Δρούτσας: «Υπέρτατος στόχος η μείωση των αμυντικών δαπανών»...

Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο συνέδριο του Economist τόνισε πως η μείωση των αμυντικών δαπανών στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι ο υπέρτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής.
Στο νέο μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαΐου, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας από το βήμα του διεθνούς Συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Δρούτσας, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, τόνισε πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις του παρελθόντος καθώς και η αμοιβαία καχυποψία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε από το ακροατήριο για την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι αυτό «είναι το όραμα και ο υπέρτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής και αξίζει να δουλέψουμε με συστηματικό τρόπο γι’ αυτό».

Άλλωστε στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και λίγα λεπτά νωρίτερα στην εισήγησή του ο κ. Δρούτσας, κάνοντας λόγο για την «πραγματική ωφέλεια που θα προκύψει από τη διάθεση μέρους του εθνικού μας πλούτου από τις εξοπλιστικές δαπάνες σε άλλους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας».

Από την πλευρά του απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν μίλησε γενικότερα τονίζοντας ότι «η αντίληψη της απειλής στην περιοχή δεν αφορά μόνον τις δύο χώρες» και ότι η Τουρκία «ωθεί και πιέζει για μια περιοχή που δεν θα έχει πυρηνικά όπλα». «Το όραμά μας είναι να δούμε ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων και μειωμένη αίσθηση του κινδύνου», κατέληξε.

Δρούτσας: Προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη η ασφάλεια και η σταθερότητα

Στην εισήγησή του στο συνέδριο, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι «η ειρηνική επίλυση των διαφορών συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο και ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι από το 1999 που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική προσέγγιση οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών απογειώθηκαν. «Ξεκινήσαμε με συναλλαγές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών πύκνωσαν και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δίαυλοι τακτικής επαφής και επικοινωνίας».

Επίσης αναφέρθηκε και στα θεσμοποιημένα σχήματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και σε διμερή βάση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πολλά απομένουν να γίνουν σε αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει καταλυτική σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί θα εξομαλύνει τα σημεία τριβής. «Εξάλλου ο σεβασμός της καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ενταξιακών προαπαιτούμενων και προτεραιοτήτων» είπε προσθέτοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στη θεμελίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη.

Με το νέο μοντέλο συνεργασίας που θα εγκαινιασθεί από τους πρωθυπουργούς Γ.Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, «δημιουργούνται νέες δομές και σχήματα στο πλαίσιο μιας διαρθρωμένης συνεργασίας με το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας και τη συμμετοχή υπουργών από διάφορά υπουργεία των δύο πλευρών», υπογράμμισε.

Μπαμπατζάν: Ευρύτερη η συνεργασία

Αξιολογώντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διαφορετικούς τομείς ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι έχουν γίνει πολύ διαφορετικές από ότι ήταν πριν από μια δεκαετία.

«Υπάρχει μια ορατή σημαντική βελτίωση και η συνεργασία γίνεται ευρύτερη σε πολλούς τομείς», είπε ο κ. Μπαμπατζάν χαρακτηρίζοντας «αρχιτέκτονα» από την ελληνική πλευρά αυτής της προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Μίλησε για το νέο κεφάλαιο και το νέο «εργαλείο» όπως είπε που θα βοηθήσει τις σχέσεις μας να προχωρήσουν σε μια μετέπειτα φάση. Είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, οι δύο πρωθυπουργοί και 8 με 10 υπουργούς από κάθε χώρα που θα συναντώνται κάθε χρόνο μία φορά για να εξετάζουν μια ευρεία σειρά θεμάτων.

Ο κ. Αλί Μπαμπατζάν επισήμανε ότι πολλά μπορούν να γίνουν με τη δημιουργία συνεργιών στον τομέα της ενέργειας, του πολιτισμού, της παιδείας και τον τραπεζικό τομέα.

«Έτσι θα υπερκεράσουμε κάποια δύσκολα ζητήματα και νομίζω ότι το πολιτικό κλίμα είναι πολύ σημαντικό», τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε στην σταδιακή αύξηση του εμπορίου ανάμεσα στις δυο χώρες με 6 δισ. δολάρια επενδεδυμένα από την Ελλάδα στην Τουρκία και εξέφρασε την προσδοκία ότι και η χώρα του θα φθάσει το ίδιο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σημαντική για την Τουρκία για να έρθει όλο και πιο κοντά στις ευρωπαϊκές δομές αλλά και για την εσωτερική διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και το κράτος Δικαίου στην Τουρκία.

Κατά τα άλλα ο κ. Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στην εμπειρία της χώρας του όταν η τουρκική οικονομία το 2002 ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών.

Τότε η Τουρκία δανειζόταν με 66% και το χρέος ήταν στο 80% του ΑΕΠ, είπε. Λίγα χρόνια αργότερα και μετά από δύσκολες επιλογές και αποφάσεις τα επιτόκια έπεσαν ενώ έγιναν τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε.

«Ήμασταν πολύ σκληροί με τους τραπεζίτες μας, οφείλω να πω. Γιατί χάσαμε πάρα πολλά λόγω της τραπεζικής κρίσης το 2000, το 1/3 του ΑΕΠ χάθηκε μέσα σε ένα χρόνο. Εισήγαμε την έννοια της προσωπικής ευθύνης για τις Τράπεζες και τους Διευθυντές. Εάν δηλαδή δεν ακολουθούν τους κανόνες και η Τράπεζα έχει προβλήματα, οι διευθυντές και οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι με τον προσωπικό τους πλούτο».

Τέλος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι από τις λίγες χώρες που ξεκίνησαν «στρατηγική εξόδου τον Σεπτέμβριο του 2009 και είδαμε τα θετικά αποτελέσματα». «Για χώρες που έχουν υψηλό χρέος, οι δημοσιονομικές περικοπές βοηθάνε στην επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης…από τη στιγμή που θα υπάρχει εμπιστοσύνη, τότε η ανάπτυξη θα ακολουθήσει», κατέληξε μιλώντας για την τουρκική εμπειρία.

www.kathimerini.gr


Σημ Εν Κρυπτώ : "Υπέρτατος στόχος" της εξωτερικής πολιτικής η μείωση των αμυντικών δαπανών... Δηλαδή για να ξέρουμε και τι λέμε, η μείωση των αμυντικών δαπανών είναι σημαντικότερη π.χ. από μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό ή έστω τη διατήρηση ικανότητας στρατιωτικής υποστήριξης της Κύπρου. Είναι σημαντικότερη από την υπεράσπιση του στάτους κβο στο Αιγαίο. Είναι σημαντικότερη, εν τέλει, από τη δυνατότητα υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Τα είπε όλα ο άνθρωπος.

5 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2010 - 1:53:00 μ.μ. EEST  

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΕΛΑΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΡΟΥΤΣΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ!!...ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;

Ανώνυμος 2 Μαΐου 2010 - 5:48:00 μ.μ. EEST  

Εδώκαμεν,εδώκαμεν.
Πλέον, αδέρφια, ο κατήφορος δεν έχει όρια.
Εμείς ποιοί είμαστε και που είμαστε.
Ας αρχίσουμε αύριο στο Μοναστηράκι και οψόμεθα την Τετάρτη.
Να δούμε απιτέλους πόασο χόντρυνε ο πισινός μας. Καμιά άλλη ιδέα; Ευπρόσδεκτη.
Digon

Αρματιστής 2 Μαΐου 2010 - 10:00:00 μ.μ. EEST  

Μαζέψτε τον, είναι επικίνδυνος.
Δεν έχει επαφή με τη πραγματικότητα.

λυγερη 2 Μαΐου 2010 - 11:26:00 μ.μ. EEST  

ΚΑΘ’ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η απόφασή μου να επισκεφτώ όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες για να ζητήσω την συνειδητή συμμετοχή σας στην διαμαρτυρία
Online petition - Είναι έγκλημα η κατάργηση του δικαιώματος των ΑμεΑ να ζήσουν σαν άνθρωποι
υπερβαίνει τις Αρχές και τα όρια μου τα οποία υποχωρούν μπροστά στην ιερότητα αλλά και την αναγκαιότητα του σκοπού αυτής της διαμαρτυρίας.
Σας ευχαριστώ για την κατανόηση

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com

Ανώνυμος 3 Μαΐου 2010 - 6:52:00 π.μ. EEST  

Πικραίνεται αφάνταστα εκείνος του οποίου οι συγγενείς πολέμησαν για την Ελλάδα και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς έπεσαν πολεμώντας υπέρ Πατρίδος.

Όχι, δεν είμαι στρατιωτικός ούτε οι γονείς μου ήσαν στρατιωτικοί.

Ήμαι όμως υπερήφανος που είμαι Έλλην Μακεδών και Έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Αγαπούσα την Πατρίδα και έμαθα να αγαπώ και να εκτιμώ τους Συνέλληνες.

Όταν διαβάζω όμως το όργιο που διαπράττεται εις βάρος της Ελλάδος, είτε από καθάρματα που απεμπόλισαν την συνείδησή τους χαρίν "τριάκοντα αργυρίων", είτε από ορκισμένους εχθρούς Ανθέλληνες ή λοιπούς αλήτες, ομολογώ πως λυπούμαι αφάνταστα.

Ευτυχώς δεν ζουν οι συγγενείς μου, που έδωσαν τόσα για να υπάρχει η χώρα μας, για να δουν τον ξεπεσμό και την σαπίλα που μας οδήγησε ένας εσμός αισχρών και ασήμαντων παλιανθρώπων!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP