Απάντηση ΥΠΕΘΑ για τα πυρομαχικά αρμάτων

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Απάντηση για το κόστος των υπο προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων έδωσε στην δημοσιότητα το ΥΠΕΘΑ, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ι.Κοραντή . Στην ερώτηση που είχε καταθέσει στην Βουλή ο κ.Κοραντής, τόνιζε την αναντιστοιχία του κόστους πυρομαχικών μεταξύ της ελληνικής περίπτωσης και παλαιότερης προμήθειας πυρομαχικών ιδίου τύπου απο την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής :

«Η Τουρκία προμηθεύτηκε 15.000 βλήματα 120 mm, τύπου DM 63 το 2006, σε συμφωνία «πακέτο» με την προμήθεια 298 αρμάτων Leopard 2.

Η χώρα μας, από το 2005 καθυστέρησε στην προμήθεια πυρομαχικών για τα ίδιου τύπου άρματα μάχης, εξαιτίας του διαχωρισμού των δύο προμηθειών.
Το ΓΕΣ προέβη σε διεθνή έρευνα αγοράς για την ύπαρξη πιστοποιημένων και άμεσα διαθέσιμων πυρομαχικών και ως πλέον συμφέρουσα με τα κριτήρια αυτά εκτιμήθηκε η γερμανική προσφορά με ενδεικτική τιμή της κατασκευάστριας εταιρείας για 9.000 βλήματα κινητικής ενέργειας τα 6.084 ευρώ ανά βλήμα.


Στις 27-9-10, το ΚΥΣΕΑ, μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, που διατυπώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία αποφάσισε την προμήθεια 42.360 βλημάτων αρμάτων, εκ των οποίων 30.360 με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και 12.000 με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία. Ο λόγος επιλογής διακρατικής συμφωνίας είναι η κάλυψη της άμεσης επιχειρησιακής ανάγκης του ΓΕΣ, με πιστοποιημένα πυρομαχικά και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της διαφάνειας με την αποφυγή της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης. Στη συνέχεια μάλιστα η τιμή για κάθε βλήμα κινητικής ενέργειας μειώθηκε από τον κατασκευαστή στα 5.295 ευρώ.

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για το τελικό κόστος της προμήθειας, έχει γίνει μόνο εκτίμηση του συνολικού κόστους για προϋπολογιστικούς λόγους και η προμήθεια διενεργείται με όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για διαφάνεια και διασφάλιση των χρημάτων του Ελληνικού Λαού. Σύμφωνα με το νόμο, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, μέσω της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας (BWB), με στόχο την περαιτέρω μείωση της τελικής τιμής, όπως είναι η σαφής εντολή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Άλλωστε, η διαδικασία του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την τελική τιμή της αρχικής ποσότητας που θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες του ΓΕΣ.

Με τη διαδικασία αυτή, η Κυβέρνηση δρομολόγησε με τον πλέον διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο την επίλυση ενός σοβαρού και χρονίζοντος προβλήματος που σχετίζεται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

3 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Οκτωβρίου 2010 - 11:52:00 π.μ. EEST  

"Με τη διαδικασία αυτή, η Κυβέρνηση δρομολόγησε με τον πλέον διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο την επίλυση ενός σοβαρού και χρονίζοντος προβλήματος που σχετίζεται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων"

Καλό, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?
Μήπως, η ιστορία θα επαναληφθεί και με τις βαριές τορπίλες των νέων υποβρυχίων, που θα παραλειφθούν κι αυτά άοπλα?
Και πάλι, βέβαια, θα δρομολογηθεί ο πλέον διαφανής τρόπος, τώρα που τον μάθανε καλά, κορόιδα είναι να ψάχνουν άλλους τρόπους

Ανώνυμος 16 Οκτωβρίου 2010 - 12:36:00 μ.μ. EEST  

Άοπλα δεν είναι τα νέα υποβρύχια. Έχουμε τις παλαιές τορπίλες για να τα εξοπλίσουμε.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα όπως με τα άρματα.

Ανώνυμος 17 Οκτωβρίου 2010 - 10:51:00 π.μ. EEST  

Σίγουρα δεν είναι το ίδιο πράγμα, γιατί μπορούμε, έστω και με "περιορισμούς" να τα έχουμε εξοπλισμένα.
Το αναφέρω απλώς για να δείξω ότι η νοοτροπία παραμένει η ίδια σε όλους τους εξοπλισμούς

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP