Σαμαράς: Λάθος ο διάλογος με Τουρκία απο θέση αδυναμίας

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά τάχθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Ρόδο. Πιο συγκεκριμένα σε ομιλία του στο ακριτικό νησί καυτηρίασε την εμμονή του πρωθυπουργού να εμπλέξει την χώρα σε κρίσιμες για τα εθνικά θέματα συνομιλίες την στιγμή βρίσκεται σε μειονεκτικότατη θέση λόγω της οικονομικής κατάστασης, προσθέτωντας ότι την ίδια τακτική ακολούθησε και στο θέμα της ιθαγένειας, περνώντας έναν νόμο με τον οποίο νομιμοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν παντού αλλού, την στιγμή που κορυφώνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση :

"Διάλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για να καλέσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος θα έλθει στην Ελλάδα επικεφαλής του… μισού υπουργικού Συμβουλίου του! Τι ακριβώς θα συζητήσει μαζί του τέτοιες ώρες; Το έχει σκεφτεί; Έχει αντιληφθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τι στιγμές ζει η χώρα;

Ο διάλογος ανάμεσα σε δύο γείτονες, δεν γίνεται ποτέ από θέση αδυναμίας. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε θέση αδυναμίας… "

"Διάλεξε τη χειρότερη δυνατή συγκυρία για να περάσει νόμο με τον οποίο νομιμοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν παντού αλλού. Διάλεξε να το κάνει τη στιγμή που κορυφώνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση. Κι αυτό τινάζει στον αέρα την κοινωνική συνοχή."

Παράλληλα εκδόθηκε ανακοίνωση για το θέμα υπο τον τίτλο "Διάλογος με την Τουρκία υπο την σκιά του ΔΝΤ" στην οποία αναπτύχθηκε ο ανωτέρω συλλογισμός :

"Η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, συνοδευόμενου από 10 υπουργούς του, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση λόγω της οικονομικής κατάστασης, κρίνεται τουλάχιστον άκαιρη. Είναι οξύμωρο και συνάμα πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά, χώρα η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βρίσκεται «υπό κηδεμονία» και αναζητά εναγωνίως διεθνή στηρίγματα για να γλιτώσει τη χρεοκοπία, να συναινεί στην διαδικασία ανάλογων συνομιλιών.

Αν ισχύει αυτό που λέει για την οικονομία ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ότι: «Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος» ( Mega 22.4.10), τούτο δεν ισχύει για τη διπλωματία;

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η μόνη διαφορά που θα συζητήσει με την γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα δεν έχει στείλει κανένα μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών του και μας διαμήνυσε ότι «μακάρι η μόνη διαφορά μας να ήταν η υφαλοκρηπίδα» (ΒΗΜΑ 7.4.10), επιδιώκοντας σαφώς να μπουν στο τραπέζι όλες οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Εκτός από τις ρητορικές αιχμές, η Τουρκία, που στοχεύει στην γεωπολιτική της αναβάθμιση, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς τι θέλει από την Ελλάδα. Το αποδεικνύουν:

  • οι 157 παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, οι 305 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και οι 92 οπλισμένοι σχηματισμοί το πρώτο τρίμηνο του 2010,
  • οι «περιπλανήσεις» των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, που φθάνουν μέχρι το Σούνιο,
  • οι απαράδεκτες αναχαιτίσεις των εναέριων μέσων του FRONT ΕΧ από τουρκικά αεροπλάνα.
Εντούτοις, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί και κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων, που αναφέρεται με τον όρο «μεικτό υπουργικό συμβούλιο»!

Το αποτέλεσμα, βεβαίως, είναι να δίνουμε τα λάθος μηνύματα στο εξωτερικό σχετικά με τις προθέσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Επιπλέον, σύμφωνα με διαρροές που δεν έχουν διαψευσθεί, η κυβέρνηση σκέφτεται να δεχθεί αίτημα του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη Θράκη και μάλιστα τον Τούρκο πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο κ. Παπανδρέου!

Όπως, όμως, γράφτηκε στον Τύπο αυτή η κίνηση «…θα έδινε την εντύπωση συνδιαχείρισης της περιοχής και θα ενίσχυε την προσπάθεια της Άγκυρας να διασυνδεθούν τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας με τις τουρκικές παραβιάσεις στα ζητήματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.» (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 25.4 .10 )

Δυστυχώς, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιμετωπίζει τα εθνικά ζητήματα με την ίδια αφελή και αδικαιολόγητη αισιοδοξία που αντιμετώπιζε στην αρχή την οικονομική κρίση, με τα γνωστά σήμερα τραγικά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση οφείλει σε αυτή την περίπτωση να επιδείξει σύνεση και σθένος ώστε να μην βιώσουμε δυσμενείς συνέπειες, δυσβάστακτες για τον ελληνισμό. Να εξετάσει εκ νέου τη χρησιμότητα των συνομιλιών σε αυτή τη φάση και εφόσον αυτές γίνουν να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό εκ των προτέρων για τις «κόκκινες γραμμές» που θα θέσει, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές."

1 σχόλια:

Ανώνυμος 29 Απριλίου 2010 - 5:00:00 μ.μ. EEST  

1,20 το γιαουρτακη για το παιδι ρεεε.Αμα ητανε ο Αντωνης επανω σαν τα σκυλια θα κανανε,το παρακρατος,του παρακρατους,Ω παρακρατος(των διεθνιστων)!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP