Εfes 2010 και Τουρκικό Ναυτικό

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

H κορβέτα F-501 Bodrum κατα την διάρκεια της άσκησης Efes 2010

Θυμάστε την τουρκική κορβέτα F-501 Bodrum η οποία είχε καρφωθεί σε ύφαλο ανοιχτά του Καστελόριζου, τον περασμένο Σεπτέμβρη; (βλέπε : Βράχο βράχο τον καημό μου..) Όχι μόνο επανήλθε σε υπηρεσία , αλλά οι θαλασόλυκοι του Τούρκ ντενίζ Κουβετλερι κατάφεραν να την επιστρέψουν στον ναύσταθμο χωρίς να απολέσουν ηχοβολιστικές συσκευές ή λοιπούς αισθητήρες, γεγονός ενδεικτικό της αναβάθμισης ικανοτήτων των Τούρκων αξιωματικών (και της έλλειψης υφάλων στην περιοχή της άσκησης..)

Φυσικά γίνεται λόγος για την άσκηση Εfes 2010 που ολοκληρώθηκε πριν απο λίγες μέρες, κατα την οποία οι ΤΕΔ δοκίμασαν τις ικανότητες διεξαγωγής κύριας αποβατικής ενέργειας εναντίον Ελληνικής νήσου. Στα πλαίσια της άσκησης αποβατικός στολίσκος μαζί με σκάφη συνοδείας κινήθηκαν απο τον ναύσταθμο Φώκαιας (έδρα της διοίκησης αποβατικών πλοίων και της Τ/Ξ Πεζοναυτών) προς την ακτή απόβασης, στην περιοχή Ντογανμπει ~42 nm νοτιοανατολικά της πόλης της Χίου. Χωρισμένος σε ομάδες ο στολίσκος κινήθηκε υπο την συνοδεία ενός περιπολικού PGM-71 (P-123), 2 κορβετών Α-69 (της F-503 Beykoz και της γνωστής σε όλους μας F-501 Βodrum) , ναρκοθηρευτικών (Μ267 - Μ270) και ναρκαλιευτικών του τουρκικού ναυτικού.

Τον αποβατικό στολίσκο συγκροτούσαν τα μεγάλα LST NL123 Sarucabey και NL124 Κaramurselbey, το L401 Ertugrul (κλάσης Terrebone Parish) και πλήθος μικρότερων LCT (μεταξύ άλλων τα C145 , C142 , C146, C150) και LCM. Όλα τα σκάφη ήταν έμφορτα με οχήματα και προσωπικό της Ταξιαρχίας ΠΖΝ. Στην τελική φάση της άσκησης έλαβαν μέρος επιθετικά ε/π Cobra και μεταφορικά Blackhawk καθώς και προσωπικό λοιπών μονάδων της 4ης Στρατιάς (συμμετείχαν ~7.000 άνδρες)
Τρία σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθούμε, είναι :

1) To γεγονός ότι η άσκηση κατάληψης ελληνικής νήσου δια αποβατικής επιχείρησης έγινε λίγες μόνο μέρες μετά απο την "επίθεση φιλίας" της τουρκικής αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε την Αθήνα.

2) Το φετινό "μέρισμα ειρήνης" (την καλησπέρα μας στον κ.Μπεγλίτη) ήταν σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς στην αποβατική άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 39 σκάφη διαφόρων τύπων, ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού αποβατικού στόλου στο Αιγαίο.

3)Τα σκάφη αυτά ξεκίνησαν απο τον ναύσταθμο Φώκαιας και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των ασκήσεων διαμέσου του διαύλου Χίου-Κρήνης (Τσεσμέ), κάνοντας "παρέλαση" μπροστά απο την πόλη της Χίου για προφανείς λόγους..

3 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Ιουνίου 2010 - 2:12:00 π.μ. EEST  

Εξαιρετικό και λεπτομερές το άρθρο για την άσκηση. Τόσες ωραίες φωτογραφίες πού τις βρήκατε ρε παιδιά; (το αιώνιο ερώτημα - φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να απαντήσετε!)

ΠΚΠ

enkripto 2 Ιουνίου 2010 - 2:23:00 π.μ. EEST  

εχουμε μάτια παντού :D

Ανώνυμος 3 Ιουνίου 2010 - 11:05:00 π.μ. EEST  

Δεν νομίζω να τους χαλάσει αν τα δουν τα σκάφη τους ως κατοικίες ψαριών και άλλων έμβιων ζώων της θάλασσας...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP