Εδαφικές διαφορές που πρέπει να λυθούν απο τρίτους αναγνωρίζει ο Πάγκαλος..

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

«Τα όποια προβλήματα και οι εντάσεις κατασκευάζονται από δημοσίους υπαλλήλους, διπλωμάτες, που δουλειά τους είναι να δημιουργούν διαφορές και μετά να γίνονται υπαρχηγοί ή ηγέτες κομμάτων» (!)

«Είναι εθνική ντροπή να αγοράζουμε όπλα που δεν μας χρειάζονται για έναν φανταστικό κίνδυνο που λύνεται πολιτικά.» (!)


«Όπου υπάρχουν διαφορές επί εδαφικών λεπτομερειών οι λύσεις πρέπει να δίνονται από τρίτους που είναι εντεταλμένοι προς τούτο» (!)


Αυτά τα …ολίγα δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ακυρώνοντας ουσιαστικά την πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 50 χρόνων η οποία μόνο μία διαφορά αναγνωρίζει με την Τουρκία: εκείνη της υφαλοκρηπίδας

Ολόκληρη η ομιλία του Θ. Πάγκαλου στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ

Με αναφορές στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τους εξοπλισμούς, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, κατά την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μιλώντας ενώπιον της επιχειρηματικής ελίτ των δύο χωρών, ο κ. Πάγκαλος ανέπτυξε το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, στο οποίο, λόγω ευρώ, έπρεπε να υπάρξει συλλογική απάντηση.

Αυτό το ζητήσαμε εμείς, τόνισε και το καθιερώσαμε μετα από σκληρή προσπάθεια, γιατί δυστυχώς η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση για δημιουργία περιφερειακών συγκροτημάτων και σημείωσε:

«Υπάρχει χώρος, ικανή αγορά με παραγωγικές δυνάμεις, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και αξονας αυτού του χώρου η Ελλάδα και η Τουρκία. Η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να διαμορφώσει, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ένα στενότερο χώρο περιφερειακής συνεργασίας. Είναι κέρδος να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Θεώρησε δε ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι βασική για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρικών σχέσεων και χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν «με τις διαστάσεις που παίρνει, ιστορικής σημασίας για το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομεί».

Αναπτύσσοντας τα θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπροι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ότι, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους , όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».

Ενα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς των δύο χωρών λέγοντας:

«Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο
, για την Ελλάδα – και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυό λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα».

www.antinews.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2010 - 10:30:00 μ.μ. EEST  

ΠΑΓΚΑΛΟΣ!
Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!

Νήμα 14 Μαΐου 2010 - 10:30:00 μ.μ. EEST  

Αυτός ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΟΔΙ
προ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ.
ΚΡΙΜΑ ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ που ο κόσμος ψηφίζει σχεδόν ΠΑΝΤΑ τους ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ.

Αντε να τους ξαναψηφίσετε (όσοι τους ψηφίσατε)

Ο πολιτικάντης, ο ΠΡΑΣΙΝΟραγιάς της δεκάρας!

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2010 - 9:59:00 π.μ. EEST  

H τοποθέτηση του Κου Πάγκαλου αποτελεί μείζον εθνικό θεμα.Κανείς μεμονωμένος αξιωματούχος δεν καλείπτεται νομικά και πολιτικά ουτως ώστε να κάνει τετοιας σημασίας δηλώσεις, παρα μόνο μετά από ισχυρή εντολή του σώματος της Ελληνικής βουλής.Η σημασία του γεγονότος αυτού δεν πρέπει να σκεπαστεί, να "κουκουλωθεί", αντιθέτως είναι καθήκον όλων των blogers να φωνάξουν δυνατά σε όλα τα σχετικά και μή blogs,να καταγγείλουν τον Πάγκαλο και την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά θέματα.Πρέπει επιτέλους κάποιος να αντιδράσει σε αυτήν την μαλθακή χώρα..
AegeanHock

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2010 - 1:09:00 μ.μ. EEST  

Άξιος συνεχιστής της παράδοσης οτσαλάν Ιμίων

xristakis41 15 Μαΐου 2010 - 10:15:00 μ.μ. EEST  

Παχύσαρκοι ισόβιοι πολιτικοί που δεν έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα στον τόπο τους χρόόόόνια τώρα
Ο Ιούδας τουλάχιστον είχε τύψεις και κρεμάστηκε.... αυτοί;

Ανώνυμος 16 Μαΐου 2010 - 10:04:00 π.μ. EEST  

Να υποθέσω ότι όταν υπέγραφε για εξοπλισμούς ως μέλος του ΚΥΣΕΑ δεν είχε ανακάλύψει το αίσθημα της ντροπής;Και στην τελική ποιός σε ανάγκασε ρε ογκόλιθε της πολιτικής; Μήπως η ανάγκη για μετρητά ώστε εσύ και τα συντρόφια σου να νυμφεύεστε μικρούλες; (Οι οποίες σας πήραν για τα νιάτα σας και την ομορφιά σας βεβαίως). Τέτοια ηθική έχετε και τώρα σας πιάσαν οι ντροπές , γερο μπισμπίκηδες , γραφικοί

nikos 17 Μαΐου 2010 - 12:06:00 μ.μ. EEST  

Α ΡΕ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!!.. ΚΑΙ Ο ΥΠ'ΟΨΙΝ ΜΙΚΡΟΝΟΥΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΕΠΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ. ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ..ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP