Tρίτη παραίτηση υποναυάρχου μέσα σε τέσσερις μήνες

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Σοβαρά ερωτήματα για το κλίμα που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις προκαλεί η χθεσινή παραίτηση του μάχιμου υποναυάρχου Αντ. Παπαϊωάννου από τη θέση του διευθυντή Κλάδου Πόρων του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για την τρίτη- μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών- παραίτηση ανωτάτου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που από ορισμένους ερμηνεύεται ως ένα ιδιότυπο «κίνημα του Ναυτικού», παρά την επίκληση «προσωπικών λόγων» από τον ίδιο.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει γενικευθεί η δυσαρέσκεια και η δυσφορία ανωτάτων αξιωματικών και των τριών κλάδων έναντι τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανωτέρω πηγές αναφέρουν την έλλειψη διαβούλευσης για πολλές πρωτοβουλίες, όπως μεταξύ άλλων αυτή για το νέο νομοσχέδιο «περί ιεραρχίας και προαγωγών».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρεται να είναι, κατά τις εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών, και η αφορμή της υποβολής παραίτησης εκ μέρους του υποναυάρχου Παπαϊωάννου. Πόσω μάλλον που ο συγκεκριμένος αξιωματικός ήταν υπεύθυνος λόγω της θέσεώς του στο ΓΕΕΘΑ και για τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Παράλληλα οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Πεντάγωνο μιλούσαν χθες για το «ανησυχητικό κλίμα» που διαμορφώνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις λόγω των παραιτήσεων αξιωματικών, των απωλειών στρατιωτικού προσωπικού αλλά και της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται από την πολιτική ηγεσία. Στη μη υπηρεσιακή αναφορά του προς τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο υποναύαρχος Παπαντωνίου αναφέρεται στη μεταβολή του «αξιακού κώδικα που έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του στρατιωτικού προσωπικού» του Πολεμικού Ναυτικού. Επισημαίνει δε, αφήνοντας σαφείς αιχμές, ότι δεν υλοποιούνται θεσμικές αλλαγές «που θα βελτιώσουν και θα ανακουφίσουν τα χρόνια προβλήματα του στρατιωτικού προσωπικού, όσον αφορά κυρίως αξιοκρατικά κριτήρια τοποθέτησης» για τα οποία, όπως παρατηρεί, «ουδεμία κινητικότητα υπάρχει». Και καταλήγει λέγοντας ότι η συμμετοχή του στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) υπήρξε «ανούσια και τυπική». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντησή του προς τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης αναφέρεται στον «αόριστο σχολιασμό» και στις «υπαινικτικές διατυπώσεις» του υποναυάρχου Παπαϊωάννου. Παράλληλα επισημαίνει ότι ουδέποτε κατά τις συνεδριάσεις του ΑΝΣ «δεν αντιτάχθηκε στις ληπτές αποφάσεις» ούτε «εξέφρασε έστω αμυδρώς τις αντιρρήσεις του».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου είχε διαδεχθεί στη συγκεκριμένη θέση τον υποναύαρχο Στ. Φενέκο , ο οποίος είχε επίσης παραιτηθεί στις 30 Απριλίου. Ο υποναύαρχος Φενέκος είχε εκφράσει μάλιστα την έντονη δυσφορία του για τα υποτιμητικά σχόλια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ιδίου του κ. Ευ Βενιζέλου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο τρίτος υποναύαρχος που παραιτήθηκε ήταν ο Κ. Γκιώνης, ο οποίος κατείχε τη θέση του διευθυντή Εξοπλισμών του ΓΕΝ. Μετά και την παραίτηση Παπαϊωάννου όμως θα υπάρχουν πλέον δύο κενές θέσεις υποναυάρχων στο ΑΝΣ, καθώς δεν υπάρχουν αρχιπλοίαρχοι οι οποίοι να πληρούν τα τυπικά κριτήρια προαγωγής τους στον βαθμό του υποναυάρχου.

Ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου ήταν ένας αξιωματικός ο οποίος είχε περάσει από διάφορες μάχιμες θέσεις. Την περίοδο 2008-2009 διετέλεσε πρώτος διοικητής της πρώτης ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με την ονομασία «Αtalanta», στην περιοχή ανοικτά της Σομαλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

http://www.tovima.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος 31 Αυγούστου 2010 - 11:37:00 μ.μ. EEST  

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ!!ΟΧΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ.ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΚΑΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ!ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ BACKUP ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ,ΟΠΩΣ ΚΑΛΑ ΞΕΡΟΥΝ,ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΡΑΤΟ. Ν/ΤΠΒ

Ανώνυμος 2 Σεπτεμβρίου 2010 - 1:38:00 μ.μ. EEST  

Η "παθητική" εκδήλωση της δυσαρέσκειας των αξιωματικών, με τη μορφή της παραίτησης, αποδεικνύει το βαθύτατα δημοκρατικό τους φρόνημα. Σε άλλες εποχές, η δυσαρέσκεια θα εκδηλωνόταν με πολύ πιο "ενεργητικό", αλλά και συλλογικό τρόπο. Ιδίως αν μία κυβέρνηση παραβίαζε συστηματικά το Σύνταγμα, στο οποίο ορκίζονται να φυλάττουν πίστη.
Άραγε, αν τα δικαστήρια κρίνουν αντισυναγματικές τις κυβερνητικές νομοθετικές πράξεις και η κυβέρνηση τα αγνοήσει, θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνουν το ίδιο παθητική αντίδραση; Υπάρχει και το άρθρο 120 παρ. 4...

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2010 - 6:39:00 μ.μ. EEST  

Η "παθητική" εκδήλωση δυσαρέσκειας των αξιωματικών είναι μεν δημοκρατική, έχει φέρει δε το στράτευμα στα σημερινά χάλια.

Εφόσον δεν βρίσκουν οι κ.κ. Αρχηγοί και λοιποί ανώτατοι το θάρρος να λένε που και που και κανένα όχι στους πολιτικούς τους προϊστάμενους και να κοινοποιούν και τους λόγους της παραίτησής τους ώστε κι εμείς να μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα τις εξελίξεις, η κατρακύλα θα συνεχιστεί.

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2010 - 10:12:00 μ.μ. EEST  

Οσοι και να παραιτηθουν ειναι ανωφελο διότι θα βρεθουν αλλοι να τους αντικαταστήσουν !
Ειναι καλύτερο να μεινουν και να "πολεμήσουν" για αυτά που πιστεύουν και να προσπαθήσουν "απο μέσα" να πετύχουν ότι θεωρούν σωστό !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP