Oι Κούρδοι της Τουρκίας ετοιμάζονται να ανακηρύξουν δημοκρατική αυτονομία

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ενεννήντα εννέα Κούρδοι δήμαρχοι του τουρκικού Κουρδιστάν αποφάσισαν να ανακηρύξουν τη δημοκρατική τους αυτονομία.

Σημαντικές εξελίξεις κυοφορούνται στο Κουρδικό Ζήτημα, μετά το πέρας της άτυπης εκεχειρίας την 13 Μαΐου 2010, ημερομηνία που συμπίπτει με τη δήλωση του έγκλειστου στη φυλακή του Ιμραλί ηγέτη των Κούρδων, Αμντουλλάχ Οτζαλάν, ότι αποσύρεται και διακόπτει τις προσπάθειες για επίλυση του Κουρδικού. Οι δήμαρχοι και τα στελέχη που ανήκουν στο κουρδικό κόμμα BDP, αποφάσισαν να ανακηρύξουν επίσημα την "δημοκρατική τους αυτονομία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf, που έχει πρωτοσέλιδο τίτλο το "Οι Κούρδοι θα ανακηρύξουν την αυτονομία τους", αναφέρει ότι σύντομα οι 99 Κούρδοι δήμαρχοι, ανάμεσα στους οποίους και ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, θα ανακηρύξουν την αυτονομία τους, απόφαση που στήριξε με δηλώσεις του και ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγετικό στέλεχος του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος και από τα ελάχιστα ιδρυτικά μέλη του ΡΚΚ που είναι εν ζωή, μαζί με τον Οτζαλάν.

Την απόφαση αυτή πήραν οι 99 δήμαρχοι και οι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών του κουρδικού κόμματος BDΡ. Ανάμεσα σε αυτά που αποφάσισαν οι δήμαρχοι είναι να αρχίσουν αγώνα για την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση των δήμων από την κεντρική κυβέρνηση και από το κράτος.

O πάνω χάρτης δείχνει τους δήμους που κέρδισε το κουρδικό κόμμα (με πράσινο χρώμα) και ο κάτω τους νομούς στους οποίους κέρδισε την πλειοψηφία στα νομαρχιακά συμβούλια. Στην Τουρκία οι νομάρχες τοποθετούνται από το κράτος. Να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα κερδίσουν τουλάχιστον δεκαέξι πρωτέουσες νομών και συνολικά 300 δήμους σε όλη την επικράτεια, από 99 που έχουν σήμερα.

Η συγκεκριμένη απόφαση των δημάρχων και των στελεχών του κόμματος BDP για την ανεξαρτητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δήμων, που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ήταν ένας από τους όρους που έθεσε η Ε.Ε. για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι το BDP έχει εκλέξιε δημάρχους σε επτά πρωτεόυσες νομών, 51 πρωτεύουσες επαρχιών και 40 δημαρχίες κωμοπόλεων. Πάντα με βάση το συγκεκριμένο δημοσίευμα, τη λύση αυτή υποστηρίζει και το υψηλόβαθμο στέλεχος του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, Τζεμίλ Μπαγίκ, ο οποίος, μιλώντας σε κουρδικό ειδησεογραφικό όργανο είπε:
"Θέλουμε να λύσουμε το Κουρδικό Ζήτημα σε αυτή τη βάση. Αν το τουρκικό κράτος το αποδεχτεί, τότε θα συνεργαστούμε μαζί του για τη δημοκρατική αυτονομία. Έτσι, θα λύσουμε το πρόβλημα σ' αυτή τη βάση διαπραγματευόμενοι με το τουρκικό κράτος. Σε περίπτωση, όμως, που το τουρκικό κράτος δεν αποδεχτεί κάτι τέτοιο, θα λύσουμε εμείς το κουρδικό στη βάση της δημοκρατικής αυτονομίας. Προς στιγμήν αυτά έχουμε να πούμε. Σύντομα θα ανακηρύξουμε επίσημα την αυτονομία μας".
Με βάση τα αιτήματα της κουρδικής πλευράς, θα επιδιωχθεί η διαχείρηση των πόρων και των φόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και η διαχείρηση των τομέων της υγείας, της παιδείας και της τοπικής ασφάλειας.


www.infognomonpolitics.blogspot.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Ιουνίου 2010 - 4:43:00 μ.μ. EEST  

Ελπίζω η Ελλάδα να μην κάνει καμιά "φιλική κίνηση" και καταδικάσει την αυτονομία! Ελπίζω να αναγνωρίσει το νέο μόρφωμα και τουλάχιστον στα λόγια να το στηρίξει!

ΠΚΠ

Ανώνυμος 25 Ιουνίου 2010 - 5:55:00 μ.μ. EEST  

Αν αναγνωρίσουμε αμέσως την αυτονομία των κουρδικών περιοχών, τότε δίνουμε επιχειρήματα στους Τούρκους σχετικά με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Για τους ίδιους λόγους, δεν έχουμε αναγνωρίσει π.χ. και το Κόσοβο (πρβλ. ενδεικτικά και http://www.enkripto.com/2010/06/blog-post_3566.html )

Ανώνυμος 25 Ιουνίου 2010 - 6:37:00 μ.μ. EEST  

Συμφωνώ με τον ανώνυμο 5:55:00, με την επισήμασνη ότι υπάρχει και στην επικράτειά μας περιοχή με ισχυρή μειοψηφία μουσουλμάνων, που τα επόμενα έτη απειλεί να εξελιχθεί σε πλειοψηφία.

Ανώνυμος 26 Ιουνίου 2010 - 12:19:00 π.μ. EEST  

Αντε με καλό να πάρουν πληθυσμιακά και την Αλεξανδρέτα το μεγάλο λιμάνι του νέου κράτους.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 - 12:44:00 π.μ. EEST  

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΟ ΕΡΜΠΙΛ ΤΩΡΑ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP