Ποτέ δεν λησμόνησε η Κύπρος τους ήρωες του «Φαέθων» '64

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Του Λάζαρου Μαύρου

Ε Δ Ω ΥΠΑΡΧΕΙ μια μεγάλη παρανόηση. Δημοσίευση και διάδοση ενός αναληθέστατου ισχυρισμού. Οφείλεται, προφανώς, σε άγνοια γεγονότων. Και στην έλλειψη στοιχειώδους επιμέλειας για τη διασταύρωση πληροφοριών, διαπίστωση γεγονότων και επαλήθευση ή τη διάψευση ισχυρισμών. Είναι ψέμα και δεν είναι -δεν ήταν ποτέ- αλήθεια, ο ισχυρισμός που δημοσιεύτηκε, ότι, δήθεν οι Ελλαδίτες ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού, που θυσιάστηκαν στη μάχη της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964, στη βομβαρδισμένη από την τουρκική αεροπορία Ακταιωρό «Φαέθων» της ΕΦ, είναι δήθεν «μυστικό θαμμένο στα συρτάρια για 46 χρόνια»!!! Αυτό είναι ένα άνευ προηγουμένου παραμύθι. Ούτε ποτέ κανένας απέκρυψε, ή δοκίμασε να αποκρύψει ότι, στο Έπος της Τηλλυρίας το ’64, θυσιάστηκαν, μαζί με δεκάδες Έλληνες Κυπρίους - μαχίμους και αμάχους - ΚΑΙ τα εκ της μητρός Ελλάδος αδέλφια μας:


1. Ο εξ Αθηνών έφεδρος σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλης, 26χρ.,
2. ο υποκελευστής Σπύρος Αγάθος 29χρ. από τη Σαλαμίνα Ελλάδος,
3. ο υποκελευστής Νικόλας Πανάγος 28χρ. από τον Πειραιά,
4. ο ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος 21χρ. από την Κεφαλλονιά,
5. ο ναύτης Νικόλας Νιάφας 22χρ. από τη Λαμία και
6. ο ναύτης Νικόλας Καπαλούκας 22χρ. από τη Σκόπελο.

Αυτό το ψέμα της δήθεν απόκρυψης της ελλαδικής προέλευσης των Ελλαδιτών μας ηρώων του «Φαέθων», προέκυψε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα πριν από τρία χρόνια, θέρος του 2007 και ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κυβερνήτης του ΦΑΕΘΩΝ, που έχασε και το χέρι του στον βομβαρδισμό, από το 1964 μέχρι το 2007, ουδέποτε ήρθε στην Κύπρο και για 43 χρόνια αγνοούσε όσα ξέραμε εδώ, Κύπριοι και Ελλαδίτες, για τις τιμές στους ήρωες Ελλαδίτες άνδρες του σκάφους του, που ονομαστικά κάθε χρόνο αποδίδει επισήμως, επισημότατα η Κυπριακή Δημοκρατία, η Εθνική Φρουρά και ο κυπριακός Ελληνισμός.

Η ΚΥΠΡΟΣ ουδέποτε απέκρυψε τη θυσία του «Φαέθων». Το αντίθετο. Και είναι όχι μόνο γελοίο, αλλά και προσβλητικό ψεύδος ακόμα και να το σκέφτεται κανείς.

Όπως ουδέποτε η Κύπρος απέκρυψε τη θυσία του επίσης Ελλαδίτη, 29χρονου ήρωα υπολοχαγού Νίκου Παπαγεωργίου, από τη Φωκίδα της μητρός Ελλάδος, που έπεσε πολεμώντας επικεφαλής του λόχου του, της 31 Μοίρας Καταδρομών, στον Λωρόβουνο της Τηλλυρίας, την Παρασκευή 7 Αυγούστου 1964, μαζί με τους Κύπριους ήρωες συμπολεμιστές του: Τον 21χρονο καταδρομέα, μέλος της ΕΔΟΝ του ΑΚΕΛ, Μιχαλάκη Κουσουλίδη από το Καϊμακλί και τον 21χρονο Γιώργο Απληκιώτη, γεννημένο στην Αλεξάνδρεια.

Όπως επίσης και τη θυσία του Ελλαδίτη αδελφού μας των μαυροσκούφηδων, του λοχία τεθωρακισμένων Βασίλη Κουκουσούλα από τα Τρίκαλα, της 21ης Επιλαρχίας, που επίσης θυσιάστηκε στην Τηλλυρία.

Διαβάσαμε σε εφημερίδα τον ανυπόστατο ισχυρισμό και μείναμε άφωνοι. Διότι κάθε χρόνο, Αύγουστο μήνα, πλήθος κόσμου προσέρχεται ευλαβικά στον Παχύαμμο της μαρτυρικής Τηλλυρίας, και σε επίσημη τελετή της Πολιτείας και της Εκκλησίας, τιμά τη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων το 1964 στις μάχες Μανσούρας - Τηλλυρίας, Κυπρίων και Ελλαδιτών των μονάδων πεζικού, καταδρομών, τεθωρακισμένων και ναυτικού της ΕΦ, ανάμεσά τους και των έξι Ελλαδιτών και ενός Κυπρίου από τη Μόρφου, του Άντη Φιλίτα, της Ακταιωρού «Φαέθων».

Επίσημη στρατιωτική τελετή, παρόντος ενίοτε και του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Άμυνας, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του πρέσβη της Μητρός Ελλάδος, του Ελλαδίτη Αρχηγού ΓΕΕΦ, του Ελλαδίτη διοικητή της ΕΛΔΥΚ, κάθε Αύγουστο στον Παχύαμμο. Αν κοιτάξει η επιπόλαια δημοσιογραφία στα αρχεία, θα βρει για παράδειγμα τον Επιμνημόσυνο Λόγο που εκφωνεί Αύγουστο στον Παχύαμμο ο εκάστοτε Υπουργός Άμυνας, είτε ήταν ο Ανδρέας Αλωνεύτης, είτε ο Γιαννάκης Ομήρου, είτε ο Σωκράτης Χάσικος και οι έκτοτε υπουργοί. Και θα βρει τις ευλαβικές αναφορές στην ηρωική θυσία ΚΑΙ των έξι Ελλαδιτών αδελφών μας του «Φαέθων».

Ε Κ Ε Ι, στο προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Ραφαήλ, στον Παχύαμμο, είναι και το μεγάλο μαρμάρινο μνημείο, με ένα προς ένα ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των εξήντα συνολικά θυσιασθέντων τον Αύγουστο του 1964 στη μάχη της Τηλλυρίας:

- Πέντε του 206Τ.Π.
- Δέκα του 216Τ.Π.
- Τριών της 31Μ.Κ.
- Δύο της 21 ΕΑΝ
- Εφτά της Ακταιωρού Φαέθων
- Εφτά του 83 Λόχου Εθνοφρουράς του 8ου Τ.Σ.
- Οκτώ του 85 Λόχου Εθνοφρουράς του 8ου Τ.Σ.
- Πέντε της Νοσοκομειακής Μονάδας του 8ου Τ.Σ.
- Δύο του Λόχου Εθνοφρουράς Παχυάμμου
- Τεσσάρων του Λόχου Εθνοφρουράς Κάτω Πύργου
- Εφτά ιδιωτών.

Σύνολο 60 οι θυσιασθέντες στην Τηλλυρία το 1964, με τα ονόματά τους και τον τόπο καταγωγής τους από την Κύπρο και τη μητέρα Ελλάδα, με ανεξίτηλα γράμματα στο Μνημείο στον Άγιο Ραφαήλ του Παχυάμμου, όπου τελείται επισήμως κάθε Αύγουστο το Μνημόσυνό τους.

Δ Υ Ο ακόμα στοιχεία γνωστά από χρόνια. Για να φανεί πόσο μεγάλη άγνοια μπορεί να παρουσιάζει τον ψευδή ισχυρισμό, ότι για 46 χρόνια η θυσία του «Φαέθων» ήταν, δήθεν, «κρυμμένο σε συρτάρια μυστικό»! Μα, για όνομα του Θεού:

- Από το 1964, αμέσως μετά τη θυσία, το όνομα του ύπαρχου του «Φαέθων», του έφεδρου σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλη δόθηκε στη Ναυτική Βάση της ΕΦ στο Μπογάζι της Καρπασίας. Στη Ναυτική Βάση Χρυσούλη, στο Μπογάζι, μέχρι τον Αύγουστο του 1974, που κατελήφθη από τον Αττίλα, είχαν υπηρετήσει εκατοντάδες Κύπριοι και Ελλαδίτες του Ναυτικού της ΕΦ και όλος ο λαός γνώριζε για τον ήρωα Χρυσούλη και τους ήρωες του «Φαέθων».

- Επίσης, δύο από τα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου, που και σήμερα διαθέτει η ΜΥΚ του Ναυτικού της ΕΦ, φέρουν τα ονόματα των ηρώων υποκελευστών του «Φαέθων»: Του Πανάγου από τον Πειραιά και του Αγάθου από τη Σαλαμίνα της μάνας Ελλάδας. Όλα αυτά είναι πασίγνωστα γεγονότα, που ο καθένας μπορεί να επαληθεύσει ευκολότατα και καταρρίπτουν το παραμύθι, περί δήθεν «κρυμμένου 46 χρόνια στα συρτάρια μυστικού»…

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2010 - 10:17:00 π.μ. EET  

Μεγάλα "όπλα" για την επιβολή της λήθης, η παραπληροφόρηση και η διαστρέβλωση. Στον αντίποδα, "όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν" όπως έλεγε και ο Ευριπίδης. Η εκλογή, δικη μας.

Ανώνυμος 20 Νοεμβρίου 2010 - 2:32:00 π.μ. EET  

Δυστυχώς το ΒΝ/ΠΝ τους ξέχασε. Που είναι τα Αριστεία Ανδρείας; Που είναι οι προαγωγές επ' ανδραγαθεία; Που είναι η μέριμνα για τις οικογένειες που έχασαν τον άνθρωπό τους; 46 χρόνια μετά το απόλυτο μηδέν. Νοιάστηκε το ΓΕΝ να περιθάλψει ψυχικά τους βετεράνους που είδαν τους συναδέλφους τους να σκοτώνονται; Και το 1974 τα ίδια έγιναν και κανένας δε φιλοτιμήθηκε να κάνει τη δουλειά του. Οι κλάρες όμως κλάρες! Ντροπή!

Ανώνυμος 20 Νοεμβρίου 2010 - 6:41:00 μ.μ. EET  

Μόνο οι προδότες κομμουνιστές του εμφυλίου και του ψυχρού πολέμου δικαιούνται σύνταξη ή οι ανύπαρκτοι ψευτοαγωνιστές του πολυτεχνείου οι οποίοι είτε πήραν τιμητική σύνταξη, είτε υπουργεία, είτε επιχειρήσεις...

Οι πολεμιστές των επίσημων ενόπλων μας δυνάμεων δε δικαιούνται τίποτα. Είναι φασίστες αυτοί... Έλληνες.

ΑΧΕΡΩΝ 21 Νοεμβρίου 2010 - 2:24:00 π.μ. EET  

Ανωνυμε 20/11 6.41
Περισσευουν τα στραβα στην Ελλαδα ,αλλα αυτο δεν σημαινει οτι οι κομμουνιστες ηταν προδοτες και οι ταγματασφαλιτες πατριωτες,επειδη οι πρωτοι εχασαν στον εμφυλιο,και οι δευτεροι βαπτισθηκαν ''εθνικοφρονες'',αυτοι που δεν ερριξαν σφαιρα ενεντιον Γερμανων,Ιταλων,η Βουλγαρων.Εξ αλλου,η μεγαλη μαζα των ανταρτων του Ε.Α.Μ,που προφανως εννοεις,δεν ηταν ιδεολογικως δομημενοι μαρξιστες,αλλα εν γενει αντιμοναρχικοι που καπελωθηκαν.Καποιοι εξ αυτων ηταν διακεκριμενοι μαχητες του αλβανικου μετωπου,οπως ο ταγματαρχης Κασλας,διοικητης του 4ου Συνταγματος Πεζικου,που κρατησε το υψωμα 731,το περιμαχητον 731 οπως εμεινε στην ιστορια.Τελος,η χουντα των ''εθνικοφρονων'' φερει το μεγαλυτερο,οχι ολο,αλλα το μεγαλυτερο μερος της ευθυνης για την προδοσια της Κυπρου,και αρα,ουτε αυτη δικαιουται να ομιλει.Απλως,η δικτατορια ακολουθηθηκε απο την μη δημοκρατια,η οποια τσιμεντωσε την αποδοχη του αττιλα και την αρνηση του Εθνους γενικωτερα,φορτονωντας στην χουντα πασα νοσον και συμφοραν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP