Τα βόδια και τα λιοντάρια

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Sayeret Matkal σημαίνει Μονάδα Αναγνώρισης του Γενικού Επιτελείου. Πρόκειται για τους επίλεκτους των επιλέκτων των Ισραηλινών Αλεξιπτωτιστών. Ιδρύθηκε από τον Αβραάμ Αρνάν το 1957 με αποστολές την αναγνώριση πίσω από τις γραμμές του εχθρού, την απελευθέρωση ομήρων και γενικά ειδικές επιθετικές επιχειρήσεις που συχνά αφήνουν άφωνη την παγκόσμια κοινότητα με την τόλμη και την επιτυχία τους. Σημειωτέον ότι αποτελείται, όπως σχεδόν όλη η Τσαχάλ (ο Ισραηλινός Στρατός) αποκλειστικά από εφέδρους.

Ήταν λοιπόν τρία αδέρφια, ο Γιόναταν (Γιόνι), ο Μπέντζαμιν (Μπίμπι) και ο Ίντο, όλοι με σπουδές στα καλύτερα αμερικάνικα πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, ΜΙΤ κλπ), από τα οποία γύριζαν για να πολεμήσουν. Ο πατέρας τους ήταν καθηγητής Ιστορίας στο Κορνέλ.

Ο Γιόνι ξεκίνησε να σπουδάζει Ιστορία και Φιλοσοφία στο Χάρβαρντ αλλά γύρισε στο Ισραήλ, συνέχισε τις σπουδές του στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και υπηρέτησε στην Sayeret Matkal. Έγινε Διοικητής της Μονάδας. Ο Αντισυνταγματάρχης Γιόναταν Νετανυάχου σκοτώθηκε στην επιχείρηση «Αστραπιαίο Χτύπημα» στο Έντεμπε της Ουγκάντα και είναι από τους μεγαλύτερους ήρωες του Ισραήλ.

Ο Ίντο, ο μικρότερος, είναι ακτινολόγος και θεατρικός συγγραφέας, υπηρέτησε κι αυτός στην ίδια μονάδα και είδε πολεμική δράση.

Ο άλλος αδερφός, ο Μπίμπι, όπως τον φωνάζουν, σπούδασε κι αυτός στην Αμερική. Το 1967 και κατατάχθηκε στους Αλεξιπτωτιστές. Διακρίθηκε στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, υπηρέτησε στην Sayeret Matkal υπό τις διαταγές του Εχούντ Μπάρακ και αμέσως μετά, όντας ήδη Λοχαγός, ανέλαβε Διοικητής της μονάδας.

Στις 9 Μαΐου 1972, δεκαέξι άνδρες της Μονάδας εισέβαλαν αστραπιαία στο αεροσκάφος της πτήσης SABENA 572, που τέσσερις παλαιστίνιοι αεροπειρατές, δυο άνδρες και δυο γυναίκες, είχαν οδηγήσει από την Βιέννη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίδ. Σκότωσαν τους δυο άνδρες αεροπειρατές και συνέλαβαν τις δυο γυναίκες απελευθερώνοντας τους 90 επιβάτες και το πλήρωμα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο μελλοντικοί Πρωθυπουργοί του Ισραήλ, ο Εχούντ Μπάρακ και ο Μπέντζαμιν Νετανυάχου, ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε από φίλια πυρά. Εκλέγεται εδώ και πολλά χρόνια βουλευτής, ήταν Πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, διιετέλεσε κατ’ επανάληψη Υπουργός και τώρα είναι για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός.

Οι Ισραηλινοί λοιπόν, αδέρφια, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πολιτική τους, διαλέγουν την ηγεσία τους από τα λιοντάρια τους κι όχι από τα ευνουχισμένα βόδια τους.

Εκεί ο Στρατός, που είναι ο ίδιος ο Λαός, βασίζεται αποκλειστικά σε εφέδρους. Μεγάλη θητεία και συνεχείς μετεκπαιδεύσεις στην ίδια μονάδα ώσπου ν’ ασπρίσουν τα γένια σου κι ότι άλλο ασπρίζει στον άντρα. Από 18 ως σαράντα φεύγα οι άντρες και σ’ ένα βαθμό κι οι γυναίκες κάποιες βδομάδεςς το χρόνο ζουν μαζί, κάνουν βολές, πορείες, ενημερώνονται στα νέα όπλα, εξοικειώνονται μαζί τους, τα ‘χουν στο σπίτι τους. Το πνεύμα μονάδος που φτιάχνουν είναι μπετόν αρμέ. Στα άρματα μάχης το πλήρωμα μπορούν να το αποτελούν ένας μηχανικός, ένας αγρότης, ένας δικηγόρος κι ένας υδραυλικός που γνωρίζονται 10-15 χρόνια, γνωρίζουν κάθε βίδα και βέβαια στις περίφημες μακρινές βολές τους «σκίζουν».

Σε αυτή τη χώρα με την σχεδόν ανύπαρκτη ενδοχώρα, αυτοί οι πολίτες – οπλίτες με πολεμικούς ηγήτορες εφέδρους και πολιτική ηγεσία αποτελούμενη από την αφρόκρεμα των διακεκριμένων βετεράνων πολεμιστών, σχεδόν όλοι όμως και με λαμπρές σπουδές, κέρδισαν όλους τους πολέμους: 1948, 1956, 1973, 1982, απελευθέρωναν ομήρους στην Αφρική, βομβάρδιζαν πυρηνικούς αντιδραστήρες, που τους απειλούσαν στο Ιράκ, καταλάμβαναν το μισό Λίβανο και παράλληλα έκαναν την έρημο κήπο.

Μόνο όπου χάθηκε το ηθικό πλεονέκτημα, όπως στον Λίβανο με την Χεζμπολλάχ, η οποία κατέκτησε επίπεδα εκπαίδευσης πρωτόγνωρα για Άραβες μαχητές και με πληθυσμό φανατικά υπέρ της, η Τσαχάλ γνώρισε ήττα. Όπως η πειθαρχία και το ηθικό κλονίστηκαν και από την υπέρμετρη χρήση βίας σε βάρος αμάχων. Πριν από λίγο καιρό μια σειρά στελεχών και απλών στρατιωτών της Sayeret Matkal έδωσε στην δημοσιότητα επιστολή προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, με την οποία αρνούνταν την υπηρεσία στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές και μιλούσαν για δίκαια των Παλαιστινίων. Η πρωτοβουλία αυτών των επίλεκτων των επιλέκτων, σύμβολα της ισραηλινής στρατιωτικής ισχύος συγκλόνισε το Ισραήλ. Απομακρύνθηκαν από την Μονάδα και ο Νετανυάχου, όπως και άλλοι βετεράνοι της, καταδίκασαν την πρωτοβουλία τους, κανείς όμως δεν παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο.

Αφήστε στην άκρη τις συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις, τις αντισημιτικές τρίχες και κάντε απλώς τις συγκρίσεις με τα μουνουχισμένα ανδράποδα που μας κυβερνούν, που κατά κανόνα ήσαν ταβλαδόροι των Επιτελείων, φύλαγαν την Δεξαμενή και την Πατριάρχου Ιωακείμ.

Σε μια σοβαρή χώρα, μια χώρα με αξίες, αξιοκρατία, ευνομία, όπου η έμπρακτη αγάπη για την Πατρίδα θα ήταν αυτονόητη αρετή κι οι λουφαντζήδες απόβλητοι, θα ήταν αδιανόητο ανεπάγγελτοι κι αστράτευτοι να διεκδικούν δημόσιες θέσεις.

Εδώ, στην χώρα της ήσσονος προσπαθείας, των εκατοντάδων χιλιάδων «Ηρώων του Πολυτεχνείου» και της χοντροκώλας κρατικοδίαιτης διανόησης, ο Λαλάκης γιος του Λάκη Λαμόγιου, που στην θητεία του ήταν, όπως μου είπε κάποιος ειρωνικά, «κατάσκοπος στο Λονδίνο», διεκδικεί την ψήφο σου, μοστράρει στις σελίδες λάϊφ στάϊλ και θεωρεί κορόϊδο αυτόν που φύλαξε, για λογαριασμό του, σκοπιά στην προκάλυψη κι εντελώς ηλίθιο αυτόν που σκοτώθηκε σε άλμα ή σε άσκηση με αληθινά πυρά.

Ο Ευάγγελος Μαντζουράτος, αρχέτυπο Λοκαντζή, το 1974 τραυματίστηκε τρεις (3) φορές, και τις τρεις το ‘σκασε από το Νοσοκομείο, παρά τις εντολές των γιατρών και γύρισε στη μάχη και στους άντρες του. Την τρίτη φορά μια ριπή πολυβόλου τον άφησε αιμόφυρτο σε μια ταράτσα. Την γλύτωσε και διοικούσε το Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών το 1991, με υποδιοικητή ένα άλλο «θηρίο» της Κύπρου, τον Ηλία Γλεντζέ. Τους ξέρετε οι περισσότεροι; Δεν νομίζω. Τους ξέρει το Μεγάλο Βιβλίο της Ιστορίας αλλά σε μια σοβαρή χώρα αυτοί, όπως κι άλλοι, π.χ. ο Σταυριανάκος, ο Καλμπουρτζής, ο Μπικάκης, ο Τάσος Μάρκου, ο Κατούντας, θα ήσαν τουλάχιστον προβεβλημένα πρότυπα, αντί για τις ξέκωλες συμβούλους των Υπουργών, τις χαζογκόμενες που γίνονται βουλευτίνες και τους ηλίθιους γόνους που έκαναν βουλευτές οι ακόμη πιο ηλίθιοι πατεράδες τους.

Όμως ας πούμε και κάτι άλλο επί του θέματος. Σοβαρότερο. Η ισραηλινοτουρκική συμμαχία πέθανε. Έχουμε μπροστά μας το μεγαλύτερο πολιτικό άνοιγμα που είχαμε τα τελευταία 40 χρόνια. Το αρμενικό και το εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ, συνεργαζόμενα πλέον στενά, κάνουν κλύσμα στους Τούρκους με γαρμπίλι οδοποιΐας. Ο Ομπάμα τους απειλεί με άρνηση πώλησης αεροσκαφών, η συνεργασία της ΜΙΤ με τις Ιρανικές μυστικές υπηρεσίες είναι κοινό μυστικό και άναβει το φως του συναγερμού στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίδ.

Τα πλέον σκληρά άρθρα για τα εγκλήματα των Τούρκων σε βάρος του Ελληνισμού, την ανομία τους στην Κύπρο και αλλού τα βρίσκω πια στις πιο σοβαρές αμερικανοεβραϊκές ιστοσελίδες.

Η Τουρκία θέλει να επιστρέψει ηγεμονικά στις παλιές της οθωμανικές επαρχίες, παίζει το χαρτί του Ισλάμ κι η σύγκρουση της με το Ισραήλ είναι πλέον μετωπική.

Έχουμε την δυνατότητα, στην βάση των ολοφάνερων πια κοινών συμφερόντων να έχουμε σύμμαχο ενάντια στον Ισλαμοφασισμό την ισχυρότερη πολιτική και οικονομική μηχανή κι έναν από τους καλύτερους και τολμηρότερους στρατούς στον κόσμο.

Φωνάξτε όσο θέλετε κάποιοι. Η φωνή της Ιστορίας λέει καθαρά: ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Ήδη προγραμματίσθηκε η πρώτη κοινή άσκηση των Αλεξιπτωτιστών μας. Οι καλύτεροι μας με τους καλύτερους του κόσμου. Μόνο κέρδος θα ‘χουμε.

Όταν δε φύγουν και τα βόδια κι έχουμε κι εμείς λιοντάρια στην ηγεσία, τότε θα μπορούν να γίνουν πολλά.

www.antinews.grΣτην φωτογραφία (1958), ο Εχούντ Μπάρακ καθιστός στα δεξιά, παρέα με συμπολεμιστές του στην Sayeret Matkal.

7 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Αυγούστου 2010 - 6:04:00 μ.μ. EEST  

E εντάξει ρε παιδί μου. Κι εμείς αξιοποιούμε την στρατιωτική ηγεσία. Ολόκληρο Ναύαρχο Χηνοφώτη βάλαμε υφυπουργό.

Νήμα 17 Αυγούστου 2010 - 6:20:00 μ.μ. EEST  

"Την γλύτωσε και διοικούσε το Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών το 1991, με υποδιοικητή ένα άλλο «θηρίο» της Κύπρου, τον Ηλία Γλεντζέ."

'Οπως επίσης εκείνη την περίοδο διοικητής Ειδικών Δυνάμεων ήταν άλλο ένα λιοντάρι της Κύπρου ο
Βασίλειος Μανουράς.

+1 στο κείμενο.

Ανώνυμος 17 Αυγούστου 2010 - 10:22:00 μ.μ. EEST  

ΠΙΣΤΕΥΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-ΟΠΛΙΤΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΤΑΝ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ, ΚΟΣΤΟΙ,ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΕΑΝ ΟΧΙ ΕΧΘΡΙΚΗ

ΠΑΡ΄ΟΛΑ ΤΑΥΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΕΙ

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ

Ανώνυμος 18 Αυγούστου 2010 - 9:33:00 μ.μ. EEST  

Με εφτιαξες Κε Κρανιδιώτη ...στην ουσία και το κέντρο των προβλημάτων.Ναι οι εφεδροι πολιτες -οπλίτες αποτελούν τον κυριοτερο αποτρεπτικό παράγοντα και μάλιστα οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.Αλλά ποιός ακούει;;;Είμαστε βόδια όπως μας μούντζωνε ο Βασίλης Λεβέντης.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

Tommygun 19 Αυγούστου 2010 - 1:09:00 μ.μ. EEST  

Σαφως και ο ισραηλινος στρατος ειναι αξιοζηλευτος (παρολο που τους Ισραηλινους ως πολιτικα προσωπα τους σιχαινομαι σαν τις αμαρτιες μου), θεωρω ομως οτι προβαλλεται ενα προτυπο υπερβολικα στρατοκρατικο, το οποιο κατα την ταπεινη μου γνωμη δεν ειναι και παραδειγμα προς μιμηση.

Το θεμα ειναι αλλο: Μπορουμε να εχουμε εναν στρατο εκπαιδευμενο, ευκινητο, σωστα εξοπλισμενο? Μπορουμε να εξασφαλισουμε οτι ΟΛΟΙ υπηρετουν και υπηρετουν σε παραμεθοριες περιοχες? Οτι η εξωτερικη πολιτικη της χωρας ειναι προιον βαθυτατης σκεψης και αναλυση ολων των παραμετρων και οχι εργαλειο προβολης του καθε πολιτικισκου (συγγνωμη για τον νεολογισμο?

Αυτα θα επρεπε να ηταν το πρωτο μελημα. Παρεπιπτωντος σχετικα με την πολιτικη της προσεγγισης του Ισραηλ, αρχισαν ηδη τα οργανα. Ηδη σημερα το "Ποντικι" "προειδοποιουσε" οτι θα προκαλεσουμε τους Τουρκους και τον αραβικο κοσμο εν γενει. Στις επομενες μερες θα ακουσουμε και αλλα...

Ανώνυμος 20 Αυγούστου 2010 - 12:44:00 π.μ. EEST  

πολυ σωστη η κινηση του ΓΑΠ πρπιε να γινει και πραξη αλαλ μολις ανκοινωσε την καταργηησ της βιζας απο Αλβανια εγινε αμεσως φονος!!! καταλαβατε τι θα συμβει στη συνεχεια.. σταματσηαν οι ελεγχοι στα συνορα ερχοντια οι λαθρομεταναστε ς με ναρκωτικα ελευθερα.. .. μονο 30000 αιτησεις για υπηκοοτητα.. ξυπν α ΓΑΠ

Ανώνυμος 20 Αυγούστου 2010 - 9:31:00 π.μ. EEST  

bas

Μπορεί θεωρητικά η συμφωνία με το Ισραήλ να είναι το μόνο σοφό πράγμα που μας απομένει να κάνουμε (κάτι η γεωπολιτική, κάτι οι τρέχουσες εξελίξεις στον πλανήτη), όμως κάτι μου βρωμάει!
Δεν μπορώ να δεχθώ πως ο ΓΑΠ είναι μπροστάρης σε αυτήν την συμφωνία.
Ο ΓΑΠ και η κυβέρνησή του, είναι ο άνθρωπος ο οποίος με το καλημέρα κατάργησε το "Εθνικό" ως όρο από παντού εκτός από την Εθνική ομάδα, είναι ο άνθρωπος που συνεχίζει να επιτρέπει τους Οθωμανούς να κάνουν πάρτυ στην θράκη και για να μην το πολυκουράζουμε είναι πατριώτης αλλά από άλλη πατρίδα. Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ πως διατάχθηκε να κάνει το άνοιγμα, απο την μαμά πατρίδα USA. Για να το θυμηθούμε λίγο, η USA είναι η φίλη και σύμμαχος χώρα που ηγείται μιάς συμμαχίας (ΝΑΤΟ) η οποία στο ερώτημα: ποιά είναι τα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας, δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Για τις μυστικές υπηρεσίες των φίλων-συμμάχων (και των Ισραηλινών-Κύπρος 1974) και την εμπλοκή τους σε πολλά-πολλά θέματα που αφορούν την πολιτική της χώρας μας το αφήνω ασχολίαστο.

Αν παράλληλα σκεφτούμε πως είναι δεδομένο πως οι απέναντι θα χάσουν κομμάτι (Κουρδιστάν), προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Μήπως ο καυγάς γίνεται για το τι θα πάρουν σε αντάλαγμα και με τους λεονταρισμούς τους απλά προσπαθούν να κάνουν καλύτερο παζάρι;; (κρατώντας παράλληλα την τάση για ηγεμονισμό που πάντα είχαν, περιμένοντας νέες ευκαιρίες;)
Αν συνδιάσει κανείς και τον πρακτικό περιορισμό της ισχύς των ενόπλων δυνάμεων (με την κρίση να είναι απλά η πρόφαση) και την ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής, τότε... δεν ξέρω, πάντως εμένα άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια!

Πέραν όμως από τα πραπάνω, πέρνοντας την αθώα εκδοχή, χωρίς να ζυγίσουμε το παρελθόν, θεωρώντας πως οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει με δραματικό τρόπο:
Πόσο μπορούν οι "σύμμαχοί" μας να μπλοφάρουν ή να ρισκάρουν έναν Γ' παγκόσμιο πόλεμο;
Το Ισραήλ πόσο ισχυρό είναι; Τι δυνατότητα και θέληση επέμβασης μπορεί να έχει σε μιά Ελληνο-Τουρκική σύρραξη ειδίκα αν σκεφτούμε πως είναι κυκλωμένο από εχθρικά κράτη; Πρακτικά τι δυνατότητα επέμβασης έχει η Αμερική (αν υποθέσουμε με αρκετή βάση ομολογουμένως πως τα έχει όντως τσουγκρίσει με τους απέναντι και ψάχνει αλλού για έρεισμα στην περιοχή), όταν επί χρόνια στον τόπο μας γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια με αρκετά μεγάλη επιτυχία, κάμψης κάθε δυνατότητας και διάθεσης για πατριωτικό αγώνα, οποιασδήποτε μορφής σε οπιοδήποτε μέτωπο;


Όσο για την ιστορία, ΔΕΝ αποτελεί αξίωμα πως ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου-παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αν θέλετε το συζητάμε

Χρήσιμο άρθρο (αποφεύγοντας το κομμάτι που αφορά σε εξοπλισμούς):
http://ethnologic.blogspot.com/search?updated-max=2010-07-15T11%3A18%3A00%2B03%3A00&max-results=7

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP