Έμμεση επιβεβαίωση των μυστικών επαφών με την Άγκυρα

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

«Κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή είναι και η απόλυτη κόκκινη γραμμή». Αυτή την απάντηση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας δημοσίευμα περί μυστικών διαπραγματεύσεων Αθήνας - Άγκυρας για το Αιγαίο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διαψεύσει ότι έγιναν οι επαφές.

"Ούτε «γρατσουνιά» σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" είπε ο κ. Δρούτσας μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ και πρόσθεσε: "Από κει και πέρα εμείς είμαστε ανοιχτοί να βρούμε τρόπους συνεργασίας, ακόμα και να προσεγγίσουμε θέματα δύσκολα, είναι προς το συμφέρον μας, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να κάνουμε το επόμενο βήμα, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο".

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει επί της ουσίας, εάν δηλαδή υπήρξαν όντως μυστικές επαφές και τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", η οποία παρουσίασε απόρρητο τηλεγράφημα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον περασμένο Ιούνιο η Τουρκία επιχείρησε να ανοίξει μυστικό δίαυλο διαλόγου για το Αιγαίο -ανεξάρτητο από τις διερευνητικές επαφές- για τα αεροναυτικά θέµατα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ». Η Άγκυρα πρότεινε µυστική διαπραγµάτευση για τη µείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να µετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι συνομιλίες «πάγωσαν» με εντολή του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

Στην ίδια εκπομπή ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην η ελληνική κυβέρνηση.

"Νομίζω την εξωτερική μας πολιτική την ασκούμε με πολύ σαφή και αποτελεσματικό τρόπο, παίρνω το θάρρος να το πω, το βλέπουμε αυτό και στο Σκοπιανό π.χ. όπου ανατρέψαμε μια δυσμενή συγκυρία, κατάσταση την οποία βρήκαμε μπροστά μας πριν από ένα χρόνο. Ο κ. Ερντογάν ασκεί κι εκείνος τη δική του πολιτική και κάνει χρήση και της επικοινωνιακής πολιτικής αν θέλετε. Ο κ. Ερντογάν μας έχει συνηθίσει με αυτό τον ανοιχτό τρόπο προσέγγισης και απέναντι στα media. Λέει πολλά πράγματα με καθαρή γλώσσα, η οποία μερικές φορές μπορεί να σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι. Με την ίδια καθαρή γλώσσα όμως απαντάει και η Ελλάδα. Και δημοσίως και στις συζητήσεις οι οποίες γίνονται με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ή με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Για άλλη μια φορά οι θέσεις μας είναι καθαρές, το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να βρούμε τρόπους για να φέρουμε την Ελλάδα σε πραγματικά μια νέα τροχιά και να εμπεδώσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή".

Απαντώντας σε ερώτηση περί "συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου", ο κ. Δρούτσας δήλωσε: Θα μου επιτρέψετε, με όλο το σεβασμό να το πω αυτό και ν’ αποκαλέσω τέτοιου είδους φράσεις όπως «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, μυστικές διαπραγματεύσεις…ότι είναι λίγο στερεότυπα αυτά. Οι θέσεις της Ελλάδας, το τονίζω για άλλη μια φορά, είναι διαχρονικές, είναι σαφείς. Εμείς κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου"

Ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαρροή


Απαράδεκτο γεγονός χαρακτήρισε τη διαρροή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας και ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το θέμα.
Επισήμανε, δε, πως "η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, οι σχέσεις της είναι ισχυρές και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο" και πρόσθεσε πως δεν είανι απαραίτητο τις θέσεις που παρουσιάζει η Τουρκία να τις υιοθετεί η Ελλάδα".
"Η χώρα μας προασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα και δεν τα διαπραγματεύεται", είπε ο κ.Δελαβέκουρας.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι συναντήσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, γίνονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έχει συστήσει η Ελλάδα με την Τουρκία.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=215893Σημ Εν Κρυπτώ : Για το κατα πόσο "πάγωσαν" οι συνομιλίες για μείωση της έντασης απο τον κ.Παπανδρέου..... βλέπε σχετικό άρθρο : Ευνουχίζοντας την Ελληνική αναχαίτιση

3 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2010 - 11:51:00 μ.μ. EEST  

...και οι παραιτήσεις έπεφταν ραϊθρού!

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2010 - 12:12:00 π.μ. EEST  

"η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, οι σχέσεις της είναι ισχυρές και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο" και πρόσθεσε πως δεν είναι απαραίτητο τις θέσεις που παρουσιάζει η Τουρκία να τις υιοθετεί η Ελλάδα"Αν η Ελλάδα είναι ισχυρή, ναι. Αν δεν είναι, όχι. Βασικές αρχες διεθνών σχέσεων κ. Δελαβέκουρα. Do you know Thucydides?

Mε ισχυρές ΕΕΔ δε θα κουνηθεί κανένας. Μήπως βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας;

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2010 - 1:26:00 π.μ. EEST  

Aυτο το μαλακισμενο το ψεμα το εχει για ψωμοτυρι.... Ωϊμενανε με δαυτους.Ειναι παιδαρελια τελικα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP