Ψάχνουν να βρουν... Οθωμανική κληρονομιά

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Με πανηγυρικό τρόπο αποδεικνύεται ότι τα όσα λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου στο βιβλίο του "Στρατηγικό Βάθος", δεν είναι απλά θεωρία, αλλά εφαρμόζονται εντατικά στην πράξη. Όσα ο Νταβούτογλου έλεγε, περί της κοινής πολιτιστικής "Οθωμανικής" κληρονομιάς των χωρών των Βαλκανίων, που μπορούν σιγά σιγά να μετατραπούν σε δορυφόρους του νεοοθωμανιστικής υπερδύναμης, στην οποία θέλει να μετατρέψει την Τουρκία ο κύριος αυτός, έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή.

Όχι, δεν αναφερόμαστε στα τούρκικα σήριαλ που κατακλύζουν τις ελληνικές τηλεοράσεις, αν και αυτό έχει την δική του σημασία. Δεν είναι μόνο αυτά. Την αφορμή την παίρνουμε από μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου (θέλουν και τριήμερο). Ο τίτλος της εκδήλωσης: "Το Οθωμανικό παρελθόν στο Βαλκανικό παρόν: Μουσική και μεσολάβηση". Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν βλέπουμε τίτλους όπως: "Διαπολιτισμικές μουσικές συναντήσεις στην Οθωμανική αυτοκρατορία" ή "Η Οθωμανική ηχώ στην σύγχρονη Ελλάδα", αλλά και "Οθωμανικά υπολείμματα στο μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο των ιθαγενών κατοίκων των Σερρών". Πώς σας φαίνεται μέχρι τώρα;

Φυσικά καλεσμένοι και ομιλητές είναι αρκετοί Έλληνες, Τούρκοι και Φινλανδοί καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το τμήμα τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Η Φινλανδία είναι μια πολύ περίεργη περίπτωση χώρας, όπου οι μη Τούρκοι κάτοικοί της, ομιλούν μια τουρκογενή γλώσσα και ίσως με αφορμή αυτό καλλιεργούν προνομιακές σχέσεις με την γείτονα χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς γίνεται και η συγκεκριμένη συνδιοργάνωση αυτού του "σεμιναρίου".

Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα, χρονικά, η συγκεκριμένη σύμπτωση, προσπάθειας ανακάλυψης της Οθωμανικής κληρονομιάς στον ελληνικό πολιτισμό. Σήμερα που προωθείται η Ρεπούσεια λογική της "αρμονικής συνύπαρξης" Ελλήνων και Τούρκων, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, τα ελληνικά πανεπιστήμια παίζουν τον ρόλο τους... Προσπαθούν να πιάσουν κάποιες κλωστές στον λαϊκό πολιτισμό για να πλέξουν ένα ψεύτικο υφαντό που θα στηρίζει την αντι-ιστορική αυτή άποψη. Για εμάς, η μοναδική κληρονομιά της Οθωμανικής παρουσίας στην Ελλάδα, είναι οι ποταμοί αίματος που χύθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, σε μια από τις πιο αιματηρές επαναστάσεις του 19ου αιώνα, για να απαλλαχθούμε από αυτή. Και τα υπόλοιπα είναι τρίχες κατσαρές, που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ιδεοληψίες.

Αναδημοσίευση από τον Elkosmos - Ημερομηνία δημοσίευσης: 25-09-10

Σχετικό σχόλιο από τον καθηγητή Νεοκλή Σαρρή στην εκπομπή Τομές 28.9.10

http://lomak.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

5 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Οκτωβρίου 2010 - 5:24:00 μ.μ. EEST  

Τόοοσοι Πρέσβεις και Διευθυντάδες Α' και Β' στο ΥΠΕΞ κι ένα πλήθος μανδαρίνων δεν έχουν τ' άντερα να φτιάξουν κάτι παρόμοιο για τους Έλληνες από τις αυτόνομες Ίμβρο και Τένεδο μέχρι την Πόλη την Τραπεζούντα και την Καππαδοκία; Γιατί τις γνώσεις επιπέδου Ιστορίας Γυμνασίου τις έχουν.

Φιλότιμο δεν έχετε ρεεε;

Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2010 - 1:16:00 μ.μ. EEST  

Έτσι εξηγείται η ..... περίεργη προσπάθεια του Όλιν Ρεν υπέρ των .... τουρκικών δικαίων (sic!), καθώς ομοίως και η φιλότουρκικη στάση των Σουηδών!

Οι τελευταίοι, από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου που τους ξεδόντιασε, είχαν συνάψει φιλία με τους Όθωμανούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να πλευροκοπήσουν την Ρωσσία.

Από τότε κρατά η .... "συμμαχία" (sic!) με τους Τούρκους!

Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2010 - 9:09:00 μ.μ. EEST  

"Το Οθωμανικό παρελθόν στο Βαλκανικό παρόν: Μουσική και μεσολάβηση"
ο Σαρρης διαβασε τον τιτλο στα αγγλικα the ottoman past balkan present music and meditation δηλ επαρση (οχι mediation που θα πει διαμεσολαβηση).
ΓΣ

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2010 - 12:32:00 μ.μ. EEST  

@3 Οκτωβρίου 2010 1:16:00 μ.μ.

Φίλε μου, ουδεμία σχέση η Σουηδία με την Φινλανδία! Οι Σουηδοί, όπως και οι Νορβηγοί μιλάνε μια γερμανική γλώσσα ενώ οι Φινλανδοί μια τουρκογενή-τουρανοαλταϊκή. Απλά ο Σουηδός ΥΠΕΞ, υπήρξε υπάλληλος των Τούρκων στο παρελθόν ενώ κατέχει πολλές μετοχές από τουρκικές εταιρείες, οπότε ο συγκεκριμένος υποστηρίζει σθεναρά τα δικά του συμφέροντα. Εξ όσων ξέρω, έχει δεχτεί και κριτική για την στάση του υπέρ της Τουρκίας...

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2010 - 6:01:00 μ.μ. EEST  

@ 3 Οκτωβρίου 2010 9:09:00 μ.μ. GMT+03:00

Ο Σαρρής σωστά το διάβασε.
Meditation σημαίνει διαμεσολάβηση και mediation σημαίνει διαλογισμός. Έπαρση μεταφράζεται ως conceit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP