Σημαντικές συμφωνίες Τουρκίας - Κίνας

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Στρατηγική συμμαχία με βελτίωση της μεταφορικής σύνδεσής τους, αλλά και τριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών τους στα 50 δισ. δολάρια μέσα στην ερχόμενη πενταετία -και στα 100 δισ. ώς το 2020- αποφάσισαν να συνάψουν Πεκίνο και Αγκυρα. Αυτό δήλωσε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο δεύτερος, μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες εμπορικές συναλλαγές θα γίνονται σε τουρκικές λίρες και γουάν.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Kινέζου πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Ακολούθησε δε την υπογραφή οκτώ συμφωνιών για το διμερές εμπόριο, την οικονομική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, την υψηλή τεχνολογία και τις μεταφορές - συμπεριλαμβανομένης μίας δέσμευσης για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα αναβιώνει με σύγχρονες υποδομές τον παλαιό «Δρόμο του Μεταξιού» μεταξύ Ευρώπης και Απω Ανατολής.

Σύμφωνα με τον Κινέζο πρωθυπουργό, που σήμερα θα έχει επαφές με επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν αποτελεί «ιστορική καμπή στο ταξίδι». Η δε απόφαση περί στρατηγικής συμμαχίας συνιστά «αναγνώριση της περιφερειακής και διεθνούς ισχύος της Τουρκίας». Οι δύο χώρες έχουν αρκετά κοινά, ως σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες στους κόλπους του G20. Αμφότερες, δε, εξόργισαν τη Δύση ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις τους με το Ιράν με συμφωνίες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο όγκος των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών διαμορφώθηκε πέρυσι στα 10,08 δισ. δολάρια, μειωμένος κατά 19,8% λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, έχοντας όμως εκτιναχθεί σε σχέση με τα μόλις 1 δισ. δολάρια του 2000. Οι συναλλαγές, ωστόσο, είναι «άνισες», με τις τουρκικές εξαγωγές στην Κίνα να αυξάνονται πέρυσι κατά 11%, στα 1,6 δισ. δολάρια, και τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 20%, στα 12,7 δισεκατομμύρια.

Η απόφαση για «αποκλεισμό» του δολαρίου από το σινοτουρκικό εμπόριο χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές «σημαντική», καθώς είναι το τελευταίο βήμα του Πεκίνου μετά τα αντίστοιχα με Ρωσία και Βραζιλία για διεθνοποίηση της χρήσης του κινεζικού νομίσματος. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ίσως ο πιο ενδιαφέρων τομέας συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών είναι οι μεταφορές, καθώς η Κίνα διερευνά επενδύσεις σε μεταφορικούς κόμβους στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, «η Τουρκία θα ανταγωνιστεί την Ελλάδα, την ώρα που η Κίνα εκδηλώνει επίσης ισχυρό ενδιαφέρον για υλοποίηση άμεσων επενδύσεων σε λιμενικές εγκαταστάσεις», εκτιμούν αναλυτές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100026_09/10/2010_418106


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP