Πράκτορας της ΕΥΠ κατηγορείται για κατασκοπεία

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Πρωτοφανής απόφαση για τα δεδομένα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας: σε αργία τέθηκε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που επιβάλλεται τέτοιου είδους πειθαρχική ποινή σε στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών.
Η ποινική δίωξη για κατασκοπεία είχε ασκηθεί στον αξιωματούχο της ΕΥΠ στις 24 Ιουνίου του 2010 από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δ. Πιέρρο. Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, το στέλεχος της ΕΥΠ κατείχε παρατύπως περισσότερα από 5.000 απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ «με σκοπό να τα παραδώσει σε ξένους αξιωματούχους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο. Τα απόρρητα στοιχεία είχαν βρεθεί σε φωριαμό μέσα στο γραφείο του, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2010. Ανάμεσα στα έγγραφα που εντοπίστηκαν ήταν και εκατοντάδες πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, αλλά και σειρά στοιχείων για έρευνες των μυστικών υπηρεσιών κυρίως σε γειτονικές χώρες. Επιπλέον υπήρχε ένας ογκώδης φάκελος που αναφερόταν σ΄ ένα δορυφορικό σύστημα εποπτείας των συνόρων, δεκαεπτά σελίδες από διαγωνισμό πρόσληψης στην ΕΥΠ στις 6 Μαρτίου του 2000, 114 διαγωνίσματα υποψηφίων για την ΕΥΠ, δελτία από τέσσερα ψυχομετρικά τεστ υποψηφίων και άλλα. Το διευθυντικό στέλεχος της ΕΥΠ τέθηκε σε αργία (με σημαντική μείωση του μισθού του) έως ότου τελεσιδικήσει η ποινική του υπόθεση. Από την πλευρά του, το στέλεχος της Α΄ Διεύθυνσης Κατασκοπείας αναφέρει ότι ο ίδιος ήταν ο συντάκτης των περισσοτέρων από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του και δεν υφίσταται κανένα ζήτημα κατασκοπείας. Ακόμη αναφέρθηκε σε εσωτερικές σκοπιμότητες εντός της ΕΥΠ, αλλά και στο ότι ασκήθηκαν «άνωθεν πιέσεις» σε μέλη του Τριμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου της υπηρεσίας.


www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=353197&dt=09/09/2010#ixzz0z12gzqi4

2 σχόλια:

konion 10 Σεπτεμβρίου 2010 - 6:44:00 μ.μ. EEST  

Μᾶλλον περὶ πολιτικοῦ προσωπικοῦ πρόκειται, ἀφοῦ πηγαίνει στὸν εἰσαγγελέα.
Ἡ ΚΥΠ χρειάζεται ἐσωτερικοὺς μηχανισμοὺς ἐλέγχου, ὄχι κρυφὲς ἐξετάσεις γιὰ νὰ μποῦν τὰ δικά μας παιδιά.
Καὶ λίγη ἀξιοκρατία δὲν βλάπτει.

Ανώνυμος 19 Αυγούστου 2011 - 12:05:00 π.μ. EEST  

ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP