Άγκυρα «ασφαλείας» στο Αιγαίο..

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Της Κύρας Αδάμ

Η Αγκυρα έχει εξαγγείλει διεθνώς και μονομερώς από τις αρχές του χρόνου ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο ασφαλείας των θαλάσσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης πετρελαίου στην περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εναντίον της τρομοκρατίας.

Με τη ναυτική αναγγελία NAVTEX101/10 η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελεί σε μόνιμη βάση την επιχειρησιακή αποστολή με τίτλο «Ασπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου» (Aegean - Mediteranian Shield), κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή αυτή.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία ανέλαβε στρατιωτικές και ναυτικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή του FIR Αθηνών και Λευκωσίας, εναντίον της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει διεθνώς και επισήμως στην προσπάθεια αυτή της Αγκυρας, αν και έχει ήδη πάρει «πρόγευση» των διαθέσεων της Τουρκίας, με τις πρόσφατες «κρουαζιέρες» των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Αντιθέτως, από ελληνικής πλευράς, τα γεγονότα αυτά υποβαθμίστηκαν με εμφανή στόχο να ξεχαστούν γρήγορα.

Με τη σχετική NAVTEX 101/10, η Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι είναι η μόνη δύναμη στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, που παρέχει προστασία στα πλοία, με παράλληλο έλεγχο και πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας. Σε σύνοδο για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, που έγινε τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, πλοίαρχος Κενάνογλου, δήλωσε ότι με βάση σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την 1η Απριλίου 2006, η Τουρκία έχει αναλάβει επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας για την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου με την επωνυμία «Ασπίδα της Μεσογείου». Ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει -και παρακαλούνται- όλα τα πλοία, εμπορικά και πολεμικά, να δίνουν πληροφορίες στα τούρκικα πολεμικά πλοία που εκτελούν επιχειρήσεις «Ασπίδα της Μεσογείου», προκειμένου να διευκολύνονται οι προσπάθειες της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται και στην τουρκική NAVTEX101/10, με την οποία καλούνται όλα τα πλοία που κινούνται στην εν λόγω περιοχή να δίνουν πληροφορίες, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε έπειτα από αίτημα των τουρκικών πολεμικών πλοίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες.

Κατ' αυτόν τον τρόπο εξηγείται το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα, το τουρκικό πολεμικό πλοίο, που αρμένιζε έξω από τη Ραφήνα, ζήτησε από το εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του στην περιοχή του Κάβο Ντόρο...

Με την «πρωτοβουλία» της αυτή η Αγκυρα επιχειρεί να αυξήσει τα εθνικά και επιχειρησιακά οφέλη της στην περιοχή, και μάλιστα επικαλούμενη το Συμβούλιο Ασφαλείας. Με τον «μανδύα» του Συμβουλίου, η Αγκυρα όχι μόνον θα μπορεί να εκτελεί αβλαβή διέλευση π.χ. στις ακτές της Κέας, αλλά θα μπορεί και να ελλιμενίζεται με το πρόσχημα των επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία ακόμα, προσβλέπει και στα οικονομικά οφέλη από τις επιδιωκόμενες επιχειρήσεις της κατά της τρομοκρατίας για τις θαλάσσιες μεταφορές. Τα οφέλη αυτά θα γίνουν σημαντικότερα όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν οι αγωγοί πετρελαίου στην περιοχή, όπου η κίνηση των πετρελαιοφόρων πλοίων θα αυξηθεί κατακόρυφα. Και τούτο γιατί οι δαπάνες προς την Τουρκία για την παροχή προστασίας των θαλάσσιων μεταφορών δεν θα καταβάλλονται από τις ιδιοκτησίες των εμπορικών πλοίων, αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ), στους οποίους οι πλοιοκτήτες θα καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο προστασίας.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι επίσημες «ορατές» αντιδράσεις της Αθήνας δείχνουν να είναι υποτονικές και σε αυτό το ζήτημα.

Πέραν των ανούσιων και αναποτελεσματικών «διαβημάτων» της Αθήνας προς την Αγκυρα, που δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψη, η χώρα βλέπει και πάλι να αμφισβητούνται και να «περικόπτονται» (σ.σ.: αν δεν παραχωρούνται) ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή του FIR Αθηνών, στον εναέριο και στο θαλάσσιο χώρο.

Φυσικά, η Τουρκία έχει μεθοδεύσει από μακρού χρόνου την εξέλιξη αυτή και συγκεκριμένα από το 1995. Τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αποδεχθεί την κατάργηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ της προηγούμενης ΝΑΤΟϊκής απόφασης MC8604, με την οποία, μέχρι τότε είχε ανατεθεί στον αρχηγό του ελληνικού στόλου, η θαλάσσια περιοχή του FIR Αθηνών, ως περιοχή ευθύνης του για κάθε είδους επιχειρήσεις. Η Τουρκία τώρα σπεύδει να καλύψει το κενό.

Ελευθεροτυπία

7 σχόλια:

Αρματιστής 10 Μαΐου 2010 - 9:40:00 μ.μ. EEST  

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι μία. "Η Ελλάδα βρίσκεται σε υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα". Και πάλι δυστυχώς, οι λόγοι είναι "μόνο ο παρακάτω ΕΝΑΣ":

Η Ελληνική ηγετική ελίτ (πολιτική, στρατιωτική, δικαστική, πνευματική, δημοσιογραφική και οικονομική), ειδικά μετά το 1995, αποδεικτικέ ανεπαρκής, "λίγη", διεφθαρμένη, ανίκανη και πάντα κατώτερη των περιστάσεων. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τα γεγονότα της 15ετίας και θα καταλάβετε!

Π.χ. Τι περισσότερο μπορούσε να περιμένει κάποιος από τον "Σημιτάκο" και τον "Κωστάκη"; Και σήμερα τι μπορεί να περιμένει κάποιος από τον "Γιωργάκη". Ο πρώτος μας την έπαιξε με τη σημαία του εκσυγχρονισμού, ο δεύτερος με το λάβαρο της επανίδρυσης του κράτους και ο τρίτος με τη διαφάνεια, τη διαβούλευση και με τερατώδη ψέματα, μας έκατσε στο σβέρκο και προχώρησε στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στη τρομοκράτηση και στην επιβολή φτώχειας στο λαό.

Ειδικά για τον τελευταίο μη περιμένετε τίποτε καλό. Ο άνθρωπος είναι ψεύτης και έχει κοντή μνήμη. Είναι συνεχώς μέλος του πολιτικού συστήματος τα τελευταία τριάντα χρόνια και μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Στις κυβερνήσεις Σημίτη ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ της κυβερνητικής επιτροπής και του Υπουργικού Συμβουλίου. Άρα είναι απόλυτα συνένοχος όλων των αποφάσεων που ληφθήκανε από εκείνες τις κυβερνήσεις και ως εκ τούτου μη το παίζει αθώος του αίματος. Έχει βαριές ευθύνες για το παρελθόν, σίγουρα για τη τραγωδία που εξελίσσεται σήμερα και οπωσδήποτε για το μέλλον.

Μέσα σε όλη αυτή τη καταιγίδα μας φέρνει και τον Ερντογάν. Σε τι ακόμα υποχωρήσεις θα συμφωνήσει αυτός ο ολετήρας του λαού και της πατρίδας;

Πάρα πολλοί άνθρωποι από όλες τις πλευρές κτυπάνε τη καμπάνα για τα δύσκολα που έρχονται. Επισημαίνουν τις σάπιες λαμαρίνες και τις τρύπες που μπάζουν νερά. Δυστυχώς όμως οι φωνές τους είναι αδύναμες και στρεβλωμένες από το φακό των παραδομένων Μ.Μ.Ε. και όλων των άλλων «διαμορφωτών και χειραγωγών».

Έλληνες μη περιμένετε τίποτε το καλό. Έρχονται δύσκολες μέρες. Κρίμα!

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2010 - 10:18:00 μ.μ. EEST  

Προβοκάτσια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών

http://www.antinews.gr/?p=44892

enkripto 10 Μαΐου 2010 - 10:23:00 μ.μ. EEST  

!!!!!!!

που εγινε αυτό ρε παιδιά;

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2010 - 10:54:00 μ.μ. EEST  

Το βλέπω εδώ

http://www.facebook.com/group.php?gid=117472571606452&ref=mf

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2010 - 11:11:00 μ.μ. EEST  

Και βέβαια, έτσι θα μαζέψουν και τα στοιχεία όσων στρατιωτικών γίνουν μέλη στο γκρουπ τους

enkripto 10 Μαΐου 2010 - 11:15:00 μ.μ. EEST  

ορθότατη παρατήρηση..δυστυχώς βλέπω ότι έχει ήδη μαζέψει αρκετό κόσμο

Αρματιστής 11 Μαΐου 2010 - 10:31:00 π.μ. EEST  

Και επειδή γράφω παραπάνω για την ανεπάρκεια της Ελληνικής ηγετικής ελίτ, διαβάστε το παρακάτω:

Χθες το βράδυ 10/5 στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στο ALTER, 4 δημοσιογράφοι "ανέκριναν" τη Ντορίτσα. Παρακολούθησα για λίγο την εκπομπή. Όταν οι δημοσιογράφοι είναι ικανοί και θέλουν, ή έχουν "οδηγίες" από τους ιδιοκτήτες των μέσων, μπορούν να ξεβρακώσουν τον οποιοδήποτε και μάλιστα όταν αυτός-η είναι και ανύπαρκτος-η. Είδα λοιπόν μια θλιβερή φιγούρα να προσπαθεί να εξηγήσει και να μας πείσει για τους λόγους που πήγε αντίθετα από την απόφαση του κόμματός της και ψήφισε υπέρ του ΔοΝηΤή. Φάνηκε λοιπόν η αχαλίνωτη εγωπάθεια "της εν λόγω κυρίας", η απύθμενη φιλοδοξία της, η ψευτιά των λόγων της και η απόλυτη ανεπάρκειά της ως πολιτικού. Είναι δυνατό να ακούς τους Μητσοτάκηδες να μιλούν με πόνο για τους φτωχούς και ανυπεράσπιστους συνταξιούχους και να μη θέλεις να ουρλιάξεις ή να πάρεις πέτρα; Μια "ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ" που ήθελε να κυβερνήσει την Ελλάδα και επειδή ο κόσμος της ΝΔ δεν της έκανε το χατίρι, αποφάσισε να τη κάνει, (Ο ΑΠΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ!!), προκειμένου να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα. Βλέπετε πιστεύει αυτή η "ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ" ότι είναι πλασμένη και προορίζεται για μεγάλα πράγματα.

Και τι δεν είπε αυτή η κυρία! Ομολόγησε ότι γνώριζε τι συνέβαινε κατά τη διακυβέρνηση του ΧΟΝΤΡΟΥ, αλλά δεν μίλησε, διότι αυτή δεν ήταν μια απλή βουλευτής, (ήταν βλέπετε πορφυρογέννητη) και ως εκ τούτου αν μιλούσε αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη πολιτική κρίση. Εγώ λέω ότι ή δεν γνώριζε γιατί δεν μπορούσε να ασχολείται με τη λάντζα μια και είναι πλασμένη για μεγάλα πράγματα, ή γνώριζε και φοβήθηκε να μιλήσει επειδή ο Χοντρός θα τη διέγραφε και θα πήγαινε περίπατο η ηγεσία της ΝΔ. Ήταν βλέπετε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ηγεσία της ΝΔ.

Εγώ έχω να πω σε αυτή την εγωπαθή και θλιβερή κυρία ότι οι βουλευτές είναι πάνω από όλα αντιπρόσωποι του Έθνους και όχι του κόμματός τους και οφείλουν τουλάχιστο στα μεγάλα ζητήματα να ενεργούν με βάση τη συνείδησή τους και τον όρκο τους και όχι τη κομματική πειθαρχία. Όπως δηλαδή έκαναν οι Κυρία Σακοράφα, Κύριος Δημαράς και Κύριος Οικονόμου. Αυτοί θα μείνουν στην ιστορία γιατί αντέδρασαν.

Βλέπετε λοιπόν το επίπεδο της πολιτικής ελίτ. ΜΗΔΕΝ!!! Εγώ όσο μπορώ θα γράφω, θα αντιδρώ και θα αντιστέκομαι.

Ντορίτσα, "χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία...".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP