Έλλειψη πυρομαχικών στην Εθνική Φρουρά

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Του Άδωνη Παλληκαρίδη

Ανώτατοι επιτελείς παραπονούνται ότι έχουν ανασταλεί σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, κάτι που εμφανίζει γυμνή την κυπριακή άμυνα μπροστά στον Αττίλα. Την ίδια ώρα που γίνονται περικοπές κονδυλίων που αφορούν την αμυντική αναβάθμιση, ο Αττίλας συνεχίζει να ξεφορτώνει από το κατεχόμενο Λιμάνι της Αμμοχώστου πολεμικό υλικό.

Ο περιορισμός στα αναλώσιμα της Ε.Φ. έχει περιορίσει και τις ασκήσεις που διεξάγονται στο μίνιμουμ, παραπονούνται μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Για το λόγο αυτό, κλήθηκαν την ερχόμενη Πέμπτη ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Υπουργός Άμυνας να δώσουν εξηγήσεις για το τι γίνεται.
Όπως επισημαίνουν επιτελείς, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, μέσα από τις ασκήσεις αναπτύσσεται η αποτρεπτική ικανότητα. Μέσα από τις ασκήσεις με πραγματικά αν είναι δυνατόν πυρά, σφυρηλατείται η καλή εκπαίδευση και υπάρχει ανάλογη απόδοση στο πεδίο της μάχης. Την ίδια ώρα που στην Κύπρο και την Ελλάδα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, και η άμυνα καθίσταται το πρώτο θύμα, ο Αττίλας συνεχίζει να ασκείται κανονικά.

Στο δάσος του Διόριος, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του αρματικού δυναμικού του εχθρού, έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες κινήσεις αρμάτων, που εμπίπτουν σε ασκήσεις μικρής κλίμακας.

Οι Αττίλες έχουν προβεί και σε αντικαταστάσεις υλικού, επιλέγοντας να κρατούν το στρατό κατοχής στο καλύτερο δυνατό επίπεδο εξοπλισμού.

Άρνηση ένταξης
Την ίδια ώρα της αμυντικής υποβάθμισης, η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποβάλει αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Η κυβέρνηση Χριστόφια θεωρεί το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ως προθάλαμο του ΝΑΤΟ και δεν θέλει να έχει καμία σχέση. Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, Γιαννάκης Ομήρου και Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν ξεκάθαρα στον Πρόεδρο ότι η χώρα μας ζημιώνει, γιατί απουσιάζει από αυτόν τον πυλώνα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού γίγνεσθαι.

Όπως εξηγούν ειδικοί περί θεμάτων ασφαλείας, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι εκχωρημένη για στρατιωτική επιτήρηση στους Ισραηλινούς και τους Τούρκους. Μόνο με την ανάπτυξη αξιόπιστων αμυντικών συστημάτων και τη συμμετοχή της Κύπρου σε θεσμούς που γίνονται από τους Αμερικανούς αποδεκτοί, μπορεί η Κύπρος να υποκαταστήσει εν τινί μέτρω τους δύο ισχυρούς παράγοντες στην περιοχή. Όταν, μάλιστα, η χώρα μας επιδιώξει να αντλήσει υδατάθρακες από τα κοιτάσματα που διαθέτει υποθαλάσσια, τότε θα διαφανεί η σημασία της συμμετοχής της σε οργανισμούς ασφαλείας που έχουν παγκόσμιο εκτόπισμα. Διαφορετικά, επισημαίνουν οι στρατιωτικοί αναλυτές, θα χάσουμε σταδιακά την εθνική μας κυριαρχία.

Στην παρούσα πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, θα μπορούσε, επισημαίνουν, η Κύπρος να αναζητήσει συνέργεια με άλλους ισχυρούς στρατούς φιλικών ευρωπαϊκών χωρών, για να καλύψει το κενό που δημιουργείται.

ΤΟ ΔΗΚΟ
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στη «Σ» ότι με νεότερη θέση του ο εκλιπών τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφοροποίησε το ακολουθούμενο δόγμα της αποστατιωτικοποίησης.

Με πρότασή του στον ΟΗΕ, ζήτησε, μετά την όποια λύση του Κυπριακού, να διατηρηθούν κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, που θα είχαν την ευθύνη φύλαξης του εδάφους, του εναέριου χώρου και της αιγιαλίτιδας ζώνης. Σήμερα οι συνθήκες άλλαξαν ακόμη περισσότερο, επισημαίνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην αμυντική της ενδυνάμωση, για να δίνει την εικόνα κράτους μέλους της Ε.Ε. που θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία.

Δεν έκλεισε το κεφάλαιο ασφάλεια
Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, η πρόταση Χριστόφια για αποστρατιωτικοποίηση με τη διάλυση των κυπριακών δυνάμεων. Όπως επισημαίνουν, αυτή έγινε χωρίς τις προϋποθέσεις που θέτουν. Ο ΔΗΣΥ ζητεί η διπραγμάτευση να περιοριστεί στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο στρατιωτικών θεμάτων του κόμματος Σωκράτη Χάσικο, θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι η Κύπρος διαπραγματεύεται «την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και όχι τη διάλυση του στρατού της».

Παρατηρεί ότι «Η Κύπρος έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης, και δεν πρόκειται να αυτοκαταργηθεί ως χώρα, εγκαταλείποντας το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι εξωτερικών κινδύνων».


Ποιος ο τουρκικός στόχος

Στρατιωτικοί αναλυτές όπως ο Φοίβος Κλόκκαρης επισημαίνουν ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να επιβάλει την πολιτικοστρατιωτική της ομπρέλα και θα το έκανε με κάποια δικαιολογία, ακόμη κι αν ακόμη δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος στο κυπριακό έδαφος. Αυτό είναι ξεκάθαρο στους μελετητές της νεότερης ιστορίας του τουρκισμού. Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνουν καλοί γνώστες των ελληνοτουρκικών πραγμάτων, όπως ο ιστορικός αναλυτής Λεόντιος Κακογιάννης, η παγίδευση της Κύπρου σε πρόταση αποστρατιωτικοποίησης εξυπηρετεί αφάνταστα την τουρκική στόχευση.

Ο Γιαννάκης Ομήρου
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ξεκαθάρισε στις πρόσφατες επαφές του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ότι το θέμα είναι ύψιστο και αγγίζει το μεδούλι της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Ο Γιαννάκης Ομήρου εξήγησε στις επαφές του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο ότι, όσο ο τουρκικός επεκτατισμός πατά τα χώματα της Κύπρου, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγορεύουμε την άμυνα ως κορυφαία παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής και να διατηρούμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, υψηλής αποτρεπτικής ισχύος και επιχειρησιακής ικανότητας.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP