Στον κάλαθο των αχρήστων οι προτάσεις των επιτελείων

Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

Κλείσιμο στρατοπέδων και μείωση της οροφής των Ενόπλων Δυνάμεων

Του Ανδρέα Κούτρα

Οι αξιωματικοί από ανθυπολοχαγό μέχρι αντισυνταγματάρχη που κρίνονται στο βαθμό που κατέχουν τρεις φορές "διατηρητέοι" και οι συνταγματάρχες και ταξίαρχοι που κρίνονται από την υπηρεσία ως "ευδοκίμως τερματίσαντες" είναι αυτοί που θα εισέρχονται στην παράλληλη επετηρίδα η οποία θα θεσπίζεται με το σχέδιο νόμου περί υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλη επετηρίδα
Το σκεπτικό της παράλληλης επετηρίδας είναι η συμπλήρωση των 35 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας και η θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης. Σημειώνεται πως το σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου μετά από επεξεργασία και από την Διαρκή επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, έχει ως βάση την εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των στρατιωτικών με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, που υπαγορεύει σύνταξη με 40 χρόνια υπηρεσίας (35 πραγματικής υπηρεσίας συν 5 πλασματικά).

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλο , όπως κατατέθηκε και στην Βουλή, και προκύπτει από την ανάγνωση του οτι δεν ενσωματώνει καμία από τις παρατηρήσεις των Γενικών Επιτελείων. Γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στους στρατιωτικούς, με ορισμένους να θεωρούν ότι η πολιτική ηγεσίας ενήργησε στην λογική του "αποφασίζω και διατάσσω" και εκτιμούν πως αν ψηφιστεί ως έχει, η υλοποίηση του θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Πυρά εκτοξεύουν αξιωματικοί,υπαξιωματικοί και εθελοντές μακράς διαρκείας, η κάθε κατηγορία για δικούς της λόγους. Συγκεκριμένα η αντικειμενικότητα των κριτηρίων για τις κρίσεις των αξιωματικών και την ανέλιξη τους στην ιεραρχία ελέγχεται, ενώ αντιδράσεις εξακολουθούν να προκαλούν στα επιτελεία τα περί σύστασης συμβουλίων μεταθέσεων ανα κλάδο και η παρουσία των ανώτατων-ανώτερων αξιωματικών, με παρουσία μάλιστα δικηγόρου, στα Συμβούλια Κρίσεων με δικαίωμα έγγραφης ένστασης σε περίπτωση αποστρατείας. Τα Επιτελεία θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί, αλλά ο υπουργός Άμυνας αγνόησε την παρατηρησή τους.

Θεωρεί επίσης ο κύριος Βενιζέλος πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία και συνοχή του στρατεύματος από την εξέλιξη των αξιωματικών που προέρχονται από σχολές υπαξιωματικών εώς τον βαθμό του συνταγματάρχη, δεδομένου ότι αποκτούν τους βαθμούς του αντισυνταγματάρχη και του συνταγματάρχη σε σύνολο 3 χρόνων κατά την ολοκλήρωση της καριέρας τους, ενώ οι απόφοιτοι των ΑΣΕΙ στα 12 χρόνια, και πιστεύει πως το κεφάλαιο Εθελοντών Μακράς Διαρκείας έκλεισε, με την αναγνώριση της 5ετίας ως υπηρεσίας στο Δημόσιο και την μονιμοποίηση τους. Ξέχασε την υπόσχεση για την ανέλιξη τους ως τον βαθμό του λοχαγού.

Έφεδροι Οπλίτες
Με το νομοσχέδιο συστήνεται ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη (σημ Εν Κρυπτώ : Στην ουσία πρόκειται για τον θεσμό των ΟΒΑ με άλλο "περιτύλιγμα"), με χρηματική παροχή που θα προσδιοριστεί (εκτιμάται μεταξύ 500 και 700 ευρώ τον μήνα) και όριο υπηρεσίας τα 3 χρόνια, αλλά ουδείς γνωρίζει απο πότε, πώς, και πόσοι θα απασχολούνται , ενώ γίνεται μια προσπάθεια παραχώρησης αδειών περιπτέρων σε όσους συμμετείχαν στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τέλος, μπορεί να αποδεσμεύει εκτάσεις και να τις διαθέτει σε δήμους για κοινωφελείς λόγους, οι οποίοι ωστόσο από το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζονται

Κλείσιμο στρατοπέδων, μείωση προσωπικού και εξοπλιστικά προγράμματα μακράς διαρκείας
Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωράει με την τακτική του "ράβε-ξήλωνε" στην νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Απο την επαναξιολόγηση του εξοπλιστικού προγράμματος περάσαμε στον 15ετή προγραμματισμό των αμυντικών προμηθειών με απολογιστική μελέτη για όσα συνέβησαν τα τελευταία 20 χρόνια. Στόχος είναι -σύμφωνα με τον κύριο Βενιζέλο, μέσα από ένα ευρύ φάσμα αλλαγών να υπάρξει ένας Στρατός σύγχρονος και έξυπνος. Λέξεις ειπωμένες αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά χωρίς αντίκρισμα ως σήμερα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν σε θέση να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των στρατοπέδων που θα κλείσουν αφού οι αντιδράσεις απο πολιτικού κυρίως του χώρου του ΠΑΣΟΚ είναι σφοδρές, αλλά ούτε για το πόσο θα μειωθούν οι οροφές του προσωπικού των κλάδων, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις απο πλευράς Επιτελείων. Σήμερα είναι 93.400 για τον Στρατό, 28.500 για την Αεροπορία και 22.000 για τον Ναυτικό (μόνιμοι και οπλίτες μαζί)

Κόστος λειτουργίας
Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε πως απο την νέα δομή δυνάμεων θα προκύψει μείωση του κόστους λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά δεν το προσδιόρισε. Εμφανίστηκε με διαφορετική θέση όσο αφορά την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος. Άφησε κατά μέρος την επαναξιολόγηση στην οποία αναφέρεται εδώ και 11 μήνες και πέρασε στην κατάρτιση μακροπρόθεσμων 15ετούς διάρκειας και 3ετών κυλιόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων θα υλοποιηθούν οι αναγκαίες προμήθειες οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή θα συνταχθεί και απολογιστική μελέτη εκτίμησης και αξιολόγησης των αγορών οπλικών συστημάτων που έχει εκτελεστεί την τελευταία 20ετία, προκειμένου να διαπιστωθεί τι πληρώσαμε για την απόκτηση τους και ποια είναι η επιχειρησιακή απόδοση τους. Ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός ότι θα γίνει συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής για τις προμήθειες των κινητήρων των αεροσκαφών , τα πυρομαχικά αρμάτων και το τέλος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την υπερκοστολόγηση συμβάσεων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,λέγοντας πως σήμερα μονογράφεται η συμφωνία με την ThyssenKrupp και την Abu Dhabi Mar που αφορά στην μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Αν και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η σύμβαση, ο κ.Βενιζέλος κράτησε μια επιφύλαξη, σημειώνοντας πως "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ελεύθερος Τύπος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP