1η Ασκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων Π.Κ.Μ.

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου ΛΕΦΕΔ

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου παραμονή της παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3η Άσκηση Συνεργασίας εθελοντικών ομάδων ( και 1η σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) στις παλιές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαρτοποιίας στην περιοχή των Σφαγείων Θεσσαλονίκης.
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την εκδήλωση σεισμού μεγέθους 6,8 Richter, με αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών κτιρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Εθελοντικές οργανώσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρειάστηκε να φέρουν εις πέρας το έργο διάσωσης σε ένα εργοστασιακό κτίριο που έχει καταρρεύσει στην περιοχή Σφαγείων Θεσσαλονίκης και στο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα του σεισμού απασχολούντο 110 άτομα.

Σκοπός της άσκησης ήταν η συνεργασία εθελοντικών ομάδων με διαφορετικές ειδικότητες αλλά και επίπεδο εκπαίδευσης κάτω από μια κοινή διοίκηση συμβάντος που ακολουθεί το πρότυπο ICS ( incident command system). H οργανωτική επιτροπή (Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης) έχοντας συμμετάσχει σε όλες τις μέχρι τώρα ασκήσεις συνεργασίες , σχεδίασε ένα σενάριο όσο πιο κοντά μπορεί να είναι στην ελληνική πραγματικότητα άλλα και στις ικανότητες και αδυναμίες των εθελοντικών ομάδων.
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ηθοποιοί για θύματα αλλά και σενάρια που "έτρεχαν" κατά την διάρκεια της άσκησης και έπρεπε να αντιμετωπιστούν στο πεδίο.
Τέλος ο καιρός ήταν με το μέρος των ασκουμένων μιας και ή βροχή που ξεκίνησε μαζί με την άσκηση ήρθε να συμβάλει στην αληθοφάνεια αλλά και στην δυσκολία του εγχειρήματος.Περίπου δύο ώρες αργότερα ο Δκτης Πεδίου μετά από αυτοψία ανέφερε κατάσβεση όλων των εστιών φωτιάς και με εντολή του Δκτη Συμβάντος οι πρώτες ομάδες έρευνας εισήλθαν στο κτίριο για τον εντοπισμό τραυματιών και εγκλωβισμένων. Η ΛΕΦΕΔ ακολούθησε τις ομάδες έρευνας για να βοηθήσει στον καθορισμό των τομέων έρευνας αλλά και στην σήμανση επικίνδυνων σημείων. Με τον εντοπισμό των πρώτων τραυματιών ξεκίνησε η διαδικασία του START Triage και σχεδόν αμέσως η διακομιδή των " κόκκινων" από ομάδες μεταφοράς στα σημεία πρώτων βοηθειών και προετοιμασίας για μεταφορά στα νοσοκομεία.
Οι εγκλωβισμένοι που εντοπίστηκαν σημάνθηκαν στον πίνακα/κάτοψη του χώρου στον χώρο της γραμματείας και ανατέθηκαν καθήκοντα στις ομάδες απεγκλωβισμού.
Την συγκεκριμένη στιγμή στον χώρο του συμβάντος επικρατούσε μια απίστευτη κατάσταση, παντού συνεργεία εργάζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς ,ταυτόχρονα η ενεργοποίση κάποιων σεναρίων από τους οργανωτές πέτυχε να φέρει όλους τους εμπλεκόμενους στα όρια τους.Εντός της καυτής ζώνης εργάζονταν συνεργεία απεγκλωβισμού σε όλους τους τομείς του κτιρίου ,ομάδες μεταφοράς δεν σταματούσαν να μεταφέρουν τραυματίες , οι ομάδες υγειονομικού στον πρόχειρα προετοιμασμένο χώρο περιέθαλπαν και επιβίβαζαν τον έναν μετά τον άλλο τους τραυματίες που συνεχώς αυξάνονταν στα ασθενοφόρα , η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης εργαζόταν με τους "πράσινους" και ή ασφάλεια "πάλευε" με αλλόφρονες συγγενείς τραυματιών που προσπαθούσαν να μπούνε στον χώρο για να βρουν τους δικούς τους . Την ίδια στιγμή χρειάστηκε αρκετές φορές όλοι να εγκαταλείψουν τον χώρο λόγο μετασεισμών ενώ η βροχή συνέχιζε να παρενοχλεί προσωπικό και υλικά.
Ενώ η διακομιδή των τραυματιών εξελισσόταν ο Δκτης συμβάντος ζήτησε να στηθεί πρόχειρο ελικοδρόμιο στην περιοχή της στρατοπεδίας μιας και το κυκλοφοριακό χάος μετά των σεισμό αλλά και ο κορεσμός των νοσοκομείων της πόλης έκανε επιτακτική την ανάγκη να ενεργοποιηθούν τα Νοσοκομεία σε πόλεις κοντά στην Θεσσαλονίκη , την οριοθέτηση και ενεργοποίηση ανέλαβαν μέλη της ΛΕΦΕΔ από την επιμελητεία και σαν σημείο επιλέχθηκε το γήπεδο ποδοσφαίρου νότια της στρατοπεδίας..Αργά το απόγευμα σύμφωνα με την καταμέτρηση των θυμάτων αλλά και πληροφοριών που συλλέχθηκαν από τους εργαζομένους υπήρχαν αγνοούμενοι πιθανόν εγκλωβισμένοι. Ο μοναδικός τρόπος να εντοπιστούν ήταν η χρήση σκύλων έρευνας ερειπίων . Για να ερευνήσουν τον χώρο τα εκπαιδευμένα σκυλιά αποχώρησαν όλοι από το εσωτερικό του κτηρίου ώστε να μην αποσπούνται από το έργο τους λόγο της ανθρώπινης παρουσίας.
Σε μικρό χρονικό διάστημα επετεύχθη η ανεύρεση τους και ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός , με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των "μαύρων" από τα συνεργεία και την πιστοποίηση του απεγκλωβισμού του συνόλου τον εργαζομένων από το κτήριο της χαρτοποιίας δόθηκε πέρας εργασιών από τον Δκτη πεδίου.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την μετακίνηση του συνόλου των συμμετεχόντων στο Συνεδριακό Κέντρο «Ευάγγελος Μελισσάρης» του δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού όπου έγινε και η απενημέρωση.Συνολικά στην άσκηση έλαβαν μέρος 16 εθελοντικές ομάδες και 350 εθελοντές. Τα συμπεράσματα που βγήκαν από λάθη και παραλήψεις αλλά και από αποφάσεις της στιγμής συζητήθηκαν κατά την απενημέρωση αλλά θα αξιολογηθούν και θα καταγράφουν σε συνάντηση των διοργανωτών με σκοπό την συνεχή βελτίωση σε τεχνικές και πρακτικές ,την καλύτερη συνεργασία αλλά και την οργάνωση μελλοντικών ασκήσεων ακόμα πιο κοντά σε καταστάσεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί έρθουν αντιμέτωποι οι εθελοντές.


H ΛΕΦΕΔ θέλει να ευχαριστήσει τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού από το http://armyaviation.wordpress.com/ για την πέρα από καθε προσδοκία βοήθεια ως προς την Οργάνωση Επάνδρωση Ελικοδρομίου,
καθώς και τον Δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου για την παραχώρηση του συνεδριακόυ κεντρου " Ευάγγελος Μελλισάρης"

Συμμετοχές

1. Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μίκρας
2. Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος
3. Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών
4. Εθελοντική Ομάδα Δήμου Χορτιάτη
5. Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Καταστροφών Επανωμής
6. Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών του Δήμο Θερμαϊκού
7. Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης
8. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
9. Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης
10. Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων
11. Ομάδα Διαχείρισης Αντιμετώπισης Καταστροφών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
12. Ομάδα Εθελοντών Πυροπροστασίας και Προστασίας της Φύσης του Δήμου Τορώνης «Δραγουντέλι»
13. Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού
14. Προ.τ.έ.κ.τ.α. Σταυρούπολης
15. Σύλλογος Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος
16. ECPT INTERNATIONAL
http://www.lefed.gr/index.php?option=

6 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2010 - 5:47:00 μ.μ. EET  

ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΙ ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΛΕΦΕΔ
ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-ΟΠΛΙΤΗ

ΖΗΤΩ Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ
ΖΗΤΩ ΟΙΠΟΛΙΤΕΣ-ΟΠΛΙΤΕΣ

ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΦΕΔΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΥΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΠΙΛΑ

ΣΕΛΕΥΚΟΣ

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2010 - 1:13:00 μ.μ. EET  

Για άλλη μια φορά ο εθελοντισμός δείχνει το δρόμο στην ελληνική κοινωνία. Οι εθελοντές με το έργο τους αρνούνται πεισματικά να συμβιμβαστούν με τον κυνισμό των κάθε λογής κοινωνικών, οικονομικών, γραφειοκρατικών και πολιτικών βαμπίρ που μας απομυζούν. Αρνούνται και την παθογένεια της απόγνωσης δηλαδή την παθητικότητα, την σιωπή και την κοινωνική ανυπαρξία. Με άλλα λόγια ο εθελοντισμός διασώζει πολύ περιοσσότερα απο όσα υποπτευόμαστε: Στους σκοτεινούς αυτούς χρόνους ο εθελοντισμός διασώζει την ελληνική πολιτική πρόταση όπως αυτή γεννήθηκε πριν 2.500 χρόνια και θεμελιώθηκε πάνω στην έννοια του πολίτη- οπλίτη δηλαδή του ελεύθερου ανθρώπου.

AegeanHawk 15 Δεκεμβρίου 2010 - 7:05:00 μ.μ. EET  

Μπράβο σε όσους διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους για το κοινό καλό και εξασκούνται για δύσκολες καταστάσεις.
Ομως ΔΕΝ πας για διάσωση με στολή παραλλαγής, διότι πολύ απλά αν συμβεί κάτι σε κάποιον που φοράει παραλλαγή θα είναι δύσκολη η ανεύρεσή του ειδικά σε περιοχές με καπνό, σκόνη, σκοτεινά σημεία κτιρίων κλπ.
Το "σωστό" χρώμα για ομάδες διάσωσης είναι το έντονο πορτοκαλί, όπως αυτό που φορούν αρκετοί απο τους συμμετέχοντες. Δηλαδή χρώμα υψηλής διακριτικότητας που ειναι ορατό κάτω απο δυσμενείς, οπτικά, συνθήκες.
Το ίδιο ισχύει και για την ορεινή διάσωση. Είναι κουτό να πηγαίνει κάποιος με στολή παραλλαγής για διάσωση στο βουνό........

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2010 - 2:02:00 π.μ. EET  

ναι θα συμφωνησω μαζι σου αλλα σε αυτην την ασκηση οι διοργανωτες ζητησαν να φοραει ο καθε συλλογος τα διακριτικα του....με την στολη του..για την λεφεδ αυτη ειναι η στολη της..γιατι απλα δεν ειναι διασωστικη ομαδα αλλα ενα εφεδροπολεμικο σωματειο....καλυτερα ομωσς η παραλλαγη κ ΕΚΕΙ παρα σπιτι κ καναπε

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2010 - 8:24:00 π.μ. EET  

Προς AegeanHawk
Σε τέτοιου είδους αποστολές χρησημοποιούμε γιλέκα σε έντονο χρώμα και το κράνος το οποίο είναι ορατό και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού,τα κράνη φορούσαν όσοι έμπαιναν στο κτίριο και τα γιλέκα το άλλο τμήμα που βρίσκονταν στην επιμελητεία ,δυστυχώς τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να έχουμε υλικά για όλους , αν κάποιος βέβαια θέλει να μας βοηθήσει δεν θα του πούμε όχι......
Να είσαι σίγουρος όμως πως η παρουσία ενστόλων εφέδρων στην άσκηση ήταν καταλυτική για την σωστή συνεργασία όλων των ομάδων.

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2010 - 11:58:00 μ.μ. EET  

Προς AEGEANHAWK
Πρωτα απο ολα η ΛΕΦΕΔ ηταν εκει ως ομαδα ασφαλειας οχι ως ομαδα ερευνας και διασωσης,Αλλα η απορια μου ειναιη εξης,δηλαδη απο ολη την προσπαθεια,την ασκηση,την συμμετοχη τοσων ατομων για πρωτη φορα,την βροχη και το κρυο και το υψηλο ηθικο για τοσες ωρες, την προθυμια και την αριστη συνεργασια (και την προσπαθεια απο ολους επιτελους για συνεργασια) η παραλλαγη σου εκανε εντυπωση και ηταν αυτο το σημαντικοτερο θεμα για το οποιο ειχες την ιερη υποχρεωση ως 'ειδικος' να σχολιασεις? Μηπως η νοοτροπια και φυσικα το σχολιο σου ειναι καπως λαθος?για σκεψου το λιγο...
Ολοι κανουμε λαθη,αυτοι που τα παραδεχονται ξεχωριζουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP