H Τουρκία εξετάζει την συμμετοχή της στο Κορεατικό πρόγραμμα μαχητικού KF-X

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης Νοτιοκορεατικής εφημερίδας Korean Times η Τουρκία «εξετάζει σοβαρά την συμμετοχή της στο πρόγραμμα KF-X ώστε ν’ αντικαταστήσει τα F-16 μέχρι το 2020». Την δήλωση αυτή έκανε ο Υποπτέραρχος Choi Cha-kyu Διευθυντής του προγράμματος KF-X συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία θα χρειαστεί ν’ αντικαταστήσει F-16 το 2020 και θα μοιραστεί το κόστος της ανάπτυξης του προγράμματος με την Ινδονησία μόλις συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα».

Το KF-X είναι μαχητικό που προορίζεται ν’ αντικαταστήσει τα F-16 Block 52 από τα οποία θα έχει 50% μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, 34% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της ατράκτου, 30% μεγαλύτερο μέγεθος, ραντάρ AESA, Σύστημα Αυτοπροστασίας, σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης IRST, σύστημα ζεύξης δεδομένων κλπ.

Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί το 2001 αλλά το 2002 αναβλήθηκε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η Νότιος Κορέα βρήκε τελικά συμμέτοχο στο πρόγραμμα την Ινδονησία η οποία έχει απαίτηση για 50 μαχητικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκικής συμμετοχή θα μπορούσε να λάβει τον χαρακτήρα μιας "ανταλλαγής" , καθώς η Άγκυρα θέλει να προωθήσει το Επιθετικό Ε/Π Τ-129 Mangusta που θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα, για το Νοτιοκορεατικό πρόγραμμα επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-Χ!

Το KF-X από καθαρό stealth σχέδιο, μετά από προβλήματα χρηματοδότησης κατέληξε σε βελτιωμένη έκδοση του F-16 Block 52, με την τελική του διαμόρφωση να μην έχει οριστικοποιηθεί ακόμα (1’η 2 κινητήρες, canards κλπ). Οι νοτιοκορεάτες βρίσκονται σε συνομιλίες με εταιρίες όπως η Boeing, η SAAB, η Lockheed και η EADS οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του α/φους μιας και θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για 40-60 stealth μαχητικά στο πρόγραμμα F-X III.

Είναι προφανές ότι οι όποιες εξελίξεις θα αργήσουν μιας και ακόμα το όλο σχέδιο είναι στα χαρτιά. Επίσης προφανές είναι ότι η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία δεν βρίσκεται σε λήθαργο αλλά επιδιώκει συνεχώς συμμετοχή σε νέα προγράμματα, έχοντας μακροχρόνιο σχεδιασμό. Με την Κορέα υπάρχει ήδη συνεργασία τόσο στα άρματα μάχης όσο και στα εκπαιδευτικά α/φη. Δυστυχώς η σύγκριση με τα καθ’ ημάς είναι καταθλιπτική.

*Στην φωτογραφία μια απο τις καλλιτεχνικές απεικονίσεις του ΚF-X, οι οποίες φυσικά προς το παρόν δεν έχουν καμία αξία, καθώς η τελική διαμόρφωση (1 η 2 κινητήρες,canards) δεν εχει οριστικοποιηθεί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 - 1:26:00 π.μ. EEST  

Μακάρι να συμμετάσχει στο KF-X η Τουρκία, αλλά μάλλον απίθανο...

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 - 11:25:00 μ.μ. EEST  

Το μακάρι που κολλάει;

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 - 12:32:00 π.μ. EEST  

Το "μακάρι" κολάει στο ότι θα δεσμευτεί για την αγορά ενός μαχητικού αεροσκάφους το οποίο θα είναι υποδεέστερο σχεδόν όλων των δυτικών επιλογών (μας), αν έχουμε το μυαλό να αποφύγουμε το JSF...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP