Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Η μυστική διπλωματία συνεχίζεται. Ο κ. Δρούτσας, την ώρα που η Ελλάδα βούλιαζε στην περιδίνηση της οικονομικής κρίσης, έκανε μια ακόμη συνάντηση πίσω από κλειστές πόρτες με τον Α. Νταβούτογλου. Και μετά μετέφερε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, που με ευκολία δέχονται ό,τι τους λένε, πως απλώς συζητούσε… την προετοιμασία των πρότζεκτ των υπουργών οι οποίοι θα συμμετέχουν στο «κοινό Υπουργικό Συμβούλιο» που θα συγκληθεί όταν έρθει στην Αθήνα, στις 14 και 15 Μαΐου, ο (νεο)σουλτάνος. Πάλι καλά που θα είναι παρών και εκπρόσωπος της (υποτελούς) χώρας…

Όταν ο κ. Έρογλου διοχετεύει ότι θα βάλει στη διαπραγματευτική ομάδα του όχι μόνο τον υιό Σερντάρ, αλλά και τον πατέρα Ραούφ Ντενκτάς, και προειδοποιεί ότι θα προσέλθει μεν στις συνομιλίες, αλλά «χωρίς προϋποθέσεις», πόση αισιοδοξία άραγε δημιουργεί στους Ελληνοκύπριους; Όταν ακούς στο Κυπριακό από τουρκικής πλευράς το «χωρίς προϋποθέσεις», το συμπέρασμα είναι ότι μάλλον κάτι γίνεται και θέλουν πάλι να ροκανίσουν το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Το τραγικό είναι ότι κάθε φορά όλο και κερδίζουν ένα βήμα παραπάνω.

Αφήνοντας στην άκρη τις άριστες και στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις της Άγκυρας με τη FYROM και την Αλβανία, τη διείσδυση στο Κόσοβο και στο Μαυροβούνιο, ο προσεταιρισμός του Βελιγραδίου από τον Α. Νταβούτογλου αποτελεί σημαντική ήττα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ήταν αναμενόμενο πάντως. Η ηγεσία της Σερβίας δεν έχει και τόσο ανάγκη από εταίρους που απλώς τους μεταφέρουν τις αποφάσεις των ΗΠΑ και των Βρυξελλών. Η Τουρκία έχει ρόλο στα Βαλκάνια. Τον δημιούργησε στη βάση των νεοοθωμανικών οραμάτων της κυβέρνησης Ερντογάν και τον υλοποιεί με τη μαεστρία της διπλωματίας της Υψηλής Πύλης ο κ. Νταβούτογλου.

Τελευταίο δείγμα η πρόσκληση του κ. Νταβούτογλου στο Βελιγράδι για να συμμετάσχει στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας με τον εκπρόσωπο της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Μορατίνος. Ναι, όπως το ακούσατε, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ως... εγγυητής των σχέσεων της ΕΕ με τη Σερβία


Θερμά «συγχαρητήρια» στον υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή. Δεν θα τον κατηγορήσουμε γιατί κάλεσε στην Αθήνα (με έξοδα προφανώς του ελληνικού Δημοσίου) εκδότες και δημοσιογράφους του τοπικού Τύπου της εκλογικής περιφέρειάς του, με έμφαση στον μειονοτικό Τύπο. Βεβαίως τα πιο μεγάλα μειονοτικά Μέσα σνόμπαραν την πρόσκληση, εξάλλου προτιμούν να επισκέπτονται την Τουρκία προσκεκλημένοι της τουρκικής κυβέρνησης. Το ατόπημα του κ. Πεταλωτή είναι όμως ότι δεν προσκάλεσε το μοναδικό πομακικό Μέσο που υπάρχει στην περιοχή, την εφημερίδα «Ζαχαλίτσα». Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν πίστεψε ότι επρόκειτο περί λάθους…


Επειδή φωνάζουμε για τη Θράκη και πολύ σωστά κάνουμε: Από πότε υπάρχει επιβολή της τουρκικής γλώσσας στις δημοτικές επιχειρήσεις της Κομοτηνής; Μας λένε ότι ο δήμαρχος κ. Κωστάκης φρόντισε να κρεμάσει δίγλωσσες ταμπέλες στις υπηρεσίες του δήμου, όπου δίπλα στα ελληνικά προβάλλει η τουρκική. Δεν θα το χαρακτηρίσω εγώ, αλλά παραμένει ερώτημα το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τον εγκλωβισμό της μειονότητας σε απομόνωση και σε έκθεση στον τουρκισμό. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι η Άγκυρα που κρέμασε ταμπέλες στην τουρκική γλώσσα στη δημαρχία Κομοτηνής…

Δοκιμάζει τα νεύρα της ελληνικής κυβέρνησης ο σκοπιανός πρωθυπουργός, καθώς τους παίζει παιγνίδια με την ενδεχόμενη συμμετοχή του σε συνέδριο του Economist. Έχει προσκληθεί, έχει αποδεχθεί την πρόσκληση, έχει μπει στο πρόγραμμα και παρ' όλα αυτά, όλα είναι στον αέρα. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Θεωρεί ότι ο εκβιασμός του θα πιάσει, όπως έγινε και πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η κ. Μπακογιάννη φρόντισε να κάνει μια… έκπτωση, αφήνοντας τον κ. Μιλόσοσκι να προσγειωθεί με αεροσκάφος που έφερε τα διακριτικά «Republic of Macedonia» στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον σε αυτόν τον εκβιασμό δεν θα υποκύψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ας γίνει το συνέδριο και χωρίς τον κ. Γκρούεφσκι…

Και μόνον ο κατάλογος των συμμετεχόντων είναι αρκετός να δείξει πόσο ενδιαφέρεται η ελληνική κοινή γνώμη για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Αναφερόμαστε στην εκδήλωση που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Παλιά Βουλή από την Κίνηση Πολιτών για την Κύπρο, όπου φυσικά το ενδιαφέρον στράφηκε όχι μόνο στο μήνυμα του προέδρου της Κίνησης, κ. Χρήστου Ρούσσου, αλλά στην ομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών και τέως διοικητή της Τραπέζης Κύπρου Χρ. Χριστοδούλου με θέμα τα «Οικονομικά της Διζωνικής Ομοσπονδίας».

Τα φληναφήματα περί αμοιβαίας μείωσης των αμυντικών δαπανών αποτελούν φθηνά και επικίνδυνα παιγνίδια που αποσκοπούν να χαϊδέψουν τα αυτιά των πολιτών. Η μείωση των εξοπλισμών δεν μπορεί να έχει καμιά ελπίδα όσο μαχητικά πετάνε πάνω από ελληνικά νησιά και όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη διμερής συμφωνία που θα αναγνωρίζει τα μεταξύ των δύο χωρών σύνορα.

Γνωρίζετε κάποιον Βασίλη Παπαδημητρίου; Μας είπαν ότι ακολουθούσε τον Γ. Παπανδρέου από το υπουργείο Εξωτερικών. Ρωτάμε γιατί διαβάσαμε δηλώσεις του περί της οικονομίας σε ξένα μίντια, που τον παρουσίαζαν ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης. Με τόσους «εκπροσώπους», άντε να βρεθεί άκρη ποιος διοχετεύει τι στα ξένα ΜΜΕ και ποιος είναι υπεύθυνος για δημοσιεύματα που προκαλούν ζημιά στην οικονομία και στη χώρα.

Το έχουμε ξαναπεί. Με τη χώρα να καταρρέει οικονομικά, μειώνεται απολύτως και η αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της. Πόσω μάλλον εάν δεν υπάρχει στιβαρό χέρι στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών και απουσιάζει παντελώς η συνολική στρατηγική.
Στα Βαλκάνια, που αποτελούν τον ζωτικό χώρο της Ελλάδας, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει υποχωρήσει πλήρως. Η υποχώρηση αυτή γίνεται με τόσο άγαρμπο τρόπο, που δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν και σκέψεις για ηθελημένη εγκατάλειψη του χώρου αυτού, προς όφελος της Τουρκίας, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει εξαπολύσει πραγματική εκστρατεία «γοητείας» στη χερσόνησο του Αίμου.

Τελικά σε τι ύψος φθάνουν οι απόρρητες δαπάνες στο υπουργείο Εξωτερικών; Και αφού οι Κούρδοι δεν παίρνουν, στη Θράκη δεν πάνε χρήματα ούτε στους Βορειοηπειρώτες, κτίρια δεν επισκευάζονται στο εξωτερικό, τελικά «πού πάνε τα λεφτά;».

Ποιος έδωσε εντολή να εγκριθούν θεωρήσεις σε τούρκους «διπλωμάτες» ώστε να έρθουν για «εκπαιδευτική» περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα; Και δεν μιλάμε για έναν ή δύο, αλλά, όπως μας είπαν, γέμιζαν… πούλμαν. Εκτός κι αν προετοιμάζουν το έδαφος για τον κ. Ερντογάν.

Aπο την στήλη της κυριακάτικης εφημερίδας "Το Παρόν"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP