όχι ενός Συντάγματος Καταδρομών που θα συγκροτηθεί ειδικά για τη Θράκη. Και ακόμη ελπίζω, να μη μείνει το νέο στρατόπεδο ένα προσωρινό κατάλυμα κάποιων τμημάτων ΚΔ, που κατά καιρούς μεταβαίνουν στη Θράκη για εκπαίδευση και αναγνωρίσεις, διότι έτσι πολύ σύντομα θα μείνει με μόνο ένοικο τη προτομή του νεκρού Νικολάου Κυρούδη.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του ήρωα Νικολάου Κυρούδη του οπίου το όνομα φέρει το νέο στρατόπεδο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP