ΛΕΦΕΔ : Άσκηση Σπάρτακος στην ακριτική Θράκη

Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010

Δελτίο Τύπου ΛΕΦΕΔ

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιουνίου 2010 η καθιερωμένη άσκηση της ΛΕΦΕΔ στην περιοχή της Θράκης, με την επωνυμία «Σπάρτακος 2010»

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης ο εχθρός αφού κατέλαβε τα πεδινά της Θράκης σταθεροποιήθηκε στη γραμμή του ποταμού Νέστου και ανέλαβε επιθετικές εναντίον των φιλίων δυνάμεων που αμύνονται στην οροσειρά της Ροδόπης.

Το ΓΕΣ αφού έδωσε στα αποκομμένα στα ορεινά τμήματα διαταγή για άμυνα μέχρι εσχάτων, διέταξε το Β’ σώμα στρατού συνεπικουρούμενο από μονάδες του Δ’σώματος που έχουν συμπτυχθεί να ενεργήσει αντεπίθεση με ΑΝΣΚ την πόλη της Ξάνθης κατ’αρχήν και ολόκληρης της Θράκης στην συνέχεια.

Την Η-1 εντελώς αιφνιδιαστικά ο Εχθρός με αεραγήματα καταλαμβάνει δύο χωριά του Νομού Καβάλας το Λιθοχώρι και Παλαιό Ξεριά με προφανή σκοπό τον έλεγχο των δύο ΚΟΑ Παλαιάς και Νέας Εθνικής οδού, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται εναντίων των φιλίων δυνάμεων σε Κομνηνά, Παράδεισο ,Χρυσούπολη. Αποστολή του τμήματος (Λόχος Πεζικού) ήταν να διεξάγει νυχτερινή επίθεση στο χωριό Παλαιός Ξεριάς με σκοπό την καταστροφή του εχθρικού αεραγήματος, και την ανακατάληψή του χωριού.


Οι συνθήκες ήταν όσο γινόταν πιο ρεαλιστικές. Έβρεχε ασταμάτητα όλη την νύχτα, το χωριό ήταν γεμάτο ερείπια που φαινόταν όλα ίδια, και ο εχθρός είχε οργανωθεί αμυντικά και μας περίμενε. Έτσι είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικά χαοτικό οικιστικό σύμπλεγμα εντελώς άγνωστο υπό συνθήκες νύχτας και έντονων καιρικών φαινομένων.

Κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο ρεαλιστικά κάθε Διμοιρία είχε από ένα φορείο με δύο τραυματιοφορείς. Όποτε κάποιος τραυματίζονταν έπρεπε αυτοί που ήταν δίπλα του να τον τραβήξουν πίσω μακριά από τα πυρά προς τους τραυματιοφορείς οι οποίοι στην συνέχεια θα μετέφεραν τον τραυματία με το φορείο, πίσω στον σταθμό Α’ Βοηθειών του λόχου.
Η άσκηση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους εφέδρους οι οποίοι ένιωσαν πόσο δύσκολη είναι η μάχη σε αστικό περιβάλλον υπό τέτοιες συνθήκες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΕΣ και ειδικά στο Δ’ΣΣ για την χορήγηση τροφής , στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που μας παραχώρησε τις εγκαταστάσεις της, και ήταν συνέχεια δίπλα μας κατά την διάρκεια της άσκησης για να δώσει Α Βοήθειες αν χρειάζονταν. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο στην ΛΕΦΕΔ Ξάνθης για την φιλοξενία και την οργάνωση της στρατοπεδίας και στην ΛΕΦΕΔ Αττικής που διάνυσε την μισή Ελλάδα για να συμμετέχει για μια ακόμα φορά σ αυτήν την άσκηση.

Συμπεράσματα για την τακτική τις ικανότητες των ηγητόρων και των οπλιτών πολλά καθότι όλοι λειτουργούσαμε υπό πίεση πραγματοποιώντας συνεχώς εμπλοκές με τον εχθρό σε μια προσπάθεια κατ αρχήν να τον βρούμε και έπειτα να τον καταστρέψουμε.

Αυτό που «μετράει» περισσότερο όμως είναι ότι βρεγμένοι ως το κόκαλο ιδρωμένοι λασπωμένοι και παγωμένοι 56 Πολίτες Οπλίτες αυτού του Έθνους αφήνοντας για άλλη μια φορά την θαλπωρή που τους προσφέρουν το σπίτι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα έδειξαν ότι αν χρειαστεί θα είναι ΕΚΕΙ, «φωνάζοντας» στους υπόλοιπους Έλληνες που θα τρέξουν να υπερασπίσουν την Πατρίδα ότι δεν αρκεί να είσαι ΕΚΕΙ αλλά πρέπει να είσαι ΕΤΟΙΜΟΣ!

Τιμή και δόξα στην ΕΦΕΔΡΕΙΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Ιουλίου 2010 - 5:24:00 μ.μ. EEST  

Συγχαρητήρια στην ΛΕΦΕΔ για τις δραστηριότητες της

Mr SIX 4 Ιουλίου 2010 - 11:06:00 μ.μ. EEST  

Πολλά συγχαρητήρια.

platon 11 Ιουλίου 2010 - 1:45:00 μ.μ. EEST  

Θέλω να ρωτήσω για την συγκεκριμένη ‘’άσκηση ‘’της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. πως είναι δυνατόν να ευχαριστούν το Δ’ΣΣ για την χορήγηση τροφής όταν αυτό δεν συνάγει με τις δηλώσεις του Αναπληρ. Υπουργού Άμυνας κ. Μπεγλίτη ότι ‘’δεν πρόκειται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας , να επιτρέψουν είτε το συγχρωτισμό είτε τη συνεργασία άτυπη η θεσμική ενστόλων των ενόπλων δυνάμεων με διάφορες ιδιωτικού δικαίου οργανώσεις ‘’.
Όσο αφορά την δήλωση τους για την ετοιμότητα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και άλλοι πολίτες είναι πάντα έτοιμοι και ας μην δίνουν παρών σε τέτοιες ασκήσεις με κατασκευασμένα σενάρια αλλά δίνουν καθημερινά την μάχη για την πατρίδα ,είναι και θα είναι πάντα στις επάλξεις. Η ετοιμότητα είναι στην καρδιά και στην αγάπη για την πατρίδα του καθενός ας το θυμούνται αυτό.
Πλάτων.

enkripto 11 Ιουλίου 2010 - 2:10:00 μ.μ. EEST  

To να προσπαθεί κάποιος να "κοντύνει" τις προσπάθειες σωματείου εφέδρων απλά και μόνο επειδή ανήκει σε διαφορετικό σωματείο, εκτός απο μικρόψυχο είναι και βλακώδες. Γιατί στην ουσία το μονο που καταφέρνει είναι να κονταίνει την εφεδρεία συνολικά (και τον εαυτό του) και να δίνει πολεμοφόδια στους πολέμιους καθε προσπάθειας οργανωσης της.

Εμείς την αποψη μας την εχουμε καταθέσει κατ'επαναληψη, το κρατος πρεπει να παψει να κανει τον Ποντιο Πιλατο. Πρεπει επιτέλους να ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια οργάνωσης της εφεδρείας απο τον Ε.Σ.

Οι κοκορομαχίες αυτές είναι εξαιρετικά θλιβερό φαινόμενο και απωθούν τον κόσμο. Σε ενα τόσο κρίσιμης σημασίας ζήτημα δεν χωράνε κομπλεξισμοί και "παραγοντισμος". Ας το καταλάβουν όλοι αυτό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP