Λευκωσία: «Κουτσουρεμένος» είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2011

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

«Κουτσουρεμένος» είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2011, ξαθώς, δεν προβλέπει καμία αγορά στρατιωτικού εξοπλιστικού πέραν από πυρομαχικά και ορισμένα παρελκόμενα υφιστάμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων που αγοράστηκαν εδώ και χρόνια.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι, από το σύνολο των 105 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της Δημοκρατίας για το 2011, τα 63 εκατ. αφορούν δόσεις για εξόφληση εξοπλισμών που αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Με τα υπόλοιπα 42 εκατ. ευρώ η Εθνική Φρουρά καλείται να καλύψει τις τακτικές της δαπάνες, που αφορούν τη συντήρηση του στρατεύματος.

Ο προϋπολογισμός με τις δαπάνες αμυντικής θωράκισης κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, ως απόρρητος. Αν και πολυσέλιδος, εξαντλείται περισσότερο στην καταγραφή των στρατιωτικών εξοπλισμών που το Υπουργείο Άμυνας εν τέλει δεν θα αγοράσει. Που προτίθεται να αγοράσει, άγνωστο όμως πότε.

Πάντως για το 2011, οι προβλεπόμενες δαπάνες για την αγορά δεκάδων εξοπλιστικών προγραμμάτων φέρουν ενδεικτικά το ποσό των 10 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, πάγωσε η αγορά:

- Εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων
- πυροβόλων όπλων για σκάφη
- δεκάδων αρμάτων μάχης για αντικατάσταση των 126 γερασμένων EE-9 Cascavel
- οχημάτων μάχης για μεταφορά προσωπικού
- όλμων διαφόρων διαμετρημάτων
- πολυβομβιδοβόλων όπλων
- ρυμουλκούμενων πυροβόλων όπλων μεγάλων διαμετρημάτων για το Πυροβολικό
- αυτοκινούμενων πυροβόλων κ.α.

Επίσης, «πάγωσε» η αναβάθμιση αντιαρματικών πυραύλων και η εγκατάσταση στο σύστημα αυτό, θερμικών καμερών. «Ψαλιδισμένο» είναι και το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά τις αναπτυξιακές δαπάνες.

Η απόφαση που έλαβε προ μηνών το Υπουργικό Συμβούλιο για ανέγερση νέων κτηρίων που θα στεγάζουν Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ μπαίνει στο περιθώριο για το 2011. Το περιβόητο «Πεντάγωνο» παραμένει στα χαρτιά και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας στο ενοίκιο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο για τη Λέσχη Αξιωματικών, η Δημοκρατία πληρώνει περίπου 10.000 ευρώ τον μήνα.

Στα χαρτιά παραμένει και η ανέγερση πολεμικού μουσείου ενώ το ενδεικτικό ποσό των 10 ευρώ φέρουν και οι πρόνοιες του προϋπολογισμού για κατασκευή φυλακίων, εκκαθάριση πεδίων βολής και εγκατάσταση ραντάρ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που αφορά τις δαπάνες αμυντικής θωράκισης είναι ο μοναδικός που δεν περνά από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Αντίθετα, εξετάζεται και εγκρίνεται από τους βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας, οι οποίοι συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών.

Τα απολύτως αναγκαία

Η φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίστηκε ο καταρτισμός του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας για το 2011 είναι η ακόλουθη:

1) Να καλύψει κυρίως δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του Υπουργείου Άμυνας (Διοίκηση) αλλά και της Εθνικής Φρουράς.

2) Το ύψος των κονδυλίων καθορίστηκε από τις δημοσιονομικές δυνατότητες και γενικότερα τους οικονομικούς στόχους που τέθηκαν από την κυβέρνηση.

3) Μέσα στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής της κυβέρνησης για οικονομική περισυλλογή και λιτότητα, έχουν γίνει όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες, ώστε οι δαπάνες που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό να είναι εκείνες που κρίθηκαν ως απόλυτα αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς.

«Φιλελευθέρος»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP