Εκτόξευση Harpy σε άσκηση της Τουρκικής αεροπορίας

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Στην εκτόξευση φονικών μη-επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Harpy, προχώρησε η Τουρκική αεροπορία στα πλαίσια διάρκεια της άσκησης Αετός της Ανατολίας 2010, στο πεδίο βολής Ικονίου. Σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνιση τους σε τουρκική αμυντική επιθεώρηση διακρίνεται συστοιχία αποτελούμενη από ζεύγος οχημάτων εκτόξευσης MAN, έκαστο εκ των οποίων δύναται να μεταφέρει 6 αεροχήματα . Κατά την διάρκεια της ίδιας άσκησης πραγματοποιήθηκε βολή βλήματος Popey, καθώς και άφεση βόμβας LGB υπο την καθοδήγηση επίγειου φορητού καταδείκτη laser.

Η τουρκική αεροπορία προμηθεύτηκε ικανό αριθμό Harpy (~100) στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τις πρώτες παραδόσεις να τοποθετούνται στο 2002. Το ισραηλινό φονικό-ΜΕΑ κατευθύνεται με χαμηλή ταχύτητα προς την περιοχή ενδιαφέροντος μέσω συστήματος INS, ανιχνεύοντας ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές μέσω αισθητήρων που φέρει. Μόλις εντοπιστεί ο στόχος κατευθύνεται εναντίον της πηγής της Η/Μ ακτινοβολίας (όσο αυτή συνεχίζει να εκπέμπει) καταστρέφοντας την με κεφαλή HE βάρους 32kg που φέρει. Όπως γίνεται αντιληπτό το σύστημα αποτελεί απειλή για τα μεγάλα στατικά ραντάρ του δικτύου της ΠΑ και όχι για κινητά συστήματα τα οποία διακόπτοντας την εκπομπή και αλλάζοντας θέση, εξουδετερώνουν την απειλή. Η δεύτερη γενιά των ισραηλινών φονικών αεροχημάτων (ΗΑROP) αντιμετωπίζει αυτό το "πρόβλημα" με την προσθήκη ηλεκτροπτικών αισθητήρων οι οποίοι επιτρέπουν την πρόσκτηση στόχων ακόμα και αν σταματήσουν να εκπέμπουν Η/Μ ακτινοβολία εγκαίρως. Για το συγκεκριμένο σύστημα είχε δείξει ενδιαφέρον το τουρκικό ΥΠΑΜ, ενδιαφέρον το οποίο όμως ατόνησε μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών και τα προβλήματα που προέκυψαν σε μια σειρά όπλων ισραηλινής κατασκευής σε υπηρεσία με τις ΤΕΔ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου η εγχώρια ανάπτυξη ενός τέτοιου φονικού αεροχήματος είναι μέσα στα σχέδια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

σημειωθεί πως τo ισραηλινής κατασκευής αερόχημα προμηθεύτηκαν μεταξύ άλλων και οι Ινδικές Ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες όμως στην συνέχεια διαπίστωσαν ορισμένα "προβλήματα καθοδήγησης" στα δικά τους Ηarpy (εκ του ἅρπυια της ελληνικής μυθολογίας), εγκαταλείποντας την ιδέα απόκτησης μεγαλύτερου αριθμού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP