Τι δουλειά έχει η Κίνα στη Τουρκία;

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Τον προηγούμενο μήνα, μεγάλος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών της Κίνας, τύπου Su-27 και Mig-29, συμμετείχαν σε ευρεία άσκηση που έγινε από κοινού με τη Τουρκική πολεμική αεροπορία, και με έδρα τη βάση Konya στη κεντρική Ανατολία. Πρόκειται για τη πρώτη ανάλογη στρατιωτική άσκηση μεταξύ της Κίνας και ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση έθεσε επί τάπητος αρκετούς παράγοντες, που οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα πρέπει να αναλύσουν. Από δυτικής άποψης, η κίνηση της Κίνας αποτελεί μια πρόκληση, την στιγμή που οι σχέσεις της με τη Ουάσιγκτον αλλά και με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες διανύουν περίοδο οικονομικής, και όχι μόνο, έντασης. Αυτός ίσως να ήταν και ο πρώτος σκοπός της Κίνας, ο πρωθυπουργός της οποίας συναντήθηκε με τα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ την 6/10. Το στρατηγικό μήνυμα όμως, είναι η θέληση του Πεκίνου να δείξει το πόσο μακριά εκτείνεται η επιρροή του. Αν και κάποιοι αμφισβητούν τη πραγματοποίηση της άσκησης, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με του δυτικούς συμμάχους της.

Οι δυο χώρες έχουν σοβαρές διαφορές αναφορικά με τη κινεζική αντιμετώπιση των τουρκογενών Ουιγούρων, τους οποίους το Πεκίνο θεωρεί ως παράγοντα ισλαμισμού και αποσχιστικών τάσεων. Από τη πλευρά τους, οι Τούρκοι τους υπερασπίζονται, ως θύματα του κινεζικού απολυταρχισμού, και μέσα στα πλαίσια της παν-τουρκικής αλληλεγγύης.


Mεταγωγικό αεροσκάφος Ιl-76 της Κινεζικής Αεροπορίας καθ'οδόν προς το πεδίο ασκήσεων Ικονίου.

Η εύθραυστη σχέση της Άγκυρας με την ΕΕ, η οποία της αρνείται την είσοδο φοβούμενη μια αναβίωση του παλαιότερου μουσουλμανικού επεκτατισμού, έπαιξε σίγουρα κάποιο ρόλο στη πρόσκληση της Κίνας για διεξαγωγή κοινής αεροπορικής άσκησης. Η αμερικανική αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, καθώς και οι χλιαρές αντιδράσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ για το θέμα της επίθεσης στον στολίσκο της ειρήνης (με 9 νεκρούς Τούρκους), συντελούν στο να δημιουργηθεί μια άποψη στη τουρκική κοινή γνώμη, πως η χώρα τους δεν απολαμβάνει ιδιαίτερου σεβασμού από τη Ουάσιγκτον.

Ένας άλλος λόγος για την κοινή άσκηση, μπορεί να ήταν η ανάγκη της Τουρκίας να υπογραμμίσει τις διαφορές της με την Ελλάδα. Η εξαθλιωμένη ελληνική οικονομία έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε διεθνή επαίτη, με πιο πρόσφατη την εξάρτηση της από τη Κίνα προκειμένου αυτή να εξαγοράσει το χρέος της και να χρηματοδοτήσει την ελληνική ναυτιλία. Αντιθέτως, η τουρκική κίνηση βοήθησε να υπογραμμιστεί, έστω και σε επίπεδο εσωτερικής κατανάλωσης, η ανεξαρτησία της χώρας, και το γεγονός της κυριαρχικής ισότητας της με μια παγκόσμια υπερδύναμη.


Από την άλλη, η αποδοχή της αποστολής πολεμικών αεροσκαφών στη Τουρκία, από τη Κίνα, μας δείχνει πως η χώρα αισθάνεται πλέον άνετα στο να επιδεικνύει τη δυνατότητα προβολής των στρατιωτικών της δυνατοτήτων σε τόπους που απέχουν αρκετά από εκεί όπου εντοπίζονται τα άμεσα γεωστρατηγικά της συμφέροντα. Οι συνήθως προσεκτικοί και μετριοπαθείς Κινέζοι διπλωμάτες, αγνοούνται από τις στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες, οι οποίες δίνουν μεγάλη αξία στην επίδειξη, προκειμένου να κερδίσουν εσωτερική αποδοχή. Αυτό φάνηκε και με την αποστολή πολεμικών σκαφών στο Κόλπο του Άντεν τον Ιανουάριο του 2009, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά της πειρατείας.

Με δεδομένες τις εντάσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας μεταξύ ΗΠΑ και Πεκίνου, η «δραματική» εμφάνιση κινεζικών αεροσκαφών σε ασκήσεις στους ουρανούς ενός ΝΑΤΟϊκού κράτους, θα δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις προγραμματισμένες συζητήσεις μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Robert Gates και του Κινέζου ομολόγου του στρατηγού Liang Guanglie, στο Ανόϊ του Βιετνάμ την 12/10/10.

S.A. -Asia Sentinel

http://www.antinews.gr/?p=65545

6 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Οκτωβρίου 2010 - 3:58:00 μ.μ. EEST  

"αριθμός πολεμικών αεροσκαφών της Κίνας, τύπου Su-27 και Mig-29, συμμετείχαν σε ευρεία άσκηση που έγινε από κοινού με τη Τουρκική πολεμική αεροπορία"

Που τα βρήκε τα MiG-29 η Κίνα;;;

D-Mitch 9 Οκτωβρίου 2010 - 4:15:00 μ.μ. EEST  

Η Κίνα δεν έχει MiG-29.. Μάλλον εννοεί τα ουγγαρέζικα στο Anatolian Eagle 2010.

enkripto 9 Οκτωβρίου 2010 - 4:28:00 μ.μ. EEST  

ναι ειναι προφανες οτι εννοει αυτα

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2010 - 6:02:00 μ.μ. EEST  

Διάψευση για συμμετοχή κινεζικών αεροσκαφών στην Τουρκία!!!

Ίσως το τονίζω- να ήταν άλλη μια παραπλανητική Ψ.Ε. από μέρους των Τούρκων ώστε να καλύψουν το γεγονός ότι η Anatolian Eagle τούβλωσε επί χάρτου, ενώ εμείς απέναντι κάναμε επιχειρησιακότατους παπάδες με τους Ισραηλινούς στην Ανδραβίδα αλλά και πιο πριν στην Κρήτη.

China denies sending aircraft to Turkey.
http://www.key.aero/view_news.asp?ID=2625&thisSection=military

Mερικά λάθη όμως επισημαίνονται στο παραπάνω άρθρο, το οποίο μάλιστα έσπευσαν να κοπιάρουν αυτούσιο μερικοί συνήθεις e-ποπτοι του χώρου εν Ελλάδι. Πάλι μας λέει για 29άρια που ένα τρανταχτό σφάλμα. Επίσης είναι λάθος όταν βασίζεται η διάψευση στο ότι δήθεν η Κίνα δε διαθέτει δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού.

Διαθέτει, και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για τα ανεφοδιαστικά τάνκερ Xian HΥ-6 που είναι μετατροπή του κινεζικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Xian Η-6 (το οποίο επίσης βασίζεται στο σοβιετικής σχεδίασης Τupolev Tu-16).

Δυο φωτογραφίες του Xian HΥ-6 επί τω έργω:
http://www.airforceworld.com/pla/gfx/h6/hy6_5.jpg

http://img.fyjs.cn/Mon_0907/27_129163_aeb86e48c512ee9.jpg

Γεια χαρά,
ο Εύβοια Εκατό ;)

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2010 - 11:27:00 μ.μ. EEST  

@ Εύβοια Εκατό, yok κλπ.

Υπάρχει επίσημη δήλωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα η οποία αναφέρει τα εξής:

"Deborah Guido, a spokeswoman for the U.S. Embassy here (Εννοεί στην Άγκυρα), said Oct. 15, "As we understood, the government of Turkey answered they would abide with utmost care our requirement related to their possession of U.S. and NATO technology. And we understand that F-16s were not involved in the exercises.""

Οι Κινέζοι διαψεύδουν. Δικαίωμά τους. Εφ' όσον κανείς μας δεν ήταν στο Ικόνιο, πάμε σύμφωνα με το τι λένε οι ανοικτές πηγές και κρίνουμε αναλόγως. Η αξιοποστία της Κινέζικης κυβέρνησης που μεταξύ άλλων έχει διαψεύσει ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Κίνα δεν είναι και η πιο αξιόπιστη πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από φανφάρες, προπαγάνδες και Ψ/Ε, το ΣΟΤ βγάζει δουλειά "παγκοσμίου επιπέδου" και κάτι αετόπουλα ανατολίας και στέππας τα έχει δια ...προάριστον.

Ανώνυμος 31 Ιανουαρίου 2011 - 10:22:00 μ.μ. EET  

http://i1188.photobucket.com/albums/z416/U_lytau666/TurkishMilitary/27_129009_54b56bb03f3b632.jpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP