Γιρμπιμπέσογλου, ΤΜΤ και Χριστόφιας

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Του Λάζαρου Μαύρου

Δυο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν πριν από 48 χρόνια, για να μη δημοσιεύσουν, τότε, αυτό ακριβώς που ομολόγησε προχθές ο Τούρκος ε.α. στρατηγός Σαμπρί Γιρμπιμπέσογλου: Τις προβοκατόρικες ανατινάξεις των τζαμιών Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ, την 25η Μαρτίου 1962, από βομβιστές της ΤΜΤ του Γραφείου Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Οι αντιντενκτατικοί δημοσιογράφοι κι εκδότες, από 16.8.1960, της εβδομαδιαίας τ/κ «Τζουμχουριέτ», Αϊχάν Μουσταφά Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ Γκουρκάν, δολοφονήθηκαν από την ΤΜΤ, ο πρώτος στο κρεβάτι όπου κοιμόταν με τη σύζυγο, δίπλα στα δυο ανήλικα παιδιά τους, κι ο άλλος μέσα στο αυτοκίνητό του έξω απ’ το σπίτι του, αμφότεροι στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας, τη νύκτα της Δευτέρας 23ης Απριλίου 1962. Το πρωί, η εφημερίδα τους είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο ότι, σ’ επόμενη έκδοση θα αποκάλυπτε τους μπράβους του Ντενκτάς (ΤΜΤ) που έβαλαν τις βόμβες στα τεμένη, για να προκαλέσουν διακοινοτικές ταραχές. Ήταν τα προσχεδιασμένα προεόρτια της ένοπλης Τουρκανταρσίας του Δεκεμβρίου 1963, που σχεδίασε κι εξαπέλυσε η Τουρκία στην Κύπρο, διά του ΓΕΠ-ΤΜΤ.

- Η επιστολή Φαζίλ Κιουτσούκ 13.8.55 στις εφημερίδες της Τουρκίας, για δήθεν επίθεση γενοκτονίας που θα εξαπέλυαν οι Έλληνες Κύπριοι κομμουνιστές του ΑΚΕΛ κατά των Τ/κ, με το συλλαλητήριό τους της 28.8.55,
- Η βόμβα Τούρκων πρακτόρων του ΓΕΠ στο «σπίτι όπου γεννήθηκε» ο Αττατούρκ στη Θεσσαλονίκη 5.9.55, ως… αφορμή για να εξαπολύσουν, οι οργανωμένοι από το τουρκικό κράτος όχλοι, το πονγκρόμ των Σεπτεμβριανών, 6-7.9.1955, εναντίον των Ελλήνων της Κων/πόλεως,
- Η βόμβα των ντενκτασικών της ΤΜΤ, 7 Ιουνίου 1958, στο τουρκικό προξενικό Γραφείο Τύπου στον τουρκομαχαλά της Λευκωσίας, ως βόμβα δήθεν της ΕΟΚΑ, προκειμένου να εξαπολύσουν τους τ/κ όχλους εναντίον των αμάχων Ελλήνων της Λευκωσίας,
- Ο ι βόμβες Μπαϊρακτάρη της 25.3.1962, η «μπανιέρα» με τη νεκρή σύζυγο και τα παιδιά που σκότωσε σε αμόκ ο πατέρας τους, Τούρκος ταγματάρχης Νιχάτ Ιλχάν 1964, της δήθεν «βαρβαρότητας των Ελλήνων του αιμοσταγούς Μακαρίου» κ.ά. παρόμοια, αποτελούσαν προσχεδιασμένες από το ΓΕΠ -ΤΜΤ προβοκάτσιες.

Τώρα τις ομολογεί και ο υπηρετήσας στην ΤΜΤ το 1962, Γιρμπιμπέσογλου. Μία ακόμα σφαλιάρα στη «θεωρία Χριστόφια», περί δήθεν «συνυπευθυνότητας» των… Ελλήνων Κυπρίων!

Σημερινή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP