Aλλαγές στα σχολικά βιβλία Ιστορίας θέλει ο Ερντογάν

Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να απαλειφθούν οι «προβληματικές» αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή

Την αλλαγή των ελληνικών σχολικών βιβλίων Ιστορίας ώστε να απαλειφθούν οι «αρνητικές αναφορές» στο τουρκικό έθνος, αλλά και οι «προβληματικές» αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή αναμένεται να ζητήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο της προσπάθειας εξωραϊσμού της εικόνας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα θυμίζει άλμα στο κενό, καθώς η Αγκυρα έχει κατορθώσει να επιβάλει τη δική της ατζέντα, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει βυθιστεί στα δικά της προβλήματα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

Νεοοθωμανική πολιτική

Ετσι, ενώ η Αθήνα δεν έχει παρά να περιμένει κάποια «καλά λόγια» του Τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με την προοπτική επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ή της μείωσης των εξοπλισμών (ενώ όμως συνεχίζονται αμείωτες οι εντάσεις και οι προκλήσεις στο Αιγαίο), η τουρκική πλευρά έχοντας ήδη ανοίξει θέμα Αιγαίου και Θράκης, εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη νεοοθωμανική πολιτική της υπαγορεύοντας τις όποιες αλλαγές επιθυμεί στα βιβλία της Ιστορίας, για να διαγράψει έτσι το «αμαρτωλό» παρελθόν της.

Για τον λόγο αυτό συμπεριλήφθηκε στην αποστολή που θα συνοδεύει τον κ. Ερντογάν και η υπουργός Παιδείας κ. Τσουμπουκτσού προκειμένου να συζητήσει με την Ελληνίδα ομόλογό της τις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια.

Εξάλλου τα θέματα παιδείας βρίσκονται ψηλά στην τουρκική ατζέντα σε σχέση και με τη μειονοτική εκπαίδευση, όπου στη Θράκη οι παράγοντες που ελέγχονται από το προξενείο ζητούν την ίδρυση νέων μειονοτικών σχολείων, «δίγλωσσων» παιδικών σταθμών και εισαγωγή από την Τουρκία «εκπαιδευτικών» ώστε να ελέγξουν πλήρως και τη νέα γενιά της μειονότητας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα δεν θα μεταβεί όπως είχε πράξει το 2004 στη Θράκη, αλλά όμως θα έχει την ευκαιρία να στείλει το μήνυμά του από την Αθήνα, καθώς αναμένεται να συναντηθεί με τους ψευδομουφτήδες, αλλά και την ηγεσία της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής», η οποία θα έρθει για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα.

Προωθεί νέα γενιά δικών του επιχειρηματιών σε Βαλκάνια και Ελλάδα

Ο Τ. Ερντογάν πάντως δεν φαίνεται να αρκείται στην αλλαγή των βιβλίων... Η οικονομική συνεργασία που στην παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα ετεροβαρής για τη χώρα μας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον Τούρκο πρωθυπουρ­γό, καθώς τα Βαλκάνια και κυρίως η Ελλάδα αποτελούν ιδανικό χώρο επέκτασης της νέας γενιάς επιχειρηματιών της Τουρκίας που... συμπτωματικώς συνδέεται (όχι μόνο ιδεολογικώς) με το κυβερνών ισλαμικό κόμμα AKP.

Σε ό,τι αφορά τον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών προβλη­μάτων δεν αναμένεται κάποια δραματική εξέλιξη, καθώς οι θέσεις της τουρκικής πλευράς είναι απολύτως ανελαστικές και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για άρση του αδιεξόδου στις διερευνητικές επαφές.

Νίκος Μελέτης - Έθνος

1 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2010 - 5:10:00 μ.μ. EEST  

O άνθρωπος είναι σοβαρός και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, όχι σαν τους δικούς μας τους άσχετους. Δρούτσα βλέπε και μάθαινε!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP